Štokholmske noći

Veliki skandal ponovno muči švedskog kralja: Nekad oličenje idealnog vladara, ima svoju mračnu tajnu

Monarh iz Švedske bio je slika i prilika idealnog vladara sve dok 2010. nije objavljena kontroverzna biografija u kojoj su otkrivene mnoge njegove ‘aktivnosti‘ koje nisu baš uzorne.

Kralj Carl XVI Gustaf ponovno je suočen s aktualizacijom najvećeg skandala u kojemu je "imao prste" - njegovo sudjelovanje u "divljim seks-partijima sa striptizetama i dugotrajna afera s pjevačicom" opet je aktualizirana zahvaljujući novom podcastom koji istražuje događaje koji su uzdrmali švedsku monarhiju.

Kralj koji je u zemlji i inozemstvu imao imidž savršenog monarha 21. stoljeća, inzistirao je na tome da se izmijeni švedski zakon kako bi omogućio da ga naslijedi najstarije dijete - kći, a ne kao što je do tad bilo moguće - samo sin. Bio je običan obiteljski čovjek kojeg je narod volio, istovremeno njegov 45-godišnji brak s kraljicom Silvijom bio je primjer idealnog partnerstva.

image

Kralj Carl XVI Gustaf i kraljica Silvia s kćerkom Victorijom, koja je prijestolonasljednica.

AFP/PROFIMEDIA

No zatim je došla 2010. kada je švedsku monarhiju uzdrmala objava nove biografije o kralju koja je otkrila dobro skrivan dio njegovih izvanbračnih aktivnosti koji su uključivali divlje seks-zabave sa striptizetama kao i njegova dugotrajna afera s pjevačicom.

Čitajte i: Šokantna odluka švedskog kralja: Unucima je oduzeo kraljevske titule

Biografija naslova "The Reluctant Monarch" optužila je kralja Carla Gustafa da je s prijateljima zalazio u striptiz klub te da je imao izvanbračnu vezu.

Nejasna izjava kralja

image

Skandalozna biografija iz 2010. koja je otkrila mračnu stranu švedskog vladara.

BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Sada se autor te kontroverzne knjige, Thomas Sjöberg, pojavio u novom podcastu "Motive", kako bi s redateljem dokumentaraca Nilsom Bergmanom istražio kraljevski skandal. Nakon objave biografije, kralj Carl je ponudio vrlo nejasnu izjavu, u kojoj je rekao da je njegova obitelj odlučila okrenuti stranicu... i krenuti dalje, jer su se svi ti događaji dogodili vrlo davno.

Čitajte i: Švedska princeza slavi rođendan: Nekonvencionalna buduća kraljica kojoj je ljubav važnija od pedigrea

Knjiga je otkrila da je kralj zajedno s prijateljima uživo u društvu "coffee djevojaka" - žena koje bi "zabavljale" grupu među kojima je bio ostatak švedske aristokracije. Biografija tvrdi da je kralj posjećivao i skrivene striptiz klubove te da je tijekom devedesetih imao izvanbračnu vezu s poznatom švedskom pjevačicom.

image

Kralj Carl Gustaf nije se previše osvrtao na skandal.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Knjiga sadrži i tvrdnje troje istraživačkih novinara koji pišu da je kralj sudjelovao u "divljim seks-zabavama na kojima su bile striptizete" koje je ponekad organizirao ozloglašeni mafijaški šef u jednom štokholmskom klubu. Također, navodno ga je prije mnogo godina štitila i švedska tajna služba - Sapo, kako bi sakrila sramotne materijale i prisiljavala je žene da im predaju kompromitirajuće fotografije.

Linker
09. travanj 2024 12:38