Smanjuje troškove

Kralj Charles prodaje kraljičine omiljene konje

Na popisu je četrnaest grla, a među njima su i omiljene kobile njegove majke koja je obožavala konjički sport i dolaske na elitne utrke.

Ono što je najavio prije nego što je stupio na tron, britanski kralj Charles kani održati. Smanjuje troškove monarhije, a njegov prvi potez obio se o leđa plemenitih grla iz ergele njegove majke. Prodat će čak četrnaest trkaćih konja s imanja Sandringham‘s Royal Stud gdje se još od doba njegova djeda, kralja Georgea VI., uzgajaju grla koja osvajaju nagrade.

Na popisu za prodaju nalaze se i dvije omiljene kobile pokojne kraljice, piše Tatler. Već je angažirao aukcijsku kuću Tattersalls specijaliziranu za prodaju vrhunskih grla čiji je glasnogovornik Jimmy George izjavio: "To nije ništa neuobičajeno. Kraljevska obitelj je svake godine prodavala konje. Točno je da je kraljica imala svoje omiljene kobile, no ipak bi ih s vremenom prodala. Ne možeš ih sve zadržati. Svake godine vlasnici prodaju dionice. Ne razumijem zašto je to problem kad se radi o konjima? Kralj samo radi ono što čine svi vlasnici grla".

Poznato je, naime, da više voli slikati nego jahati, premda je vrlo dobar u sedlu. Akvarel mu je omiljena slikarska tehnika, a otkako je zamijenio majku na prijestolju, postao je jedan od najprodavanijih britanskih umjetnika.

Ovih dana je jedno njegovo djelo, koje su likovni kritičari ocijenili osrednjim, prodano na aukciji za peterostruki iznos: umjesto traženih 500 do 600 funta, anonimni kolekcionar izdvojio je gotovo 5800 funta za kraljevu grafiku! Čini se da to nije dobra vijest za konje iz kraljičine ergele jer bi, zbog različitih interesa, mogao sve rasprodati.

Linker
25. travanj 2024 14:26