Zajedno protiv svih

Ljubavna priča stoljeća! Kraljica je bila tek djevojčica kada se zagledala u zgodnog mornaričkog kadeta

Kraljica Elizabeta i njezin princ Philip ove su zime proslavili 73. godišnjicu braka, prošli su brojne svjetske i obiteljske krize, a ostali su zajedno do njegova posljednjeg daha.

Njegovu posljednju godinu života proveli su zajedno, doslovno izolirani od ostatka obitelji i svijeta u dvorcu Windsor, tamo su proslavili i svoju 73. godišnjicu braka 20. studenog 2020., a tamo je kraljica Elizabeta II. posljednjih mjeseci strepila zbog njegova narušenog zdravlja i boravka u bolnicama. Tamo je u jutro 9. travnja i preminuo princ Philip.

U zajedničkih 73 godine i nešto sitno mjeseci bračnog života Elizabeta i Philip proživjeli su mnogo od turbulentnih političkih promjena, obiteljskih skandala, gubitaka, ali i sreće. Imaju četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi.

Njihov odnos započeo je i prije samog sklapanja braka, zapravo, mnogo prije toga. Kada je bila osmogodišnjakinja, Elizabeta je upoznala Philipa na vjenčanju njegove rođakinje, princeze Marine od Grčke. Srela ga je još jednom nakon toga, no u svog princa mlada Elizabeta zaljubila se kada joj je bilo 13 godina, kako je kazala, bila je to ljubav na prvi pogled. Tada mladić od svojih 18-19 godina, Phillip je bio sin grčkog princa Andrije iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg i princeze Alise od Battenberga. Elizabeta se s Philipom od Grčke i Danske sprijateljila i počela dopisivati 1939., kontakt s njim održavala je unatoč protivljenju kraljice majke Elizabete I. i sestre Margarete.

image
Kraljica Elizabeta II. i ljubav njenog života princ Philip
MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

Philip je rođen na Krfu, kršten je u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Obitelj mu je iz Grčke protjerana 1922., tada je Philip zajedno s obitelji prevezen na sigurno, nastanili su se u Parizu, kasnije se školovao u Velikoj Britaniji, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku.

Čitajte i: Preminuo princ Philip! Nije uspio dočekati svoj 100. rođendan...

Bio je princ bez zemlje i domovine, rođen u inozemstvu, kršten u pravoslavlju, lošeg imovinskog stanja, a tri sestre bile su udane za njemačke prinčeve povezane s nacizmom, reklo bi se nije bio najpogodniji ženik za buduću britansku kraljicu.

No, tadašnja princeza prijestolonasljednica zaljubila se u zgodnog i mladog mornaričkog kadeta, nastavili su se dopisivati, a 1941. godine navodno su počeli spominjati brak, da bi se 1946. godine navodno i tajno zaručili. Kako je godina odmicala, u ljeto iste godine Philip je konačno i službeno zatražio kralja Georgea VI. ruku njegove prvorođene kćeri.

Čega se sve odrekao zbog ljubavi?

Iako je Elizabetin otac bio protiv vjenčanja, današnja kraljica imala se pravo udati za koga poželi, pa je ovaj kraljevski brak nastao iz ljubavi, a ne prema dogovoru što je bilo uobičajeno za ta vremena. Navodno je kralju Georgeu IV. smetalo Philipovo podrijetlo - to što je iz Grčke, ali smetalo ga je i njegovo glasno ponašanje i opušteni maniri. Kralj je Philipu na kraju odobrio prošnju, ali je zahtijevao da se službene zaruke ne objavljuju prije princezinog 21. rođendana, u travnju 1947.

Zaruke su javno objavljenje 10. srpnja 1947., tada je na Elizabetinu ruku Philip stavio prsten sačinjen od dijamanata koji su pripadali njegovoj majci. Do tog dana zbog ljubavi se Philip odrekao svojih grčkih i danskih kraljevskih titula, prisvojio je prezime Mountbatten, po majčinoj obiteljskoj lozi i postao je naturalizirani britanski građanin. Još jednu 'tehnikaliju' riješili su nakon tri mjeseca, kada je Philip kršten u Anglikanskoj crkvi.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip vjenčali su se 20. studenog 1947.
AFP/AFP/PROFIMEDIA

Prije vjenčanja Phillip se zauvijek odrekao i cigareta, znao je koliko je Elizabeta nesretna što joj otac puši. Na jutro vjenčanja s budućom kraljicom, 20. studenog 1947. od kralja Georga VI. dobio je titulu vojvode od Edinburgha, grofa od Merionetha i baruna od Greenwicha.

Čitajte i: Nacionalna žalost u Velikoj Britaniji! Kraljica Elizabeta II. ima pravo na kratko službeno tugovanje

Kraljevsko vjenčanje bilo je znatno skromnijeg nego što bi se očekivalo od buduće kraljice. Kako su u Velikoj Britaniji tih poratnih godina još vladale restrikcije, princeza je materijal za vjenčanicu kupila pomoću kupona, a za svadbu se šminkala sama. Svadbu je putem radija BBC pratilo 200 milijuna slušatelja diljem svijeta.

I sama ceremonija bila je skromna, vjenčanje je održano u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Mladenci su klečali na kašetama za naranče koje su bile prekrivene ružičastim satenom, a među poklonima našle su se čarape - kraljica je dobila 148 pari, kao i 16 spavaćica, a mladenci su dobili i 500 konzervi ananasa.

Inače 21-godišnja prijestolonasljednica i njezin pet godina stariji odabranik i rodbinski su povezani u drugom i trećem koljenu - potomci su kraljice Victorije i princa Alberta, odnosno danskog kralja Christiana IX. i Louise od Hesse-Kassela.

Prve godine braka

Na vjenčanju nije prisustvovao dio Philipove rodbine iz Njemačke, u to su poratno vijeme ovaj brak neki smatrali kontroverznim i iz razloga što su Philipove sestre bile udane za pripadnike nacističke elite. No par se nije pokolebao, Elizabeta je iduće godine na svijet donijela njihovo prvo dijete - princa Charlesa. Dvije godine kasnije, stigla je i kćer Anna.

Nedugo nakon vjenčanja Elizabeta i Philip preselili su na Maltu, gdje je on služio u mornarici, živjeli su u Villi Guardamangia koju su unajmili od Philipovog ujaka Lorda Mountbattena. Svakih nekoliko mjeseci roditelji su se vraćali u Englesku, gdje su bila njihova djeca. Malta je ostala jedina zemlja pored Ujedinjenog Kraljevstva u kojoj je kraljica živjela, i to u periodu od 1949. do 1951.

image
Kraljica Elizabeta II. princ Philip i njihovo četvero djece.
MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

Iako je bila mlada majka dvoje djece ubrzo je Elizabeta počela preuzimati dužnosti svog oca, kralja Georgea VI. - svjestan da polako odlazi, pripremio je kćer za sve što dolazi. Vladarske dužnosti preuzela je mnogo ranije nego se nadala, te planove je požurila bolest njezina oca, strastvenog pušača koji je obolio od raka pluća.

George VI. preminuo je 6. veljače 1952. u to je vrijeme mladi bračni par bio na dalekom putu koji je obuhvaćao Afriku, Australiju i Novi Zeland. Putovati je trebao kralj, ali zbog lošeg zdravlja učinili su to prestolonasljednica i njen suprug.

Čitajte i: Najtužniji rođendan: 'Proživjela' je dva života, no svijet će je pamtiti po skandalima njene djece

Tog jutra, kada joj je umro otac, uživala je s egzotičnim životinjama u nacionalnom parku Aberdare u Keniji. Elizabeta se popela na drvo kako bi snimila dva nosoroga, obučena u traperice vjerojatno posljednji put u životu.

Kad je sišla sa stabla bila je kraljica, no to nije znala jer je vijest o očevoj smrti primila tek četiri sata kasnije. "Posao glasnika" odradio je novinar koji je lošu vijest javio Philipu, nakon što se princ sabrao, poveo je ženu u šetnju da joj nasamo priopći kako joj je otac preminuo.

Borba za svoje prezime

Tijekom vladavine, Elizabeta II i princ Philip dobili su još dvoje djece - sinove Andrewa i Edwarda. Mlada je kraljica odlučila zadržati svoje prezime Windsor, koje imaju i njezina djeca. Ta činjenica nije baš dobro 'sjela' vječnom princu Philipu, negodovao je što mu djeca neće nositi prezime Mountbatten.

"Ja sam jedini muškarac u zemlji koji rođenoj djeci ne smije dati svoje prezime", pobunio se Philip dodavši da se osjeća kao "glupa ameba".

image
Kraljica Elizabeta II. kaže da joj je princ Philip bio najveći oslonac u životu.
FIONA HANSON/AFP/PROFIMEDIA

Pa ipak to "njegovo" prezime pripada njegovoj majci, i to je engleska verzija izvornog prezimena Battenberg. Uporan Philip nije odustao od svog prezimena, očito je to u odluci kraljice iz 1960. u dogovoru s tadašnjim premijerom Haroldom Macmillanom da članovi obitelji koji nemaju titulu "kraljevskog visočanstva" nose prezime Mountbatten-Windsor.

Čitajte i: Ni njegovo pravoslavlje, a ni veze s nacistima nisu pokolebali Elizabetu II. da se uda za Philipa

Znakovito je to da je velika razlika između prvih dvoje djece Charlesa i Anne te drugih princa Andrewa (rođenog 1960.) i najmlađeg potomka princa Edwarda, za tih se deset godina braka Elizabete i Philipa svašta govorilo - pa čak i njegove navodne nevjere uz koje se vežu brojne poznate Britanke.

Tajna dugog i skladnog braka

Njihov dugi brak opstao je unatoč tome što je pod svjetlima reflektora od dana kada su rekli "uzimam", a pobijedili su i glasine da je Philip u jednom trenutku bio nevjeran. Elizabeta je za muža rekla da joj je kroz sve ove godine, odnosno desetljeća bio snaga i oslonac.

"Glavna lekcija koju sam naučio s vremenom jest da je tolerancija glavni sastojak sretnog braka. Možda nije ključna kada stvari idu dobro, no kada zagusti definitivno je značajna", otkrio je tajnu dugog braka princ Philip za njihovu 50. godišnjicu. A naglasio je da je jedna od njihovih tajni za dobar brak ta što uvijek zna nasmijati svoju suprugu.

image
Kraljica Elizabeta II. i princ Philip u braku su proveli 73 godine.
MARY EVANS/ALLSTAR/RICHARD SELLE/MARY EVANS PICTURE LIBRAR/PROFIMEDIA

Vojvoda je, nadaleko, poznat po duhovitim opaskama, pa je u Velikoj Britaniji prije koju godinu objavljena i knjiga "Princ Philip: Mudre riječi i zlatni gafovi" koju su sastavili Phil Dampier i Ashley Walton. Među njima je i vojvodina primjedba nakon Elizabetine krunidbe prije 60 godina, kada je suprugu upitao odakle joj takav šešir, misleći na krunu. Vedri duh pomogao je Philipu pregrmjeti brojne zdravstvene probleme, ali i tragedije u obitelji. Bio je poznat po tome da ne voli parade i velika slavlja sebi u čast.

"On uvijek inzistira na tome da se ne rade spektakli o njegovih rođendana i prvi će uvijek reći da moli da se sve napravi bez buke i bez brige'', kazala je njegova rođakinja Lady Butter.

Protekli 99. rođendan princ Philip proveo je baš kako je htio, sam sa svojojm suprugom, kraljicom, Elizabetom. Svoj 100. rođendan, koji bi napunio 10. lipnja, na žalost nije dočekao.

Linker
25. travanj 2024 09:00