Španjolski royalsi,

 CASA DE S.M. EL REY/MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA
20 godina braka

Nisu im davali šanse, a danas je njihova ljubav uzor mnogima: Kako je razvedena pučanka postala miljenica nacije

Bivša novinarka Letizia Ortiz Rocasolano, prva je žena u povijesti španjolske kraljevske obitelji koja se udala za prijestolonasljednika a da nije bila plave krvi.

Bivša novinarka Letizia Ortiz Rocasolano, prva je žena u povijesti španjolske kraljevske obitelji koja se udala za prijestolonasljednika a da nije bila plave krvi.

Španjolski kralj Felipe i njegova supruga, kraljica Letizia, koju mnogi smatraju jednom od najljepših i najelegantnijih okrunjenih dama, 22. svibnja slave dvadeset godina braka. No njihova ljubavna priča nije baš počela s odobravanjem i bez problema. Naime, ona je prva pučanka u povijesti kraljevske obitelji koja se udala za budućeg kralja. Rođena je kao Letizia Ortiz Rocasolano u Oviedu u obitelji srednje klase. Otac Jesús bio je novinar, a majka Marija de la Paloma medicinska sestra, i uz Letiziju imali su još dvije mlađe kćeri, Thelmu i Ériku koja je 2007. počinila samoubojstvo predoziranjem.

image

Sretna obitelj u Palma de Mallorci

JAIME REINA/AFP/PROFIMEDIA

Roditelji su joj se razveli 1999., iste godine kada se i ona razvela od prvog supruga, Alonsa Guerrera Péreza, pisca i srednjoškolskog profesora književnosti s kojim je bila deset godina u vezi i samo jednu godinu u braku. U svakom slučaju nije bila najpoželjniji ‘materijal‘ za buduću španjolsku kraljicu. No, tadašnji princ Felipe nije mogao odoljeti Letiziji koju je morao gledati skoro svaki dan jer je prije udaje bila poznata TV novinarka, urednica i voditeljica glavnih večernjih vijesti. Bila je i reporterka, radila na terenu pa je tako izvještavala iz New Yorka nakon terorističkog napada 11. rujna 2001., iz Iraka nakon rata, iz Galicije u sjevernoj Španjolskoj nakon ekološke katastrofe kada je potonuo naftni tanker Prestige... Iako se javnosti ustalila priča da su se budući kralj i mlada novinarka susreli prvi put na jednom od njezinih novinarskih zadataka, istina je tvrde upućeni, sasvim drugačija. Naime, princu se Letizia toliko svidjela preko ekrana da je zamolio svog prijatelja, novinara Pedra Erquiciju, da organizira večeru i pozove ju kako bi se mogli upoznati.

image

Zaruke su objavili nenadano i iznenadili španjolsku javnost

A3602 FRANK RUMPENHORST/DPA/PROFIMEDIA

Večera se navodno i dogodila, Letizia je princu dala svoj broj telefona, ali su vezu započeli tek nekoliko mjeseci kasnije. Dugo su se viđali u tajnosti, a onda je španjolski dvor iznenada u jesen 2003. objavio vijest da se prijestolonasljednik zaručio za rastavljenu pučanku. Bivši kralj Juan Carlos bio je toliko ljut na sina zbog njegovog odabira, da buduću snahu nije želio vidjeti niti blizu sebe. Osim skromnog porijekla, navodno ga je više smetalo što je po profesiji novinarka koja očito nije štedjela ni kraljevsku obitelj. Ni njihovi aristokratski prijatelji nisu bili oduševljeni Felipeovim izborom, navodno su ju nazivali ‘‘sluškinjom‘‘ i ‘‘najgorom stvari‘‘ koja se dogodila kraljevskoj obitelji. No unatoč otporu obitelji pa i dijela javnosti, zaljubljeni par nije se dao poljuljati i vjenčanje se dogodilo 22. svibnja 2024. u madridskoj katedrali s prijemom u kraljevskom dvorcu El Prado. Pametna Letizia već je tada polovila konce kako se treba ponašati i promovirati domovinu pa joj je vjenčanicu šivao domaći dizajner Manuel Pertegaz, a nosila je cipele španjolske dizajnerice Pure López. Od tada nosi samo domaće brendova i vrlo često svima prihvatljivu odjeću iz Zare. No unatoč odjeći koju si mnogi mogu priuštiti, javnost ju smatra ikonom stila, a ona se ne libi reciklirati modne kombinacije.

image

Kraljevski par 2004. godine

CESAR RANGEL/AFP/PROFIMEDIA

Novinarstvom se prestala baviti uoči zaruka tako da je imala solidan staž pratilje svog supruga, a vrlo brzo preuzela je i brojne druge kraljevske dužnosti. Odnos s bivšim kraljem postao je kurtoazan, dok je onaj s Felipeovom majkom Sofijom oduvijek bio više nego srdačan. No, mediji joj svako toliko nisu dali mira. Počelo se svojedobno pisati o njezinim estetskim zahvatima i plastičnim operacijama, a jedna od njih bila je lako dokaziva jer je kraljica nekada imala puno veći nos, a ona je tu estetsku korekciju opravdala nužnom zbog problema sa septumom. No kada su Felipe i Letizia prije osamnaest godina prvi put postali roditelji, otpor prema njoj lagano je popustio. Godinu pol nakon kćeri Leonor stigla im je mala princeza Sofia, pa su princ Felipe i Letizia postali omiljeni par u Španjolskoj. Za skandale se ionako pobrinuo tadašnji kralj Juan Carlos koji je propisno osramotio svoju obitelj. Naizgled uzoran kralj pokazao se kao serijski preljubnik, vješti financijski malverzant sa sumnjivim desecima milijuna na bankovnim računima u Švicarskoj, krivolovac koji je po Africi ubijao zaštićene slonove, u Norveškoj bijele medvjede... Upravo ta pohlepa za jet-seterskim životom na rubu zakona, potpuno neprimjerenim za jednog kralja, 2014. koštala ga je trona. Pod pritiskom javnosti i brojnim istragama koje su vodile prema zatvoru, abdicirao je i brzo utekao u Abu Dhabi gdje i danas živi.

image
SHUTTERSTOCK

No kako tvrde upućeni, snahu Letiziju sve do danas nije prihvatio. I navodno stoji iza optužbi o njezinoj nevjeri koje nisu baš pale na plodno tlo. Krajem prošle godine Letizijin bivši šogor Jaime Del Burgo, koji živi u Velikoj Britaniji, počeo je uvelike pisati po Instagramu kako je s njom bio u vezi prije, ali i poslije vjenčanja za princa Felipea pa čak i kada je bila trudna s prvom kćeri. Nije baš ničime uspio potkrijepiti te tvrdnje koje je malo brisao pa ponovo puštao po društvenim mrežama, osim što je objavio jedan Letizijin selfie koji je navodno snimljen u njegovoj kupaonici.

image

Bivša kraljica Sofija sa sinom, snahom i unukama, bez supruga kojeg se neslužbeno odrekla

GTRES/SHUTTERSTOCK

S obzirom na prilično nebulozne i nesuvisle priče među kojima su i one kako je s njom već princezom, putovao po svijetu, svi sumnjaju da otrovne strelice stižu ustvari iz Abu Dhabija. Jer Juan Carlos nije samo nepoželjan u Španjolskoj, još je nepoželjniji u svojoj bivšoj obitelji.

image

Prošlo ljeto na Palma de Mallorci gdje obitelj posjeduje rezidenciju

SHUTTERSTOCK

U svakom slučaju, kralj Felipe i kraljica Letizia sasvim suvereno plove kroz prilično uzburkana mora i dostojanstveno predstavljaju svoju zemlju pa je tako bilo i prošle godine kada su za kratkog posjeta oduševili svoje domaćine u Zagrebu, Zorana Milanovića i Sanju Musić Milanović.

Linker
16. lipanj 2024 13:57