Tajna kraljičinih ruku

Britanska javnost ponovno zabrinuta za zdravlje kraljice Elizabete: Je li ovo razlog da konačno preda krunu?

Iako se nakon kratkog boravka u bolnici i kućnog odmora nedavno vratila službenim dužnostima, čini se da Njezino Veličanstvo i dalje ima velikih zdravstvenih problema. Sumnje u dobro fizičko stanje Elizabete II. izazvale su kraljičine ruke - čija je koža toliko ljubičasta da su je neki već počeli oplakivati.

Otkako je u srijedu na društvenim mrežama kraljevske obitelji objavljena najnovije fotografije Elizabete II., cijeli se svijet s razlogom pita je li 95-godišnja starica dobro, kao što to tvrdi britanski dvor. Naime, iste su otkrile kraljičine „bolesne” ruke - koje javnost do sada nije imala priliku vidjeti, dijelom i stoga što kraljica u skladu s njezinim statusom često u javnosti nosi rukavice. Serija fotografija, koja je snimljena tijekom njezinog susreta s britanskim generalom Sir Nickom Carterom, trebala je biti potvrda da se kraljica oporavila od nedavnih zdravstvenih poteškoća. No, ispalo je upravo suprotno i mnogi sada nagađaju što je uzrok ljubičastoj koži na njezinim rukama budući da razlog takvoj boji ne može biti samo visoka životna dob.

image

Kraljica Elizabeta II. sve se češće oslanja na štap

AVALON/PROFIMEDIA

„Pogledajte joj ruke”, „Kraljica očito nije dobro”, "Bojim se za nju"... samo su neke od zabrinutih primjedbi virtualnih „prijatelja” kraljice Elizabete, čije je fotografije s ljubičastim rukama komentiralo preko tisuću i pol ljudi.

Britanski magazin Mirror čak je i zatražio liječničko mišljenje, koje je djelomice umirilo obožavatelje kuće Windsor. Prema, naime, tvrdnjama liječnika Jay Verma iz Shakespeareovog medicinskog centra intenzivno ljubičasta boja na rukama nalik zrelim šljivama, može biti posljedica Raynaudovog sindroma koji se u medicini smatra više smetnjom, nego ozbiljnim poremećajem.

image

Kraljica Elizabeta II.

ALAMY/PROFIMEDIA

Riječ je o pretjeranoj reakciji na hladnoću, a najčešće su zahvaćeni gornji ekstremiteti kao ruke. Je li to i slučaj s kraljicom Elizabetom? Buckinghamska palača još se nije izjasnila, no činjenica da je udovica princa Philipa zbog navodnog umora nedavno prvi put morala otkazati planirani dvodnevni posjet Sjevernoj Irskoj, kao i ekološki summit u Glasgow, a to ne sluti na dobro.

Čitajte i: Hoće li kraljica promaknuti Beatrice i Camillu? Mnoga pitanja javila su se nakon odluke u mirovanju

Zdravstveni problemi Elizabetu II., koja će 21. travnja 2022. napuniti 96. godina, uhvatili su uoči priprema za veliku proslavu - njezinog 70. jubileja na tronu britanske monarhije. Ostaje vidjeti je li nedavna zabrinutost britanske javnosti zbog njezinih ruku opravdana te hoće li prije vremena predati krunu, ili će kraljica, za koju njezini sunarodnjaci tvrde da je oštra i nesalomljiva poput igle, u lipnju iduće godine ipak biti glavna zvijezda na svojoj svečanosti.

Linker
15. travanj 2024 17:56