PATRICK VAN KATWIJK/SIPA PRESS/PROFIMEDIA PATRICK VAN KATWIJK/SIPA PRESS/PROFIMEDIA
Ljeto na Mallorci

Obiteljski portret španjolske kraljevske obitelji: Posljednje ljeto prije velike promjene

Princeza Leonor odlazi na vojnu naobrazbu u svim rodovima španjolskih oružanih snaga jer će jednog dana, poput oca, postati njihova vrhovna zapovjednica.

Princeza Leonor odlazi na vojnu naobrazbu u svim rodovima španjolskih oružanih snaga jer će jednog dana, poput oca, postati njihova vrhovna zapovjednica.

U jednostavnoj, ljetnoj haljini i espadrilama, španjolska kraljica Letizia plijeni ljepotom i prirodnom elegancijom. Za šetnju Mallorcom s kćerima, princezama Leonor (17) i Sofijom (16) te suprugom, kraljem Felipeom VI. izabrala je mladenačku haljinu u ružičastoj boji. Njezin suprug odabrao je svijetloplavu košulju, bijele hlače i modre espadrile, dok su njihove kćeri odjećom slijedile opušten odjevni stil roditelja. Kraljevska obitelj je na godišnjem odmoru i mogu se malo opustiti dok uživaju u ljetu i izlascima: ne sjede iza zidova svog ljetnikovca već uživaju u ljetnoj ponudi događanja na otoku, kao bilo koja obitelj. Ovaj put prošetali su se sjenovitim vrtovima Alfabije, jednom od glavnih atrakcija otoka Mallorce.

image

Kraljevska obitelj na godišnjem odmoru

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA
image

Princeze Leonor i Sofia s majkom i bakom, kraljicom Sofijom

SHUTTERSTOCK

Pa ipak, kraljevska obitelj uz mnogo obaveza i velike odgovornosti, ima poneku privilegiju. Kada je kraljica Letizia shvatila da princeze obožavaju glazbu 20-godišnjeg pjevača Tea Boka, organizirala je obiteljski odlazak na njegov koncert u Córdobi i upoznavanje princeza s njihovim idolom. Kako je druženje izgledalo, pjevač je otkrio u intervjuu časopisu Hola, a prenosi ga Daily Mail.

Mladi glazbenik bio je, dakako, oduševljen i polaskan. Rekao je da se fotografirao s kraljem Felipeom i da razumije kako je princezama jer iako imaju različite odgovornosti, mladić zna kako je biti javna osoba. Neformalni razgovor nije potrajao dugo jer je princeza Leonor imala otprije dogovorenu obavezu.

"Uskoro moramo otići. Željeli bismo ostati, ali imamo posla", rekla mu je princeza. Pjevač se divi radnoj etici princeza, ali se nada da imaju priliku uživati u opuštenim, zabavnim aktivnostima jer su tinejdžerice. No, kako je princeza Leonor buduća španjolska kraljica, od jeseni kreće njezina vojna naobrazba. Potvrdila je to i španjolska ministrica obrane, Margarita Robles.

image

Princeza Leonor ima sve više javnih obaveza

ANGEL NAVAL MARINA PRESS@/SHUTTERSTOCK

"U dogledno vrijeme, vrhovna zapovjednica oružanih snaga bit će žena, a posljednjih godina ulažemo značajne napore kako bismo uključili žene u oružane snage", rekla je. Dio te priče je i Leonor od Asturiasa pred kojom se nalazi sličan put koji je tijekom priprema za preuzimanje prijestolja prošao i njen otac.

image

Kralj sa starijom kćeri Leonor

SHUTTERSTOCK

Ukratko, princeza će započeti jednogodišnju obuku na Vojnoj akademiji u Zaragozi, potom će se dvanaest mjeseci obučavati u pomorskoj školi, a na kraju je čeka godina dana obuke na Općoj zrakoplovnoj akademiji. Tek tada će, kako je ranije objavljeno, upisati studij prava. Zasad nije rečeno gdje no mogla bi, poput oca, studirati na Sveučilištu u Madridu.

image

Prijestolonasljednica s majkom, kraljicom Letizijom

SHUTTERSTOCK

Opuštenu šetnju princeze Leonor s mlađom sestrom i roditeljima vrtovima Mallorce uskoro će zamijeniti vojni dril, stoga njezina majka uživa u trenucima dok su obje kćeri uz nju.

Linker
27. travanj 2024 04:32