Kist kao utjeha

Velika ljubav: Princ Charles izložio je svoje akvarele na restrospektivnoj izložbi u Londonu

Gotovo 80 radova čiji su motivi uglavnom pejzaži nastali u okolici dvorca Balmoral u Škotskoj, u Provansi te u Tanzaniji, koje je godinama čuvao u svojoj rezidneciji Clarence House, mogu se razgledati u Londonu do 14. veljače.

Prvi put otkako je počeo slikati, radovi princa Charlesa (73) moći će se razgledati u javnoj galeriji. Dosad ih je, zacijelo, čuvao u svojoj rezidenciji Clarence house i pokazivao tek odabranima. Budući britanski kralj je amaterski slikar i razumljivo je zašto je oklijevao s prvom izložbom. No, ovaj put je prebrodio tremu i pristao izložiti radove na svojoj retrospektivi od 7. siječnja do 14. veljače jer ga, kako je otkrio novinama The Scotsman, slikanje silno veseli i "transportira u drugu dimenziju". Sudeći po 79 djela odabranih za izložbu u galeriji "The Prince's Foundation" (uređena je u sklopu nekadašnje vojarne "The Chelsea Barracks" u Londonu), prilično je vješt s kistom.

Čitajte i: Princ Charles i vojvotkinja do Cornwalla imaju sličnu strast, a pokazali su i svoju nestašnu stranu

Omiljena mu je tehnika akvarel, a najdraži motivi su mu škotska brda blizu dvorca Balmoral, prizori iz Provanse na jugu Francuske te krajolik Tanzanije u istočnoj Africi, kamo je odlazio na odmor i pritom slikao. Otkrio je da ga fotografiranje, hobi njegove majke, kraljice Elizabete II. "baš nije ispunilo" stoga je okrenuo akvarelima, piše People. Ta tehnika nije jednostavna, kod nje nema nanošenja više slojeva boje kao kod ulja na platnu. Boje za akvarel su drugačije, prozračnije i ne trpe popravke kad se jednom nanesu na poseban papir. Slikar ili uspije prenijeti ljepote odabranog motiva ili mora baciti rad.

Utjeha u slikanju

- Postajete sve svjesniji ljepote koje vam je prije izmicala - detalja poput kvalitete svjetla i sjene, tona i teksture i oblika zgrada u odnosu na krajolik. Sve to zahtijeva najintenzivniju koncentraciju i samim time je u najvećoj mjeri terapeutska vježba koja pruža najviše opuštannja - izjavio je, a razloge zbog kojeg mu je potrebna relaksacija nije potrebno spominjati. Radi se o svima znanim obiteljskim problemima, od narušenog odnosa sa sinom, princem Harryjem i snahom Meghan, vojvotkinjom od Sussexa, brige za zdravlje majke u visokim godinama tijekom pandemije, nezadovoljstva televizijskom serijom „Kruna” koja detaljno prepričava što se sve tijekom desetljeća događalo u njegovoj obitelji - do sramote koju je kraljevskoj obitelji i cijeloj zemlji nanio njegov mlađi brat, princ Andrew.

image
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Odzvonilo mu zbog optužbi za seks s maloljetnicom: Princ Andrew mogao bi ostati bez svih titula i ovlasti

Princ Charles priznao je da su mu slikarski počeci bili vrlo teški. Kad se danas osvrne na svoje prve radove, zgrožen je koliko su loši. Sada je manje opterećen pokušajima da dostigne samonametnute visoke standarde i više uživa u slikanju. Zato je uoči otvaranja izložbe rekao da taj hobi prema njegovom sudu "osvježava dijelove duše do kojih druge aktivnosti ne mogu doći".

Mudar izbor

Radost koju pruža druženje s kistom otkrili su drugi članovi kraljevske obitelji. Njegova nećakinja princeza Eugenie (31), umjetnička direktorica švicarske galerije suvremene umjetnosti "Hauser & Wirth" u londonskoj podružnici, također slika. Zanima je hiperrealizam, što je pokazala prije dvije godine objavom na svojem profilu na Instagramu povodom Svjetskog dana umjetnosti: izabrala je ružičasti cvijet, objavila je njegovu fotografiju te odmah do njega fotografiju svog rada. Na prvi pogled je teško otkriti što je cvijet, a što slika. Osim nje, slikarstvo zanima i Charlesovu snahu Catherine (40), vojvotkinja od Cambridgea.

image
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Hobi britanske princeze Charlotte otkriva njezinu veselu narav

Lani je na društvenim mrežama podijelila svoju skicu St. Andrewsa, škotskog gradu u kojem je pohađala fakultet i upoznala supruga, princa Williama. Kensingtonska palača otkrila je da njezin rad nastao 2002., tri godine prije nego što je diplomirala povijest umjetnosti na sveučilištu St. Andrews. Kate je također strastvena fotografkinja, često snima službene rođendanske portrete svoje troje djece, stoga se može reći kako je vrlo mudro odabrala hobije. Jednim odaje počast svekru, a drugim suprugovoj baki, kraljici Elizabeti II.

Linker
23. travanj 2024 11:50