LAFARGUE RAPHAEL/ABACA/SHUTTERSTOCK
Rania al-Abdulah

Jordanska kraljica oglasila se o ratu: "Nisam antisemit ili za terorizam ako dam podršku Palestini"

Supruga jordanskog kralja Abdullaha II. na prekid rata apelira svakodnevno na svojim društvenim mrežama gdje ima vojsku pratitelja, a sada se oglasila i gostujući na CNN-u.

Supruga jordanskog kralja Abdullaha II. na prekid rata apelira svakodnevno na svojim društvenim mrežama gdje ima vojsku pratitelja, a sada se oglasila i gostujući na CNN-u.

Rat na Bliskom istoku i dalje je glavna tema svih svjetskih medija, a potresni prizori stradalih koji iz sata u sata obilaze svijet mnoge su natjerali da se javno oglase o ovom pitanju. Svoje mišljenje o ratnim sukobima sada je gostujući u informativnom programu CNN-a iznijela i Rania al-Abdullah, 53-godišnja kraljica Jordana i supruga jordanskog kralja Abdullaha II., koja je pozvala na prekid vatre u izraelskom sukobu protiv Hamasa. Jordanska kraljica istaknula je da podrška Palestini ne znači podršku antisemitizmu ili terorizmu.

"Dopustite mi da budem jasna: ne znači da sam antisemit ili za Hamas ili terorizam ako dam podršku Palestini. Ono što smo vidjeli posljednjih godina je optužba da se antisemitizam koristi kao oružje za ušutkavanje svake kritike Izraela", započela je svoje obraćanje Rania, a potom i oštro osudila svaki oblik antisemitizma i islamofobije.

"Želim apsolutno svim srcem osuditi antisemitizam i islamofobiju, ali također želim podsjetiti da Izrael ne predstavlja sav jevrejski narod širom svijeta. Izrael je država i sama je odgovorna za svoje zločine. Jevreji širom svijeta, mnogi od njih, su zgroženi onim što vide. Mi muslimani moramo biti prvi koji će osuditi antisemitizam", istaknula je kraljica.

image
PIERRE VERDY AFP

Osvrnula se i na odbijanje primirja u Gazi i istaknula da je to za svaku moralnu osudu i da predstavlja opravdanje za smrt tisuće civila. "Znam da neki koji su protiv prekida vatre tvrde da će to pomoći Hamasu. Međutim, smatram da u tom argumentu oni inherentno odbacuju smrt, zapravo, čak podržavaju i opravdavaju smrt tisuća civila, a to je samo moralno za osudu”, rekla je al-Abdulah.

"Osnovni uzrok ovog sukoba ilegalna okupacija, a ako se ne pozabavimo osnovnim uzrocima pod ruševinama ovih uništenih zgrada pojavit će se još jedna grupa odlučnija i motiviranija da učini ono što je učinio Hamas", dodala je kraljica.

Supruga jordanskog kralja Abdulaha II. odbacila je tvrdnje Izraela da ne cilja na civile, a u svom obraćanju kazala je i da su pozivi Izraela civilima da se isele iz ratom pogođenih područja samo jedan PR trik i propaganda.

"Više od 10.000 ljudi je ubijeno, od kojih su 70 posto žene i djeca. To što Izraelci tvrde da pokušavaju zaštititi civile je uvreda za obavještajne službe", oštro je konstatirala Rania koja ratne sukobe osuđuje gotovo svakodnevno i na društvenim mrežama, a samo na Instagramu njezine objave prati više od 10 milijuna ljudi.

image
BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK BALKIS PRESS/ABACA/SHUTTERSTOCK

"Od 2009. godine, tijekom trotjednog rata na Gazi. Četrnaest godina i pet ratova kasnije, koliko bolan prizor nije se promijenio. Svijet ne može šutjeti. Ova ljudska tragedija se mora zaustaviti", napisala je u jednoj od svojih objava na Instagramu jordanska kraljica apelirajući još jednom na prekid vatre i okončanje rata.

Linker
28. travanj 2024 07:19