Crni mramor

Ponovno s najdražima: Posljednje počivalište Elizabete II. označeno novim kamenim spomenikom

Buckinghamska palača objavila je vijest o nadgrobnom spomeniku u kapelici sv Georgea u Windsoru.

Kraljevska obitelj podijelila je s javnosti i posljednju, simboličnu, vijest vezanu uz preminulu kraljicu Elizabetu II., kako su obznanili njeno posljednje počivalište sada je ukrašenom potpuno novom nadgrobnom pločom. Vijest je objavila Buckinghamska palača podijelivši i fotografije iz kapelice sv. Georgea u Windsoru.

Nadgrobna ploča položena preko kraljevskog groba izrađena je od belgijskog crnog mramora s umetnutim mjedenim slovima, kako bi bila istovjetna prijašnjoj ploči. Položena je u kapelici svetog Georgea u Windsoru.

image

Nova nadgrobna ploča u memorijalnoj kapelici

BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Na ploči su sada upisani datumi rođenja i smrti Georgea IV., Elizabete kao i njihove kćeri Elizabete II. i njenog pokojnog supruga Philipa, koji je preminuo u dobi od 99 godina u travnju 2021.

Memorijalnu kapelu naručilo je Njezino Veličanstvo 1962. nakon smrti njezina oca, kralja Georgea VI., a izgradnja zdanja dovršena je sedam godina kasnije nakon što ju je projektirao George Pace. U kapelici je i pepeo sestre Njezina Veličanstva, princeze Margarete, grofice od Snowdona.

image

Posljednja javna fotografija kraljice Elizabete II. snimljena je u Balmoralu

JANE BARLOW AFP

U istoj se kapelici održala i misa zadušnica za preminulu vladaricu, a službi je nazočila obitelj, prijatelji i blisko osoblje nakon državnog sprovoda u londonskoj Westminster Abbey.

Ujedinjeno kraljevstvo je dan kasnije, u utorak 20. rujna izašlo iz perioda nacionalnog žalovanja, koje je trajalo gotovo dva tjedna, od 8. rujna kada je preminula najdulja vladarica te zemlje.

Linker
19. travanj 2024 10:07