POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Ukrala je show

Tko je Penny Mordaunt? Žena s mačem neočekivana je zvijezda krunidbe, zovu je novom Pippom

Pedesetogodišnja političarka u mnogočemu je prva – prva žena mačonoša na krunidbi, prva britanska ministrica obrane, prva zastupnica koja je koristila znakovni jezik i - prva sudionica showa "Splash!" koja je sudjelovala u krunidbi.

Pedesetogodišnja političarka u mnogočemu je prva – prva žena mačonoša na krunidbi, prva britanska ministrica obrane, prva zastupnica koja je koristila znakovni jezik i - prva sudionica showa "Splash!" koja je sudjelovala u krunidbi.

Među najupečatljivijim sudionicima krunidbe kralja Charlesa i kraljice Camille svakako je bila Penny Mordaunt, markantna plavokosa žena koja je kralju predala mač. Milijuni gledatelja u svijetu pitali su se tko je žena u plavozelenoj haljini, no Britancima je ta pedesetogodišnja političarka prilično dobro poznata. Penelope Mary Mordaunt članica je Konzervativne stranke koja se okušala na različitim dužnostima, pa je od 2015. vodila šest različitih ministarstava (između ostaloga, bila je prva žena na čelu Ministarstva obrane), a trenutno je čelnica Donjeg doma britanskog parlamenta.

Borba za premijersko mjesto

Na to je mjesto došla u vrijeme mandata kratkotrajne premijerke Liz Truss nakon čije se ostavke 20. listopada 2022. Mordaunt, tada i državna ministrica za trgovinsku politiku, natjecala za vodstvo u stranci, a time i za mjesto premijera Ujedinjenog Kraljevstva. No, nije uspjela dobiti potrebnu potporu stotinu zastupnika, pa se morala povući iz utrke te je sadašnji premijer Rishi Sunak poziciju osvojio bez protukandidata. On je zadržao Penny Mordaunt u kabinetu, a ostala je i na čelu Donjeg doma te obnaša funkciju predsjedavajuće Privy Councila (Lord President of the Council), međuresornog vijeća koje se bavi poslovima koje ministri rade kao savjetnici, a ne kao ministri resora. Upravo je s tog položaja Mordaunt svečano objavila kraljičinu smrt i proglasila Charlesa novim britanskim kraljem, dva dana nakon što je Elizabeta II umrla, piše The Guardian.

image

Morala je priznati poraz od Rishija Sunaka

GUY BELL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Penny Mordaunt službeno je objavila da je Charles postao kralj

KIRSTY O‘CONNOR/WPA POOL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Moćnija od mača

Sada je Mordaunt bila odgovorna za protokolarnu dužnost: nošenje državnog mača i predaju mača optočenog draguljima kralju. Prva je žena mačonoša uopće na kraljevskim krunidbama, pa se pobrinula da se to dobro zapamti – umjesto ceremonijalne crno-zlatne dvorske halje kakva se obično nosi u protokolarnim prigodama, odjenula je ženstveniju i dojmljiviju haljinu s plaštem koju je za nju izradila modna kuća Safiyaa. Traka za kosu i plašt ukrašeni su zlatnim vezom koji prikazuje lišće paprati, što je političarkinom looku dalo antički štih, a za njih se pobrinuo atelje Hand and Lock. Kolege su za impresivnu Pennynu pojavu imali samo riječi hvale, pa je i laburistica Emily Thornberry tvitala: „Nositeljica mača krade show”, a njezin kolega Chris Bryant se našalio: "Penny je moćnija od mača". Upravo zbog pozornosti koju je privukla mnogi su je usporedili s trenutkom s vjenčanja princa Williama i princeze Catherine 2011. godine kada su svi pričali o Kateinoj sestri Pippi Middleton.

image

Bila je to odgovorna zadaća za Penny Mordaunt

VICTORIA JONES AFP
image

U vrijeme dok je bila ministrica za pitanja žena i jednakost

MARK THOMAS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Velika odgovornost

Mordaunt je tijekom ceremonije imala ne jedan, nego dva mača. Prvo je, u procesiji do opatije, nosila državni mač iz 17. stoljeća, a kasnije ga je zamijenila mačem ukrašenim draguljima – drška mu je optočena dijamantima, rubinima i smaragdima, a korice ukrašene draguljima s ružama, čičkom i djetelinom. Mač simbolizira kraljevsku moć i mogućnost odlučivanja između dobra i zla te kraljevo prihvaćanje dužnosti i viteških vrlina. Kad su je pitali kako se osjećala u kraljevoj blizini s „velikim oštrim mačem” odgovorila je da je osjećala „užasnu težinu odgovornosti”. Ocijenila je da je ceremonija izuzetno važna za njezinu zemlju te smatra da monarhija opstaje „zato što se stalno prilagođava i mijenja i uvijek je relevantna”.

Mađioničareva asistentica

Penny Mordaunt rođena je u Portsmouthu i u njemu živi cijeli život. Prva je u obitelji diplomirala, studirala je filozofiju na Sveučilištu Reading, karijeru je počela u PR-u, od mladosti se zanimala za politiku. Ali između tih uobičajenih biografskih natuknica, njezin život i nije tako uobičajen. Majka joj je umrla od raka kad je Penny imala 15 godina. Nakon toga preuzela je glavnu brigu o mlađem bratu, sve dok se otac nije ponovo oženio nakon tri godine. Prije studija otišla je u Rumunjsku gdje je radila u sirotištima i bolnicama u vrijeme nakon pada komunističkog Ceausescuovog režima. Bila je vrlo angažirana studentica, pa je bila i vođa studentskog sindikata, a tijekom studiranja financirala se različitim poslovima – od radnice u pogonima Johnson & Johnsona do mađioničareve asistentice.

image

Ulazak u Ministarstvo obrane

GEORGE CRACKNELL WRIGHT/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

S gradonačelnikom Londona Sadiqom Khanom na Paradi ponosa 2019. godine

DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Učila roniti u TV showu

Britanskoj je javnosti zapela za oko 2014. u reality showu „Splash!” u kojem su poznate osobe učile roniti. Laburisti su je zbog toga kritizirali pitajući nije li se trebala usredotočiti na politički rad, no ona je ustvrdila da je publika izuzetno pozitivno reagirala, a zarađenu nagradu i sponzorstva usmjerila je u humanitarne svrhe. Kako je duhovito primijetio Metro, Mordaunt je prva sudionica showa „Splash!” koja je pozvana na krunidbu. No, šalu na stranu, ona je i prva britanska zastupnica ikada koja je koristila znakovni jezik, zbog čega je dobila brojne pohvale.

image

Impresivan skok u bazen sa 7,5-metarske skakaonice

ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Penny Mordaunt u showu Splash!

ITV/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kratak brak

U braku je Mordaunt bila jednom i to kratko - Paula Murraya upoznala je tijekom studija na Readingu, a vezu su ozakonili 1999., no već su se sljedeće godine razveli. Slijedila je dugogodišnja veza s poslovnim čovjekom i povremenim pjevačem klasične glazbe Ianom Lyonom, ali okončana je 2015. godine.

Penny Mordaunt ima brojne interese – zanimaju je slikanje, ples, glazba i astronomija, pa je i članica Britanskog astronomskog udruženja. Bavi se dobrotvornim radom, promovira izviđače. Kažu da ima četiri burmanske mačke, a nakon ruske invazije na Ukrajinu primila u svoj dom izbjeglicu iz Ukrajine. U srpnju prošle godine policija Hampshirea rekla je da istražuje prijetnje smrću koje su upućene Mordaunt – političarki je u ured stiglo pismo s prijetnjama da će joj „pucati u glavu” i „ubiti njezinu obitelj” ako ne podnese ostavku kao zastupnica. Očigledno, prijetnje je nisu uplašile.

Linker
26. travanj 2024 21:06