EUROPA PRESS/A.ORTEGA.POOL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
potvrđeno je

Španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia uskoro stižu u Hrvatsku, evo detalja!

Njihov posjet bit će prvi službeni posjet španjolskog monarha Hrvatskoj.

Njihov posjet bit će prvi službeni posjet španjolskog monarha Hrvatskoj.

Španjolski kralj Felipe VI. i kraljica Letizia sredinom studenog posjetit će Zagreb povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Španjolske i Hrvatske.

Španjolsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova i suradnje najavilo je da će španjolski monarsi u Zagrebu biti od 16. do 17. studenog. Felipe i Letizia susrest će se s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i njegovom suprugom Sanjom Musić Milanović.

Od španjolskih čelnika u posjetu Hrvatskoj bio je Pedro Sanchez i to u listopadu 2022., što je bio prvi službeni posjet nekog španjolskog premijera Hrvatskoj. S druge strane, hrvatski premijer Andrej Plenković bio je u Madridu u ožujku ove godine.

image

Felipe i Letizia imaju dvije kćeri - Infantu i Leonor.

BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Španjolska podržava Hrvatsku za ulazak u šengensku zonu - prostor slobodnog kretanja unutar EU-a gdje na granicama nema kontrole, kao i u nastojanju da pristupi gospodarskom klubu OECD-a (Organizacije za europsku suradnju i razvoj).

Kraljica Letizia jedna je od najvećih modnih ikona u Europi te najpopularnija članica španjolske kraljevske obitelji. Inače, Letizia je bivša novinarka te je odrasla kao kći medicinske sestre Marie de La Palome Rocasolano Rodriguez i novinara Jesusa Josea Ortiza Alvareza.

image

Kraljica Letizia jedna je od kraljevskih modnih ikona.

ATILANO GARCIA/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Diplomirala je informacijske znanosti i novinarstvo na sveučilištu Complutense u Madridu te ima magisterij iz Audiovizualnih komunikacija. Prije udaje za sadašnjeg kralja španjolske, bila je godinu dana u braku s profesorom književnosti Alonsom Guerrerom. Zbog toga joj na početku nije bilo nimalo lako na španjolskom dvoru, no sada je obožava i ostatak obitelji, ali i španjolska javnost.

Linker
26. travanj 2024 04:25