Kobila je stigla iz Kanade

 - AFP
KANADSKA VEZA

Kralju Charlesu III. iz Kanade stigao prekrasan dar, a on prekršio zlatno pravilo

Britanski monarh uoči krunidbe obogatio je kraljevsku konjušnicu u Windsoru crnom kobilom Noble, darom brdske jedinice kanadskih policijskih snaga.

Britanski monarh uoči krunidbe obogatio je kraljevsku konjušnicu u Windsoru crnom kobilom Noble, darom brdske jedinice kanadskih policijskih snaga.

Poklonjenom konju se ne gleda u zube, no britanskom monarhu Charlesu III. nitko neće zamjeriti što je u prvom susretu s kobilom Noble prekršio to zlatno pravilo. Sedmogodišnja Noble stigla mu je iz Kanade, dar je brdske jedinice tamošnjih policijskih snaga koja je osnovana prije 150 godina, smatra se savršenim paradnim konjem, jer je dovoljno istrenirana da može sudjelovati i u najzahtjevnijim ceremonijama, a odabrana je jer po veličini i sposobnostima odgovara britanskom monarhu i za svakodnevno jahanje. Kobila je prevezena specijalnim transportnim zrakoplovom, a smatra se dosad najvrednijim darom koji je Charles III. primio uoči krunidbe početkom svibnja.

Njezin novi dom bit će kraljevska konjušnica u Windsoru, a suradnja kanadske policije i Buckinghamske palače traje već 129 godina, kad je tadašnji monarh Edward VII. brdskoj policijskoj jedinici dodijelio titulu - kraljevske. Charlesova majka Elizabeta II. za svoje je vladavine na dar primila osam grla iz Kanade, a među njima su, primjerice, James i George bili omiljeni jahaći konji njezinog sina, aktualnog britanskog monarha.

image

Kralj Charles i Noble

- AFP

Premda obožava konje, Charlesu jedan od prvih poteza od preuzimanja vladarske dužnosti bio prodaja četrnaest trkaćih konja s imanja Sandringham‘s Royal Stud gdje se još od doba njegova djeda, kralja Georgea VI., uzgajaju natjecateljska grla. Na popisu za prodaju našle su se i dvije omiljene kobile pokojne kraljice, a za to je angažirana aukcijska kuća Tattersalls, specijalizirana za prodaju vrhunskih grla.

"To nije ništa neuobičajeno, jer kraljevska obitelj svake godine prodaje konje. Točno je da je kraljica imala svoje omiljene kobile, no ipak bi ih s vremenom prodala. Ne možete ih sve zadržati, a kralj samo radi ono što čine svi vlasnici ergela", izjavio je Jimmy George, menadžer za odnose s javnošću Tattersallsa.

Linker
25. travanj 2024 23:40