Getty Images
Pogledi govore više od riječi

Gdje je nestala bratska ljubav? Šogorice se besramno ignoriraju, a ni braća nisu u boljim odnosima

Svoju posljednju dužnost prema britanskoj kruni princ Harry i njegova Meghan obavili su u mučnoj atmosferi: ignorirao ih je veći dio obitelji koji, očito, smatra da je njihov izlazak iz službe Njezina Veličanstva veći grijeh nego pedofilski skandal princa Andrewa...

Okruženi okamenjenim licima, ledenim pogledima i opipljivom nesnošljivošću, Harry i Meghan su na misi u Westminsterskoj opatiji odali počast Commonwealthu i tako u prilično tjeskobnom raspoloženju odradili svoju posljednju dužnost prema britanskoj kruni.

Uz pištanje škotskih gajdi i bljeskanje fotoaparata, vojvode od Sussexa ušli su u crkvu prije vojvoda od Cambridgea, a razvodnik ih je smjestio u red iza njih.

Bio je to prvi javni susret prinčeva Williama i Harryja nakon Megxita, no nije u njemu bilo bratske topline.

(L-R) Britain's Catherine, Duchess of Cambridge (L), talks with Britain's Meghan, Duchess of Sussex (R) as Britain's Prince William, Duke of Cambridge, and Britain's Prince Harry, Duke of Sussex, stand by attending the Commonwealth Day service at Westminster Abbey in London on March 11, 2019. Britain's Queen Elizabeth II has been the Head of the Commonwealth throughout her reign. Organised by the Royal Commonwealth Society, the Service is the largest annual inter-faith gathering in the United Kingdom., Image: 418798355, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Richard Pohle / AFP / Profimedia
Richard Pohle / AFP / Profimedia
Još lani na komonveltskoj misi braća su bila bliska, a šogorice su se ljubazno pozdravljale.

Vidljivo ignoriranje

Nekoć bliska braća jedva su izmijenila nekoliko škrtih formalnosti, a Kate kao da je ignorirala pozdrav šogorice Meghan, koja je svoju posljednju ulogu u režiji kraljevskog protokola odigrala odjevena u smaragdnu kombinaciju novozelandske kreatorice Emilije Wickstead. Na glavi je imala zeleni šešir iz klobučarske manufakture William Chambers, u ruci torbicu Gabrielle Hearst, na nogama svijetle Aquazzura cipele s visokom potpeticom, a na licu dobro uvježban osmijeh za svečane prigode u neprijateljskom okruženju. Njezin smrknuti muž Harry, najemotivniji izdanak uštogljene dinastije Windsor, hodao je pognute glave i nije imao ni snage niti volje za usiljene osmijehe.

09-03-2020        Commonwealth day  Celebrations      Westminster Abbey 2020, Image: 504928303, License: Rights-managed, Restrictions: NO UK USE  FOR SEVEN DAYS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia
Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia
Wessexi, princ Edward i Sophie, u srdačnom razgovoru s Cambridgeima, a Sussexi pomalo rezervirani i rezignirani.

Prije nego što su vojvode od Cambridgea zauzeli svoje povlašteno mjesto u crkvi, William se napadno entuzijastično pozdravljao sa stricem Edwardom, grofom od Wessexa, i njegovom ženom Sophie, koji su sjedili tik uz Harryja i Meghan. U prvom redu, pokraj Williama i Kate, sjedili su princ Charles i supruga mu Camilla te, na zasebnom vladarskom stolcu, kraljica Elizabeta.

09-03-2020        Commonwealth Day  Celebrations      Westminster Abbey 2020, Image: 504928308, License: Rights-managed, Restrictions: NO UK USE  FOR SEVEN DAYS - Fee Payable Upon Reproduction - For queries contact Avalon.red - sales@avalon.red London: +44 (0) 20 7421 6000 Los Angeles: +1 (310) 822 0419 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia
Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia
Za kraljicu Elizabethu su Harry i Meghan izgubljeni slučaj, jasno im je to dala do znanja rasporedom sjedenja i svojim držanjem.

Lani su istom prigodom Harry i Meghan također sjedili u prvom redu te u crkvu ušli u pratnji kraljice, no ta im je počast ovaj put bila uskraćena.

Tada su još bili svijetla budućnost i nada monarhije, a sada su deklarirani otpadnici od britanskog dvora pa ih je kraljica po dolasku u crkvu tek ovlaš pozdravila. Za Elizabetu su njih dvoje izgubljen slučaj, što im je dala do znanja kako rasporedom sjedenja, tako i svojim rezerviranim držanjem. Osim toga, ima ona i drugih briga...

LONDON, ENGLAND - MARCH 05: Meghan, Duchess of Sussex and Prince Harry, Duke of Sussex attend The Endeavour Fund Awards at Mansion House on March 05, 2020 in London, England. (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
Nekoliko dana prije javnog susreta s obitelji, Harry i Meghan u sceni kao iz filma - u dolasku na večeru zaklade Endeavour. I nasmijani.

Gdje je nestala bratska ljubav!?

1. Kako je sve počelo

Drama zvana Megxit počela je u prvim danima siječnja, kad su vojvode od Sussexa preko Instagrama, kako i priliči plemićima 21. stoljeća, iznenada najavili povlačenje s kraljevskih dužnosti, preseljenje u Sjevernu Ameriku i namjeru da se financijski osamostale.

Buckinghamska palača bila je zgranuta i šokirana njihovom objavom.


2. Kraljica je smirivala strasti

Kraljica Elizabeta brzo se trgnula iz nevjerice i zatražila da se kriza oko Megxita, jedna od najtežih što su potresle britanski dvor, što prije razriješi. Uslijedili su napeti pregovori unutar obitelji o uvjetima pod kojima se vojvode od Sussexa mogu povući u civilni život.


3. Meghan se malo povukla

Budući da je sa sinom Archiejem ostala u Kanadi, Meghan nije sudjelovala na obiteljskoj konklavi na imanju Sandringham, gdje je Harry i u njezino ime pristao na većinu kraljičinih zahtjeva u zamjenu za pravo na ‘odcjepljenje’. Par se odrekao kraljevskih titula i prava na korištenja javnih fondova te se obvezao vratiti gotovo 2,5 milijuna funta javnog novca kojim je financirana obnova njihove londonske rezidencije Frogmore Cottage.


4. Kraljica je 'zakuhala frku'

Naknadno je Elizabeta od Sussexa zatražila da iz imena svojeg brenda Sussex Royal, koji im je trebao biti glavni izvor prihoda, izbace riječ ‘royal’. Pristali su, ali su putem društvenih mreža izrazili nezadovoljstvo zbog tog kraljičinog udara na njihove planove.


5. Pristali na sve samo da odu

Od 31. ožujka Harry i Meghan službeno prestaju obnašati dužnost visokih predstavnika britanske krune. Živjet će djelomice u Kanadi, djelomice u Kaliforniji, bavit će se humanitarnim radom, odgajati svoje dijete u demokratskom duhu, a vrijeme će pokazati koliko su sposobni samostalno zarađivati za život na kakav su naviknuli.


Cijela priča o nevoljama u kraljevskoj obitelji objavljena je u novom broju magazina Gloria. Nadamo se da ste na vrijeme nabavili svoj primjerak! Ako niste, a ne želite da se to ponovi, iskoristite našu ekskluzivnu ponudu na pretplatu - ovdje!


Iz novog broja magazina Gloria čitajte i:

Linker
25. travanj 2024 07:03