Što se mijenja?

Prvi Božić bez kraljice: Kako će Britanci uz kralja provesti blagdane

Iako se članovi kraljevske obitelji ove godine vraćaju u Sandringham, kraljevski stručnjaci smatraju da će sada bez kraljice, koja je držala obitelj na okupu, mlađi članovi obitelji blagdane možda htjeti napraviti ‘po svome‘.

Za mnoge Britance Božić je značio i tradicionalno obraćanje kraljice na 25. prosinac, a to će se promijeniti jer, kako znamo, pokojne Elizabete II više nema među nama. Što će to značiti za proslavu tog blagdana koji u toj zemlji uvelike obilježavaju članovi kraljevske obitelji, dok je vladar ujedno i poglavar crkve, pitanje je kojim se ovih dana bave na otoku.

Kraljica je svake godine bila domaćica Božića u Sandringhamu, a ova tradicija će se nastaviti i nakon nje. I ove godine kraljevska obitelj okupit će se na tom imanju, jer, kako je potvrđeno - kralj Charles III će nastaviti ovu tradiciju. Ovo će biti i prvi put da će se obitelj okupiti nakon 2019., jer su protekle dvije godine bile pod velikim utjecajem pandemijskih uvjeta.

image

Kraljevska obitelj na svečanoj misi u Londonu

YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Princ i princeza od Walesa sa svom djecom sudjelovat će u Božićnoj dnevnoj šetnji do crkve svete Magdalene, a po prvi put s njima će biti i najmlađi princ Louis.

Iako se članovi kraljevske obitelji ove godine vraćaju u Sandringham, kraljevski stručnjaci smatraju da će sada bez kraljice koja je držala obitelj na okupu, mlađi članovi obitelji blagdane možda htjeti napraviti ‘po svome‘.

"Mlađi članovi kraljevske obitelji vjerojatno će htjeti provesti više vremena sa svojim obiteljima, tako da mislim da bi dvodnevne, ili čak trodnevne proslave mogle biti stvar prošlosti. Bez kraljice koja je držala uzde u obitelji koja je često bila fragmentirana, mogli bi odlučiti da organiziraju nešto svoje. Ovo će biti prvi put nakon turbulencija koje su uslijedile nakon njene smrti da će stati na trenutak, kao obitelj, prisjetiti se svega i nazdraviti njoj u čast", kazala je kraljevska stručnjakinja Jennie Bond.

image

Kralj Charles III

-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Druga promjena u tradiciji Sandringhama je da se očekuje kako će kraljica supruga Camilla pozvati i svoju djecu.

Kraljica Elizabeta je održala govor na Božić svake godine otkako je vladala, osim 1969. Međutim kralj Charles će biti prvi muški vladar koji će održati božićni govor na televiziji. Očekuje se da će novi vladar odati počast svojoj pokojnoj majci.

Linker
17. travanj 2024 05:48