KRUNA PRIJE MODE

Burberry otkazao reviju kao ‘znak poštovanja‘ prema kraljici, neki se ‘oglušili‘

Nakon smrti kraljice Elizabete II., ugledne modne kuće otkazale su revije uoči Tjedna mode u Londonu, koji se održava od 16. do 20. rujna. Otkrivamo koji su to brendovi!

Kod nekih modnih brendova kruna je ispred odjeće poput Burberryja i Rafa Simonsa koji su najavili da će otkazati svoje revije nakon smrti kraljice Elizabete II. Ovim potezom pokazali su veliko poštovanje prema kraljici uoči Tjedna mode u Londonu, koji mnogi željno iščekuju tijekom cijele godine.

Ipak, nisu otkrili planiraju li samo odgoditi predstavljanje svojih kolekcija za proljeće/ljeto 2023. ili ne.

"Budući da se zemlja nalazi u velikoj žalosti, napravit ćemo pauzu u ovom periodu velike tuge", rekao je tim Rafa Simonsa u priopćenju.

"Iskoristit ćemo ovo vrijeme da ispoštujemo nasljeđe Njezinog Veličanstva Kraljice Elizabete II. i njezinih 70 godina na prijestolju! Naše su misli s Kraljevskom obitelji i narodom Commonwealtha", poručili su.

Burberry je također dao izjavu: "U znak poštovanja, odlučili smo otkazati našu revije koja se trebala održati 17. rujna u Londonu. Nadamo se da ćemo se vidjeti uskoro."

Podsjetimo, londonski tjedan mode održat će se sljedeći tjedan, ali će "izgubiti" jedno od svojih najvećih imena nakon što je Burberry objavio da otkazuje reviju nakon smrti kraljice.

U priopćenju objavljenom u četvrtak navečer, nedugo nakon objave kraljičine smrti, Britansko modno vijeće je poručilo: “Tjedan mode u Londonu je jako važan događaj za dizajnere, kada imaju priliku pokazati svoje kolekcije. Stoga se revije mogu nastaviti, ali tražimo da dizajneri poštuju naciju i razdoblje nacionalne žalosti.”

image

Kraljica Elizabeta II s Anna Wintour na London Fashion Weeku u veljači 2018.

YUI MOK/PA WIRE/SHUTTERSTOCK

Preporučili su odgodu i otkazivanje "nebitnih" događaja poput zabava u znak poštovanja te će pauzirati vlastite komunikacijske kanale ili ih posvetiti kraljici do isteka 10-dnevnog razdoblja žalosti.

Datum kraljičinog sprovoda još nije potvrđen. Očekuje se da će se održati desetak dana nakon njezine smrti, 18. ili 19. rujna. Predstave koje će se održati na dan kraljičinog sprovoda "morat će se odgoditi". Britansko modno vijeće također savjetuje da bi dizajneri s maloprodajnim trgovinama mogli razmotriti trenutno zatvaranje na 24 sata, crne rukavice za osoblje i zatvaranje na dan pogreba.

image

Kraljica Elizabeta

CHRIS BARHAM/DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Prije vijesti o kraljičinoj smrti, London se pripremao za svoj najveći tjedan mode u posljednje tri godine, s novim i već poznatim dizajnerskim brendovima koji su se vratili nakon pandemije.

Među dizajnerima koji trenutno planiraju održati revije 10 dana nakon kraljičine smrti su Nensi Dojaka, 16 Arlington, Rejina Pyo, Halpern, Simone Rocha, Erdem, Stefan Cooke i Richard Quinn, dok revije 19. rujna uključuju Christophera Kanea, Roksandu i Chopovu Lowenu. Potvrđeno je da revije neće biti javno objavljene ako sprovod bude zakazan za isti dan.

Linker
25. travanj 2024 18:48