Getty Images/iStockphoto
Pokrenimo se i budimo zdraviji

Svi možemo bolje živjeti: Znamo kako kvalitetno iskoristiti vrijeme bez sjedenja pred ekranima

Provođenje vremena u zatvorenom mami nas na sjedenje i ležanje, što je jako loše po naše zdravlje i cjelokupno stanje našeg organizma, pogotovo mišića koji trebaju redovitu aktivaciju. Ako ne znate kako vašoj djeci ukazati na važnost kretanja i vježbanja, pomoći će vam ovaj vodič.

U vrijeme boravka kod kuće izazovno se odvojiti od ekrana, prozora u svijet preko kojeg dobivamo informacije o situaciji u zemlji i svijetu, preko kojeg smo povezani s radnim mjestom i preko kojeg djeca prate nastavu.

Ipak, provođenje previše vremena pred ekranima, televizorom, računalom ili pametnim telefonom, ima negativan utjecaj na zdravlje. Dugotrajno sudjelovanje u sjedilačkim aktivnostima povećava rizik od prekomjerne tjelesne mase i debljine, poremećaja kosti i zglobova, poremećaja spavanja, razdražljivosti, poteškoća u koncentraciji. Zato bismo trebali pripaziti kako naša djeca, adolescenti, ali i mi sami provodimo vrijeme i kako ga maksimalno i kvalitetno iskoristiti.

Djeca

Dugotrajan boravak kod kuće s djecom može biti zahtjevan i ponekad je teško osmisliti i odabrati nove aktivnosti kojima ćemo zabaviti svoju djecu. Odabir da dijete boravi pred ekranom često je taj kojem se lako priklonimo.

Photo of a young family using tin can telephone
Getty Images
Dobre stare igre možda se čak i svide vašim klincima, probajte.

Valja istaknuti kako prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije:

  • djeca u dobi do dvije godine ne bi uopće trebala provoditi vrijeme pred ekranima,
  • djeca u dobi od dvije do četiri godine trebala bi ograničiti vrijeme provedeno pred ekranima na najviše 60 minuta dnevno, ali što manje to bolje.

Što se tiče školske djece, ona su sada zbog organizacije škole na daljinu primorana određeno vrijeme provesti pred ekranom. Zato, valjalo bi slobodno vrijeme pred ekranom svesti na što manju mjeru. Ono bi također trebalo biti promišljeno i kontrolirano. Prepuštanje odluke djeci o sadržajima koje će gledati može biti rizično.

Photo of a young family who enjoy their moments together at home
Getty Images
Djeca do dvije godine ne bi uopće trebala biti pred ekranom bilo koje vrste.

Kao roditelji, sudjelujte u pronalaženju kvalitetnih sadržaja koje će vaše dijete gledati:

  • birajte edukativne sadržaje namijenjene djeci koji su prilagođeni i stilom i sadržajem djeci određene dobi te potiču razvoj i kreativnost Vašeg djeteta,
  • razgovarajte s djecom o sadržajima koje gledaju.

Također, iskoristite dostupnu tehnologiju kako bi djeca zadržala kontakt s rodbinom i prijateljima od kojih su sada odvojeni.

Djeca najbolje uče kroz zajedničku igru i razgovor. Zato, kako biste svom djetetu pružili najbolju moguću skrb i poticali njegov zdrav rast i razvoj, što više vremena provedite u zajedničkim aktivnostima.

Kako biste to ostvarili, a istovremeno ograničili vrijeme koje Vaše dijete provodi pred ekranom, kao i osigurali djetetov osjećaj sigurnosti, preporučuje se napraviti raspored dnevnih aktivnosti. Vrijeme boravka kod kuće dobar je trenutak i da se individualno posvetite svakom djetetu posebno.

Činiti stalno

koristi stepenice umjesto dizala

sudjeluj u pospremanju stana: usisavaj, briši prašinu, slaži svoje stvari

Čini što češće

pleši

preskači uže

Čini i to

izgradi svoje mišiće: uz trbušnjake, zgibove, sklekove, istezanje, dizanje utega, jogu, pilates

Čini što manje

ne sjedi pred računalom, televizorom, ne pretjeruj u telefoniranju i igranju računalnih igara

Adolescenti

Za adolescente, vrijeme pred ekranom predstavlja prozor u svijet - od svakodnevnog praćenja online nastave, informiranja do mogućnosti komunikacije s vršnjacima koja im je trenutno ograničena. Stoga nije jednostavno ograničiti vrijeme koje će Vaš adolescent provesti pred ekranom. Preporučuje se s adolescentom napraviti raspored dnevnih aktivnosti u kojem će jasno biti naznačena količina vremena provedenog pred ekranom.

Također, ovo razdoblje u kojem provodite mnogo vremena kod kuće s vašim adolescentom, može predstavljati dobru priliku za dogovor o korištenju tehnoloških uređaja.

Photo of a young woman composing music at home
Getty Images
Da biste ih odmaknuli od svega što im internet pruža, adolescentima morate mudro pristupiti.

Zajednički dogovorite načine i količinu uporabe tehnologije. Na primjer, pomozite svom djetetu u pronalaženju pouzdanih izvora informacija i vijesti ili ugodnih i zabavnih aktivnosti koje će, čak i na daljinu, provesti s vršnjacima.

Svakako ih potičite na svakodnevnu tjelesnu aktivnost i usmjerite na sadržaje na internetu putem kojih mogu naučiti određene vježbe.

U ovoj situaciji digitalne tehnologije su alat putem kojeg adolescenti održavaju društvene odnose koji su u ovoj fazi razvoja posebno važni. Svakako razgovarajte sa svojim adolescentom o primjerenom ponašanju na društvenim mrežama. Objasnite mu rizike koje nosi javno dijeljenje osobnih informacija, kao i kontaktiranje s nepoznatim osobama. Također, razgovarajte o važnosti slanja primjerenih poruka i pristojnoj komunikaciji.

Young woman during reconstruction of apartment, holding color chart and choosing the right color for the wall
Getty Images
Ako je u godinama kad ne želi previše vremena provoditi s vama, ponudite djetetu kreativno rješenje kao što je uređenje vlastitog kutka u stanu.

Svakodnevno osigurajte vrijeme za obiteljske aktivnosti. Igrajte obiteljske društvene igre, čitajte knjige, uključite adolescente u kućanske poslove, pronađite zajednički kreativni hobi i sl. Budite pozitivan primjer i sami ograničite svoje vrijeme provedeno pred ekranom.

Odrasli

Ako radite od kuće, nužno ćete provoditi mnogo sati u danu sjedeći ispred ekrana. U tom slučaju, svakako uvedite aktivne pauze, ustanite i rastegnite se svakih dva sata.

Uz rad, mnogi u ovoj situaciji pred ekranima provode više vremena nego inače, informirajući se, igrajući videoigre, gledajući filmove i serije, pregledavajući društvene mreže ili razgovarajući na telefon.

Photo of young woman having a company while working from home office
Getty Images
Češće pauze od posla će vas odmoriti i usredotočiti na bitno.

Pokušajte osvijestiti koliko vremena u danu provodite pred ekranom i na koje sadržaje te ga postupno reducirajte.

Potražite online vježbe koje će vam pomoći da ostvarite preporučene količine tjelesne aktivnosti.

Ako vrijeme kod kuće provodite sa svojom obitelji, iskoristite ovo vrijeme kako biste bili pozitivan uzor svojoj djeci te ih potaknuli na zajedničko provođenje vremena u aktivnostima koje nisu vezane uz ekrane. Igrajte obiteljske društvene igre, čitajte knjige, uključite djecu u kućanske poslove, pronađite zajednički kreativni hobi i sl.


Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo


Čitajte i
:

Linker
02. travanj 2023 07:31