Uloga rezervnog princa mu je dozlogrdila: prince Harry i Meghan Markle s princom Williamom i njegovom suprugom Kate

 SHUTTERSTOCK
SAD JE DOSTA

Za princa Harryja i Meghan više nema milosti: kraljevu krunidbu gledat će na televiziji!

Kralj Charles III. prekrižio je ime svoga sina i snahe s popisa članova obitelji i uzvanika koji će pratiti njegovu krunidbu 6. svibnja ove godine.

Utorak 10. siječnja bit će dan kad će se njegovo ime spominjati u cijelom svijetu, a najviše u Buckingamskoj palači, rezidenciji njegova oca, još formalno neokrunjenog britanskog monarha Charlesa III.

Prekosutra, naime, u knjižare sitže prvi dio memoara princa Harryja, koji je svoje autobiografsko štivo nazvao "Spare" (Rezerva) a naslov knjige je izravna referenca na Harryjevu poziciju na britanskom dvoru, jer ga se kao mlađeg brata princa Williama u kuloarima uvijek nazivalo - rezervom.

"Njegova priča, njegovim riječima", egida je pod kojom se promovira knjiga koja će, sad je to već sigurno, biti jedan od književnih bestsellera godine i koja će možda zauvijek porušiti sve mostove između autora i ostalih članova njegove obitelji.

image

Britanski monarh Charles III. bit će okrunjen 6. svibnja

KIRSTY O‘CONNOR/POOL/SHUTTERSTOCK

I prije nego što se knjiga našla na policama procurili su neki detalji Harryjevog obračuna s Krunom, a to je očito samo uvod u druge, još sočnije i skandaloznije priče ukoričene u prinčevoj autobiografiji. Priča se temelji na Harryjevom obračunu s ocem i starijim bratom princom Williamom kojeg je, kako se doznaje, i službeno crno na bijelo okristio "svojim neprijateljem", što se tvrde upućeni u zbivanja britanskom dvoru u Buckinghamskoj palači smatra - prekomjernom upotrebom sile.

Stoga mu se u Londonu priprema i adekvatan odgovor o čemu već bruji svjetska javnost, jer princ Harry i njegova supruga Meghan Markle neće biti pozvani kao uzvanici u službenom protokolu na krunidbi kralja Charlesa u subotu 6. svibnja ove godine. Ako će uopće nazočiti krunidbu, prisustvovat će joj kao privatne osobe, a posve je nevjerojatno da bi Harry i Meghan mogli pristati na takvu ulogu rezervnih igrača s magareće klupe.

image

Sve se promijenilo kad je upoznao Meghan Markle

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Službenih reakcija iz kraljevske obitelji zasad nema, ali je princ Harry u promotivnom intervjuu povodom izlaska svoje knjige prokomentirao mogućnost da njegovo ime bude prekriženo s popisa uzvanika na očevoj krunidbi.

"Za svaki dogovor se dvije strane moraju usuglasiti. Vidjet ćemo što će biti, lopta je sad na njihovoj strani terena", odgovorio je Harry na pitanje voditelja emisije.

"Princ Harry je izostavljen iz prokola krunidbe: u njemu neće imati službenu funkciju ako krunidbi uo bude prisustvovao", piše Sunday Times, a drugi bitanski mediji pišu da je u Buckinghamskoj palači oformljen krizni stožer, tzv. "ratna soba" gdje se priprema strategija djelovanja u odnosu na tvrdnje koje će se naći u knjizi, bolje reći na Harryjevu istinu.

image

Princ Harry s ocem kraljom Charlesom III.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK

Podsjetimo da je planirano objavljivanje knjibe ove jeseni odgođeno zbog smrti kraljice Elizabete II., a iz izdavačke kuće ističu da je princ Harry svoju priču, osobno putovanje od traume do ozdravljenja, ispričao sa sirovom, nepokolebljivom iskrenošću.

Harry je za knjigu inkasirao predujam od 18,4 milijuna funti, a naslovnica je portret autora u smeđoj majici kratkih rukava s crnom ogrlicom oko vrata koji ozbiljnog lica, bez traga osmijeha na licu gleda u kameru.

Linker
20. travanj 2024 01:57