pogledajte pobliže

Mnoge je iznenadilo čiju je fotografiju kralj Charles stavio na stol u svom uredu

Bez obzira na zategnute odnose u obitelji, kralj i dalje izražava naklonosti prema otuđenim najužim članovima.

Kralj Charles III. u srijedu se sastao s novom britanskom premijerkom Liz Truss u Buckinghamskoj palači na prvoj od njihovih redovnih tjednih audijencija. Poput kraljice Elizabete i drugih vladara prije njega, kralj Charles će svaki tjedan imati privatne audijencije s premijerom kako bi razgovarali o vladinim pitanjima.

Prema web stranici britanske kraljevske obitelji, koja nije u potpunosti ažurirana od smrti kraljice Elizabete prošlog mjeseca, stoji da "Iako kraljica ostaje politički neutralna po svim pitanjima, ona može ‘savjetovati i upozoravati‘ svoje ministre — uključujući premijera — kada je to potrebno."

Video susreta kralja i premijerka na objavljen je na Twitteru, a zabilježen je trenutak u kojem se Truss klanja novom kralju prije nego se s njim rukuje. No, ono što je mnogima također zapelo za oko je jedan detalj u prostoriji.

Na stoliću pored vrata izloženo je nekoliko fotografija, među kojima je i ona s vjenčanja Meghan Markle i Charlesovog sina, princa Harryja. Riječ je o službenoj fotografiji koju je snimio Alexi Lubomirski u dvorcu Windsor nakon ceremonije vjenčanja u kapelici Svetog Jurja.

Na fotografiji Meghan i Harry poziraju s kraljicom Elizabetom, princem Philipom, Meghaninom majkom Doriom Ragland, Charlesom i Camillom, princem Williamom i princezom Catherine te njihovim malim rođacima.

Kralj Charles također je izložio fotografiju na kojoj su četiri generacije kraljevske obitelji s nasljednicima prijestolja: kraljica Elizabeta, kralj Charles, princ William i njegov sin George. Fotografija je snimljena oko Božića 2019. i objavljena povodom obilježavanja početka novog desetljeća u siječnju 2020.

Kralj Charles vratio se u London ovaj tjedan nakon što je proveo vrijeme u Škotskoj s kraljicom suprugom Camillom nakon državnog sprovoda i pogreba svoje majke, kraljice Elizabete, koji je održan 19. rujna. Buckinghamska palača objavila da će se kraljeva krunidba održati 6. svibnja 2023., no da će biti nešto modernija.

"Krunidba će odražavati današnju ulogu monarha i gledati prema budućnosti, dok će biti ukorijenjena u dugogodišnjoj tradiciji i raskošima", priopćila je palača.

Linker
25. travanj 2024 17:22