JORDAN PETTITT AFP
GLAS JAVNOSTI

Britanci najviše vole Williama i Kate, a od Harry i Meghan omraženiji je samo princ Andrew

Podrška britanske javnosti monarhiji na povijesno je niskoj razini, a među najomraženijim članovima su i princ Harry i Meghan. Od njih je manje popularan samo princ Andrew.

Podrška britanske javnosti monarhiji na povijesno je niskoj razini, a među najomraženijim članovima su i princ Harry i Meghan. Od njih je manje popularan samo princ Andrew.

Pokojna kraljica Elizabeta II. bila je uvjerljivo najpopularnija članica kraljevske obitelji još od princeze Diane, a od njezine smrti nitko iz obitelji ne može dostići takvu popularnost. Posljednje istraživanje koje je proveo bivši britanski zastupnik konzervativne stranke i poduzetnik Lord Michael Ashcroft pokazuje kako samo 22 posto ispitanih pozitivno ocjenjuje princa Harryja dok na njegovu suprugu Megan Markle pozitivno gleda tek 18 posto ispitanih. Mladi između 18 i 34 godine koji su im tradicionalno najnaklonjeniji više nisu fanovi - čak ih dvije petine kaže da ih ne vole. Možda je i to jedan od razloga zbog kojeg se Harry vraća u Ameriku odmah nakon ceremonije, a Meghan neće niti doći.

Ipak, najmanje popularan je princ Andrew kojem javnost nije zaboravila umiješanost u skandal s američkim poduzetnikom Jeffreyjem Epsteinom. Naime, aktivstica Virginia Giuffre optužila ga je da ju je seksualno zlostavljao.

Danak popularnosti očito su uzeli neprestani skandali unutar obitelji posljednjih nekoliko godina. Još su svježa sjećanja na optužbe prema Andrewu, ali i intervju koji su Harry i Meghan dali Oprah Winfrey u kojem su optužili kraljevsku obitelj za rasizam. Kraljica Elizabeta tada je izišla u javnost i poručila kako je cijela obitelj bila ožalošćena kad je čula razmjere izazova s kojima se par suočavao ali i da će njih dvoje i njihov sin Archie uvijek biti voljeni članovi obitelji. Dvije godine kasnije ispitanici na to ne gledaju s razumijevanjem - 46 posto njih ne vjeruje u njihove optužbe, dok tek 33 posto smatra da su vjerodostojni. Neki od ispitanika su ironično komentirali: "Ne želimo publicitet, ne želimo pozornost, samo želimo živjeti naše živote. Ostanite uz nas, pripremamo dokumentarac i knjigu." Tom prilikom su se referirali na dokumentarac "Harry & Meghan" koji je objavljen na Netflixu te na Harryjeve memoare "Spare" (na hrvatski prevedeno kao "Rezerva").

Princ Harry i Megan tako su manje popularni čak i od kraljice Camille, koja je dugo bila omražena, a sada ju je 39 posto ispitanika ocijenilo pozitivno, dok je kralj Charles na 54 posto. Među najbolje ocijenjenima sa 62 posto su princeza Anne i Kate Midletton dok je vodeći princ William sa 64 posto.

Kolika im je stvarna popularnost i koliko Britanaca smatra da je krunidba kralja Charlesa jedan od najvažnijih događaja u njihovoj povijesti vidjet ćemo ovoga vikenda.

Linker
27. travanj 2024 14:51