UVRIJEĐENI OD 2022.

I Danska ima svoju "rezervu": Princ Joachim na povijesni događaj stiže sam - bez supruge i djece

Na povijesni događaj, potpisivanje abdikacije nakon čega njegov brat postaje kralj Frederik X., doći će bez supruge Marie Monpezat i djece, sina Henrika i kćeri Athene.

Kao što je najavila, danska kraljica Margareta potpisat će danas u ranim popodnevnim satima abdikaciju i njen stariji sin postat će kralj Frederik X., dok će njegova supruga Mary postati nova danska kraljica. Povijesnom događaju prisustvovat će i Frederikov mlađi brat, princ Joachim, ali bez svoje obitelji. Njegova supruga, francuska plemkinja Marie Monpezat i njihovo dvoje djece, 14-godišnji Henrik i 11-godišnja Athena, ostat će s majkom u Washingtonu gdje njihov otac obnaša dužnost vojnog atašea u danskom veleposlanstvu. U uljudnom odgovoru na pozivnicu, mlađi brat kralja Frederika X. pojasnio je kako njegova djeca imaju obaveze u školi, a let iz Amerike do njegove domovine dugo traje i zamoran je, piše Daily Mail. Razumljivo je da će njegova supruga ostati s djecom kod kuće, hladno je pojasnio.

image

Danski kralj Frederick X. sa suprugom, kraljicom Mary

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK

Povijest se, ukratko, ponavlja. Rezervni nasljednik danskog prijestolja poveo se primjerom princa Harryja: mlađi sin kralja Charlesa došao je na prošlogodišnju očevu krunidbu bez Meghan i njihove djece, princa Archieja Harrisona i princeze Lilibet Diane. Stoički je "odradio" protokolarni dio krunidbe u Westminsterskoj opatiji, gurnut u zapećak prema redu sjedenja i čim je bilo pristojno otići, požurio se na zračnu luku, na let kući, proslaviti s obitelji četvrti rođendan svoj sina.

Za razliku od uvrijeđenog princa Joachima, Harryjeva djeca imaju kraljevske titule: dobili su ih nasljednim slijedom, dok je sad već bivša danska kraljica 2022. oduzela titule "Njegovog ili njezinog kraljevskog visočanstva" djeci svog mlađeg sina. Odluka se odnosila i na 24-godišnjeg Nikolaja i 21-godišnjeg Felixa, sinove princa Joachima iz prvog braka s Alexandrom, groficom od Frederiksborga.

image

Sad već bivša kraljica Margareta prepustila je prijestolje starijem sinu

SHUTTERSTOCK

Dakako, sva djeca "rezervnog" princa imaju plemićke titule, sinovi iz prvog braka su grofovi dok je Joachimova druga supruga, princeza Marie, čiji se obiteljski dvorac Chateau de la Vernède nalazi nedaleko od Avignona, svojoj djeci (prkosno) dala francusku titulu. Otkako im je baka, kraljica Margareta, ponukana potrebom modernizirati monarhiju i svesti broj uzdržavanih članova kraljevske obitelji na minimum, oduzela HRH titule, Henrik i Athena nose naslov grofova od Monpezata.

Bojkot supruge i djece kraljevog mlađeg brata povijesnom događaju usprkos, dokaz je ozbiljnog razdora u danskoj kraljevskoj obitelji. Princ Joachim bio je razočaran što mu je njegova majka ostavila samo pet dana odgovoriti na odluku o oduzimanju titula, a kada se i formalno usprotivio, svejedno je provela odluku.

image

Princ Joachim 2017. sa suprugom Marie, sinom Henrikom i kćeri Atheom

RONBOG LARS/ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK

Njen mlađi sin potom je poslan u Washington, na diplomatsku dužnost, dok je britanska rezerva - princ Harry - nakon što je odstupio s kraljevskih dužnosti, preselio najprije u Kanadu, a trenutačno žive u Montecitu u Kaliforniji. Doduše, za razliku od njega, Joachim nije napisao knjigu niti se javno posvađao s bratom - za sada.

Linker
19. travanj 2024 20:16