Neobična odluka

Kralj Charles turistima otvara dvorac Balmoral: Za 150 funti razgledajte privatne odaje i popijte čaj

Britanski suveren donio je pomalo neobičnu odluku o otvaranju kraljevskih rezidencija turistima - prvi u nizu je škotski dvorac Balmoral, omiljeni dvorac njegove majke, kraljice Elizabete II. koja je u njemu i preminula.

Unatoč bolesti koja ga je zadesila kralj Charles odlučio se za korak s kojim bi se teško složila njegova pokojna mama, kraljica Elizabeta II. Prvi put u povijesti Charles otvara vrata javnosti njezinog omiljenog dvorca Balmoral u Škotskoj, u kojem je 8. rujna 2022. preminula njegova majka.

image

Dvorac Balmoral

GETTY IMAGES

Radi se o vođenim turama u kojima će posjetitelji moći zaviriti i u neke privatne kraljevske odaje, ali i uživati u britanskoj tradiciji - popodnevnom ispijanju tradicionalnog engleskog čaja. Dnevna tura limitirana je na samo 40 posjetitelja, a karte će koštati od 100 do 150 funta po osobi.

image

Kraljica Elizabetha i princ Philip obožavali su svoje škotsko imanje

SHUTTERSTOCK

Balmoral, koji je u posjedu obitelji više od 170 godina, smatra se njihovom najintimnijom i najprivatnijom rezidencijom gdje se kraljevska obitelj opuštala daleko od očiju javnosti pa čudi da se Charles odlučio prvo otvoriti vrata baš tog dvorca koji će ga dok živi neminovno podsjećati na njegov život, bezbrižno odrastanje, zaruke s Dianom, ali i na odlazak majke.

image

Princ Charles i princeza Diana na imanju Balmoral objavili su zaruke

DAILY MAIL/SHUTTERSTOCK

Već se dulje šuška kako Charles planira za javnost otvoriti u druge kraljevske rezidencije kako bi zaradio za njihovo održavanja, iako se u neke od njih može ući, ali daleko od dijela koji koristi kraljevska obitelj. Primjerice, od srpnja do listopada za posjete je otvorena i Buckinghamska palača, službena rezidencija britanskog monarha, ali samo dio u kojem se nalaze balske dvorane. Sada će oni najznatiželjniji uživo moći vidjeti kako i gdje živi kraljevska obitelj kada je na ladanju, ali kako naravno, neće moći ući baš u svaku sobu, tako se pretpostavlja da posjetitelji neće moći ući ni u spavaću sobu kraljice Elizabete II. u kojoj je preminula.

Linker
02. travanj 2024 18:00