U Buckinghamskoj palači

Kralj Charles od sada i na novčanicama, britanskog poglavara oduševio susret s guvernerom

Na novu seriju novčanica, koje su javnosti prvi put predstavljene u Buckinghamskoj palači, otisnut je lik kralja Charlesa III. s portreta iz 2013.

Ako to dosad nije bio slučaj, odsad će kraljica Camilla suprugovu sliku sa sobom uvijek nositi u novčaniku. U Buckinghamskoj palači, naime, guverner Engleske banke Andrew Bailey britanskom je monarhu predstavio novu seriju novčanica na kojima je otisnut njegov lik.Na novčanicama od pet, deset, dvadeset i pedeset funti otisnut je kraljev civilni portret, u odijelu bez krune, a fotografija koja je iskorištena za tu svrhu snimljena je 2013. godine, a na naličju apoena će se kraljev i presijavati na hologramu koji se koristi u zaštiti od krivotvorenja.

image

Kralj Charles III. s guvernerom Andrewom Baileyjem i njegovom zamjenicom Sarah John

YUI MOK AFP

Premda se gotov novac u Velikoj Britaniji sve manje koristi, jer kupci i trgovci preferiraju kartično i druge oblike bezgotovinskog plaćanja, mnogi jedva čekaju četvrtak 5. lipnja, kad će novčanice s Charlesovim likom biti puštene u opticaj. To, dakako, ne znači da će novčanice iz vremena vladavine njegove majke Elizabete II. biti povučene, nego će se i one nastaviti paralelno koristit uz nove.

image

Prva serija novčanica predstavljena je u Buckinghamskoj palači

YUI MOK AFP

Pokojna kraljica Elizabeta II. bila je prva vladarica u povijesti britanske monarhije čiji je lik bio otisnut na svim apoenima, a marketinški stručnjaci suglasni su u mišljenju da je to pridonijelo njezinoj popularnosti. Jedan od njih je i susret s guvernerom banke, Andrewom Baileyem, koji je monarhu u utorak pokazao nove novčanice s njegovim likom.

Guverner je kralju rekao da je ovo prvi put da je Banka Engleske morala promijeniti monarha na novčanicama jer je kraljica Elizabeta II. bila prva vladarica čiji je portret otisnut na svim novčanicama u Engleskoj.

image

Na novčanice je otisnut kraljev portret iz 2013.

YUI MOK AFP

Kralj Charles III. je guverneru zahvalio na posjeti, te pohvalio dizajn novih novčanica koje je nazvao - vrlo elegantnim. Otkako je otpušten iz bolnice u kojoj je podvrgnut operaciji prostate kralj Charles III. je veliku većinu svojih protokolarnih dužnosti otkazao, a za neodgodive imenovao - zamjenike. No, susret s guvernerom nije mogao izbjeći.

image

Novčanice će biti puštene u opticaj 5. lipnja

YUI MOK AFP
Linker
16. travanj 2024 14:04