Suđenje je izazvalo veliko medijsku pozornost, pogotovo kada se saznalo da Harry stiže na ročište

 VIANNEY LE CAER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
sudska bitka

Princ Harry stigao na suđenje u London odlučan da dobije bitku protiv ‘žute štampe‘

Njegov dolazak zbunio je i suca Visokog suda jer se pričalo da princ neće moći doći na suđenje, no on je s osmijehom ušetao u sudnicu gdje ga čeka vrlo ‘tvrda‘ borba protiv izdavačke kompanije Mirror Group Newspapers koju sumnjiči za hakiranje svojih telefona.

Iako se nagađalo hoće li princ Harry uopće doći na suđenje zbog spora protiv britanske izdavačke kompanije Mirror Group Newspapers (MGN), on je u utorak s osmijehom ušetao na Visoki sud u centru Londona. On tuži moćnu kompaniju tvrdeći da su novinari hakirali njegov telefon i koristili se drugim nedopuštenim sredstvima za prikupljanje informacija o njegovom životu između 1996. i 2009. Vojvoda od Sussexa iznio je na sudu argumente koje je ranije iznio u televizijskim programima i podcast intervjuima: da su mu medijske špijunske taktike i upadi u privatnost uzrokovali značajnu štetu, jako ga uznemirili i uništili neke od njegovih najbližih osobnih veza. Harry navodi da je oko 140 članaka objavljenih na naslovnicama tiskovina koje pripadaju Mirror Group-i, sadržavalo informacije prikupljene nezakonitim metodama, a 33 članaka odabrana su za razmatranje na suđenju. No odvjetnik MGN grupacije na princa je krenuo svim oružjem. Forenzičkim ispitivanjem u najtanje detalje tražio je da točno navede datume i koji su ga to članci posebno povrijedili. Harry se baš nije u tom dobro snašao, tvrdeći kako je prošlo dosta vremena pa ga je pustio da se muči sa svojom memorijom i dokazima.

image

Suđenje je izazvalo veliko medijsku pozornost, pogotovo kada se saznalo da Harry stiže na ročište

VIANNEY LE CAER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

‘‘Svi ti članci imali su jako destruktivnu ulogu u mom odrastanju. Dotične novine bile su izložene na svakom koraku od škole do svake palače u kojoj sam boravio. U školi bi drugi učenici čitali članke i ismijavali me. Pokrivenost mog privatnog života je bila sveobuhvatna i invazivna", kazao je Harry na sudu.

Među ostalim, jedan od članak koji je predmet spora je i onaj koji se tiče veze tada mlađahnog Harryja i njegove djevojke Chelsy Davy.

"Sve uspone i padove njihove veze; početak, prekide i njihov konačni razlaz otkrili su i objavili u magazinima Mirror Group-e.", kazao je Harryjev odvjetnik David Sherborne, te dodao, " Detalji koji su objavljeni u tim člancima jasno pokazuju da su novinari do njih došli nezakonitim djelovanjem. A oni su se osjećali kao da nikada nisu bili sami jer je svaka informacija o njihovim životima odmah objavljena.“

Odvjetnik je i ustvrdio da su te priče dovele do toga da je krug njihovih prijatelja postao sve manji jer su sumnjali da su neki od njih odavali novinama informacije.

image

Veza između mlađahnog princa i Chelsy Davy navodno je pukla jer ona više nije mogla podnositi medijski pritisak

ALEX T/BEN BRETT/ELOBY/J.TAYLOR/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

No odvjetnički tim izdavača ustvrdio je da ne postoje dokazi da su princu telefoni bili hakirani, iako su neki od novinara to priznali, već da su novinari do informacija dolazili legalnim ‘‘istraživačkim‘‘ putem. Pravni tim princa Harryja tvrdi da je MGN zataškao i uništio potencijalne dokaze o nezakonitom prikupljanju informacija o princu Harryju, ali ostaje dovoljno traga koji sud može slijediti. Žele da sudac uzme postojeća priznanja MGN-a o hakiranju, pogleda navodne nedostatke u dokaznom postupku obrane i donese zaključke o tome kako su neke priče o princu Harryju zasigurno bile nezakonito prikupljene.

U pisanoj izjavi unesenoj u sudski zapisnik, Harry je izrazio zabrinutost jer su izneseni neki iz razgovora s njegovim bratom princom Williamom koje u vrlo osobne, kao i dijelovi poruka koje su na tadašnjim sekretaricama ostavljali pokojnoj majci, princezi Diani, ocu, današnjem britanskom kralju Charlesu.

Uglavnom, princa Harryja čeka iscrpljujuća borba protiv medijske kuće, a za vidjeti je tko će pobijediti u tom srazu ‘divova‘ - princ ili trač štampa. Inače, ovo je prvi put u 132 godina da se jedan stariji član vladajuće kraljevske obitelji našao na sudu kao tužitelj. Nije poznato hoće li se Harry susrest s nekim od obitelji, jer će u Londonu ovaj put ostati sigurno nešto duže, nego 24 sata koliko je tu proveo zbog krunidbe svog oca.

Linker
19. travanj 2024 08:29