Iza kulisa

Kako doista izgleda kraljevski ‘posao‘? Kralj Charles i kraljica Camilla otkrili su sve

Prvi put u britanskoj povijesti, prikazan je dokumentarac koji pokazuje kraljevanje iza kulisa, od priprema za krunidbu do zajedničke šetnje i trenutaka koji kraljevski par čuva samo za sebe.

Dosad jedinstven uvid u to kako izgleda prva godina vladavine monarha Ujedinjenog Kraljevstva, BBC-jev dokumentarac "Charles III: The Coronation Year", poseban je dar kralja sugrađanima. Prikazan je na Božić i otkrio je kako izgleda njihov život "iza kulisa", primjerice, dok su se pripremali za krunidbu. Povodom te posebne prilike, kraljeva sestra, princeza Anne, prvi put je progovorila o Camilli. U projektu je sudjelovala i Annabel Elliot, sestra kraljice: ona prvi put progovara u javnosti o vezi Charlesa III. i Camille. Svoje viđenje o prvoj godini na prijestolju ekskluzivno je dala i kraljičina bliska prijateljica, dvorska dama Fiona Lansdowne.

Kamere su pratile kralja Charlesa i kraljicu Camillu u prvim danima vladavine dok su tek prihvaćali nove uloge i uhodavali se u obavljanje dužnosti. Slijedili su ih mjesecima nakon što su okrunjeni, a i otkrili su ključni igrači u kraljevom i kraljičinom timu, piše BBC.

image

Povijesna krunnidba kralja i kraljice

HUGO BURNAND/ROYAL HOUSEHOLD/SHUTTERSTOCK

Dokumentarac je režirala Ashley Gething, producirala Faye Hamilton, scenarist i koproducent je Robert Hardman.

"Ona je njegova stijena u tolikoj mjeri da to, zapravo, ne mogu dovoljno naglasiti. Ona je netko tko mu je potpuno odan”, otkrila je Camillina 74-godišnja sestra Annabel Elliot, kraljičina dama tijekom krunidbe.

S druge strane, rekla je i to da to nije jednostrana veza. Odnosno, koliko god 76-godišnja Camilla pruža podrške suprugu, on joj stostruko uzvraća.

"On joj donosi sve. On ima takvo znanje i zanimanje za toliko različitih stvari, za koje ona zapravo ne bi bila toliko otvorena da ga nije upoznala. Oni su ying i yang, stvarno. Oni su polarne suprotnosti, ali mislim da zajedno sjajno funkcioniraju", rekla je njezina sestra.

Otkrila je i to da većina u 70-im godinama života razmišlja o životnom usporavanju i spokojnoj svakodnevici dok je kod njih situacija sve samo ne takva. Životi su im se značajno ubrzali, sada su doslovce prvi bračni par velike Britanije, svi su pogledi uprti u njih, stil života im je sve osim spokojnog i mirnog. Pa ipak, kralj i kraljica nekako pronalaze vrijeme samo za sebe.

Naime, dokumentarac prikazuje snimke para kako se šetaju s kraljičinim psom udomljenim iz azila u Birkhallu, u svom omiljenom škotskom domu Birkhallu, za razliku od Balmorala, obiteljske škotske rezidencije koju je obožavala majka kralja Charlesa, Elizabeta II.

image

Kraljica Camilla se iznenađujuće dobro snašla u ulozi kraljice

CHRIS JACKSON/WPA POOL/SHUTTERSTOCK

Par priča o tome kako je njihov pas naganjao miša kad su zadnji put bili u tom dvorcu i primjećuju kako njihovi unuci vole skakati na rahlom starom mostu preko rijeke koji prelazi njihov vrt. Opušteni su, uživaju jedno s drugim i nakon toliko zajedničkih godina (zajedno su preko pet desetljeća), jedno drugome završavaju rečenice.

Kraljičina dugogodišnja prijateljica Fiona Lansdowne, jedna od njezinih dama na dvoru ( pratila ju je na krunidbi), kaže: "Oni su izvanredan tim. Mislim da je to što su se, na neki način, morali boriti da stignu tamo gdje su danas ili zato što su prošli toliko toga zajedno - natjeralo ih je da imaju stvarno jaku vezu", rekla je, među ostalim, lady Lansdowne. Od Camilline najbolje prijateljice očekuje se da će joj držati stranu. No, princeza Anne nije osoba koja ikome povlađuje niti priča ono što se od nje očekuje. No i ona je imala riječi hvale.

"Ova uloga nije koja je za nju prirodna, ali ona to radi jako dobro", izjavila je princeza Anne koja je s članovima obitelji tradicionalno proslavila Božić u Sandringhamu, ovaj put s članovima obitelji kraljice Camille, te prisustvovala misi u crkvi Svete Marije Magdalene. Kralj Charles je ispred crkve čestitao Božić i mahao sunarodnjacima, pokazujući kako imaju dobrog kralja. Uz njega je stajala Camilla koja možda nije pripremana za ulogu kraljice, ali joj čak neskloni sunarodnjaci moraju priznati da se odlično snašla na tom mjestu.

Linker
23. travanj 2024 22:59