Princ Andew u intervjuu je prije nekoliko mjeseci progovorio o svom odnosu s Jeffreyjem Epsteinom.
 BBC / Ferrari / Profimedia
Ponudio se kao svjedok

Najveći skandal kraljevske obitelji! Princ ipak želi surađivati u slučaju koji je šokirao svijet

Princ Andrew zanijekao je da ne želi surađivati s američkim pravosuđem u istrazi o pokojnom financijašu Jeffreyju Epsteinu optuženom za trgovinu malodobnicama, a njegovi su odvjetnici u ponedjeljak izjavili da je "najmanje triput" nudio da svjedoči.

Drugi sin kraljice Elizabete, princ Andrew (60), "najmanje je triput ponudio pomoć ministarstvu pravosuđa kao svjedok", rekli su njegovi odvjetnici u priopćenju.

Početkom ožujka glavni državni tužitelj Manhattana (New York) izjavio je da je vojvoda od Yorka, Epsteinov prijatelj, "prekinuo svaku suradnju" s američkim pravosuđem u istrazi.

Po informacijama koje su u nedjelju objavili tabloid ''The Sun'' i američka glasila, američko ministarstvo pravosuđa je uputilo britanskom ministarstvu unutarnjih poslova zahtjev da prisile princa da svjedoči.

1984 ARCHIVE IMAGE
Duke Of York 1984 Prince Andrew At The Commonwealth Institute when he visited a photographic exhibition. 4th May 1984 London England,Image: 225809427, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Phil Loftus / Capital pictures / Profimedia
Phil Loftus / Capital pictures / Profimedia
Prince Andrew najmanje je triput ponudio pomoć ministarstvu pravosuđa kao svjedok.

Takav bi zahtjev, ako se prihvati, "razočarao jer (američko) ministarstvo pravosuđa ne vodi istragu o vojvodi od Yorka koji je nedavno opetovao svoju nakanu da svjedoči", istaknuli su odvjetnici.

"Nažalost, ministarstvo pravosuđa je reagiralo na naše prve dvije ponude tako što je prekršilo vlastiti propis o povjerljivosti", požalili su se, optuživši ga da se "možda želi reklamirati, a ne prihvatiti ponuđenu pomoć".

Princa Andrewa, koji je već bio na mukama zbog svog prijateljstva s Epsteinom, Amerikanka Virginia Giuffre, jedna od žena koje je pokojni financijaš vrbovao, optužila je da ju je prisiljavao na spolni odnos dok je bila malodobna.

File photo dated 22/01/15 of the Duke of York. US authorities have formally requested Prince Andrew answer questions as a witness in a criminal probe into sex offender Jeffrey Epstein, according to reports.,Image: 528563139, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO, Model Release: no, Credit line: Michel Euler / PA Images / Profimedia
Michel Euler / PA Images / Profimedia
Jeffrey Epstein nedavno je preminuo, no dramatični slučaj nije ni blizu kraja.

Kada su ga se kompanije i organizacije s kojima je surađivao malo-pomalo odrekle nakon intervjua koji je ocijenjen katastrofalnim, Andrew je u studenom 2019. objavio da se povlači iz javnog života i više nije istupao u javnosti.

Financijaš Jeffrey Epstein kojega je savezni državni tužitelj Manhattana u srpnju 2019. optužio za spolno zlostavljanje, objesio se 10. kolovoza u svojoj ćeliji u New Yorku.

Inače o slučaju koji je zatresao visoko društvo snimljena je i ''eksplozivna'' dokumentarna serija u produkciji Netflixa, stavljajući tako princa u neugodan položaj zbog prijateljstva s osramoćenim financijašem. U dokumentarcu se detaljno ''raspreda'' o njegovim posjetima Epsteinovom privatnom karipskom otoku kao i o već spomenutim optužbama Virginie Giuffre.

Image: 499430734, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: CBW / Alamy / Alamy / Profimedia
CBW / Alamy / Alamy / Profimedia
Osude i dalje pristižu no u jeku skandala bio je to ogroman udarac za kraljevsku obitelj.

Nakon skandala princ je napustio sve kraljevske dužnosti, a tada je rekao: ''Zbog toga sam Njezino Veličanstvo zamolio da me razriješi javnih dužnosti, na što je i pristala. I dalje nedvosmisleno žalim zbog svoje neispravne prosudbe o Jeffreyju Epsteinu. Njegovo samoubojstvo ostavilo je mnoga neodgovorena pitanja, posebno za njegove žrtve i ja duboko suosjećam sa svima koji su povrijeđeni. Mogu se samo nadati da će s vremenom pronaći način da ponovo izgrade svoj život. Naravno, spreman sam pomoći bilo kojoj instituciji koja se bavi provedbom zakona, ako me zatraže", stajalo je tada u izvješću princa Andrewa.

Čitajte i:

Najveći skandal kraljevske obitelji o kojem se ne prestaje pričati: Evo kako se princ Andrew zakopao još dublje

Skandal koji trese kraljevske dvore: Kraljica ga neumorno štiti, ali princ Charles nije siguran u nevinost svojeg brata

Princ Andrew posipa se pepelom i priznaje da si predbacuje jednu stvar dok palača šuti

Pratili su ih skandali, osude i prijezir, ali ni kraljici, a ni javnosti nisu dali da im stanu na put

Najveća podrška: Princa Andrewa mnogi su napustili, ali ne i njegova starija kći

Izašao intervju sa ženom koja je optužila princa Andrewa: On se nje ne sjeća, ali ona je u detalje opisala sve

Pritisak je bio nesnosan: Princ Andrew nakon skandala odstupio sa svih kraljevskih dužnosti

Linker
19. travanj 2024 04:38