Berislava Picek / Hanza Media
'Nije sreća'

Barbara Kolar: Moje ljeto bez godišnjeg odmora

Jedna od najboljih domaćih televizijskih i radijskih voditeljica, Barbara Kolar (47) ljeto provodi u Zagrebu, a premda se nada da je to ujedno i posljednje koje neće provesti na moru, ne gubi vrijeme. Nakon redovite šihte na radiju Antena Zagreb, kuha i peče na veliko, a sve kako bi svoj food blog 'Spoonful of Life' koji stvara zajedno s prijateljicom Aleksandrom Aleksandrovom Oberstar dovela do savršenstva

Jedna od najboljih domaćih televizijskih i radijskih voditeljica, Barbara Kolar (47) ljeto provodi u Zagrebu, a premda se nada da je to ujedno i posljednje koje neće provesti na moru, ne gubi vrijeme. Nakon redovite šihte na radiju Antena Zagreb, kuha i peče na veliko, a sve kako bi svoj food blog 'Spoonful of Life' koji stvara zajedno s prijateljicom Aleksandrom Aleksandrovom Oberstar dovela do savršenstva

Novopečena ste food blogerica, vidi se da to radite sa srcem. Što vas u cijelom procesu najviše veseli - kuhanje, pisanje, degustiranje, komentari?

Volim kuhati, učiti, eksperimentirati i zapravo je to ono što me najviše veseli. Za mene je kuhinja spoj stvari koje su me oduvijek privlačile - s jedne strane kemijski laboratorij, s druge umjetnički atelje. Važno mi je da je jelo koje spravim ukusno, ali mora i lijepo izgledati. Izazov mi je naravno i sa svojim ograničenim znanjem i opremom to onda i slikati tako da izgleda privlačno. Degustiranje se trudim svesti na minimum jer se u protivnom vrlo brzo vidi da je ovaj hobby izbor srca, a ne razuma.

Prva fotografija na blogu koju je nemoguće ne primijetiti je ona na kojoj uživate u rastopljenoj čokoladi. Kakvi ste sa slatkišima? Ima li šanse da pojedete samo jedan red čokolade?

Jako su mi drage te fotke Damira Hoyke iako smo se poslije pola sata dovodile u red (smijeh). Iskreno, čokolada je na snimanju uglavnom statirala - kad si tako umočen u nju lako izgubiš volju podmazivati se i iznutra. Ja i inače obožavam peći kolače, ali za jedenje nikad nisam bila. Ako uđem u slastičarnicu razlog može biti samo jedan - sladoled, to je jedini slatkiš na koji sam uvjetno rečeno slaba.

Damir Hoyka / Damir Hoyka
Barbara Kolar i Aleksandra Aleksandrova Oberstar

U kojoj hrani najviše uživate?

Najdraža mi je hrana ona koja je došla iz mora. Ponekad mi se čini doista nevjerojatnim da nemam ni djelić kakvom dalmatinskog ili primorskog gena. Kad sam bila klinka jedan je obiteljski prijatelj kuhao škampe na buzaru “jer je fantastično gledati s kojim ih ja guštom jedem”. Do danas mi je to ostalo jedno od omiljenih jela. A juhe sam recimo nekoć mrzila, a sad ih obožavam. Zapravo, puno je više toga što volim od onoga što ne bih ni pod prijetnjom pojela.

spoonfulof.life.hr
Špageti s kozicama

Često pečete torte. Tko to sve pojede? Nosite li ih kolegama na radio?

Imam razgranatu mrežu kušača (smijeh). Hvala Bogu u mojoj su obitelji svi sladokusci, a veseli me kad pečem i isprobavam nešto novo odnijeti i kolegama na radio poneki testni primjerak. Dogodi se i da vide fotografiju na Spoonfuloflife Instagram profilu pa jednostavno naruče da im ispečem. Nedavno sam isprobavala nekoliko različitih recepata za cheesecake s gin&tonic želeom - u takvim su mi slučajevima dragocjeni svi koji mogu pojesti više od jednog zalogaja torte i ostati objektivni. Pa što ću onda nego maziti ih i paziti.

spoonfulof.life.hr
Kolač od jagoda
spoonfulof.life.hr
Oreo chesecake
spoonfulof.life.hr
Ljetna torta od čokolade

Nervirate li se kada ne uspije kako ste zamislili? Završi li ti katkad sve u smeću?

Imala sam prije nekoliko mjeseci “epizodu” s cupcakesima s kremom od limuna i meringom. Svojedobno sam ih pekla “lijevom nogom” i uvijek su ispadali savršeno, pa sam ih htjela ispeći za blog. Prva tura je izgledala nekako jadno, ali uredno je pojedena. Druga je bila još gora. ali obitelj se opet pomučila. S trećom ih više nisam imala srca gnjaviti pa je završila u smeću. Morat ću biti jako dobre volje da ih ponovno pokušam ispeći, baš su mi se zamjerilli.

Uskoro kreće sezona pravljenja zimnice. Jeste li kuhali paradajz, pripremate li ajvar?

Zimnica je još uvijek u domeni mojih roditelja. U obiteljskom vrtu imamo puno voća, sve što nismo uspjeli pojesti završilo je u pekmezima i džemovima. Mama je ukiselila sitne krastavce i skuhala paradajz. Ostalo je još moje omiljeno - da tata upali roštilj i ispeče povrće za ajvar.

Nakon food bloga koji je sljedeći korak? Kuharica?

Nemojmo pretjerivati. Ovaj blog Spoonful of Life je zabava za mene i moju prijateljicu Aleksandru sa željom da prenesemo neke lijepe priče vezane uz hranu i možda nekoga ponukamo da počne kuhati ili isproba nešto što još nije. Ni za to nisam sigurna da sam 100% kompetentna, a kamoli da odmah idem raditi kuharicu. Treba još puno skuhati i ispeći prije toga. Ako ćemo o ambicijama, žao mi je što recimo na 24 Kitchen Hrvatska nije zastupljena nikakvom emisijom, za razliku od gotovo svih naših susjeda. Uopće ne sumnjam da bi se kod nas moglo snimiti nešto superatraktivno i voljela bih sudjelovati u takvom projektu.

Kako provodite ljeto?

Ovo mi je ljeto spletom raznih okolnosti nažalost prošlo bez godišnjeg odmora. Nije neka sreća, ali nije prvi put. Mogu se samo nadati da je zadnji. Inače volim podijeliti vrijeme odmora na dio s prijateljima, dio s obitelji i moj sebični tjedan kojeg provedem sama i koji obično ima učinak mjesec dana svakog drugog oblika odmora.

Preferirate li odmor u mirnoj oazi ili volite šušur i društvo?

Ljeto za mene znači more, a more izjednačujem s puno plivanja, čitanjem propuštenih knjiških naslova i životom u ritmu prirode. Tako da su moje omiljene destinacije uvijek neki otoci s po mogućnosti čim manje ljudi. Pretpostavljam da je i moja društvenost ljeti na godišnjem.

Ima li udvarača u životu Barbare Kolar? Ljeto je pravo vrijeme za zaljubljivanje.

Oni su valjda svi na moru (smijeh). Ne razmišljam puno o tome, što je vjerojatno idealan trenutak da me kakvo fatalno zaljubljivanje pokosi potpuno nespremnu.

Ljubiteljica ste putovanja, hoćete li si uskoro priuštiti neku destinaciju izvan Hrvatske?

Stalno imam neka putovanja u planu ili barem na popisu želja, ali u posljednje mi vrijeme nikako ne uspijeva realizirati ih. Prije bilo koje destinacije koju još nisam posjetila moram se pod hitno naći sa svojom najboljom prijateljicom koja živi u Americi, a koju uživo nisam vidjela nekoliko godina. Namjeravamo provesti naš ženski tjedan u New Yorku, pa onda još jedan s njezinom obitelji u Californiji. Veselim se tome kad god da se dogodi.

Je li i vama Zagreb najljepši ljeti, kada je prazan i prepun događjanja?

Obožavam ljetni Zagreb, iako mi se čini da kako postajemo sve zanimljiviji stranim turistima više nema one prave ljetne pustoši. Ali i dalje je to divota - uvijek nađeš parking, mjesto u omiljenom kafiću, nema gužve u trgovinama. Super mi je što ima milijun događanja na otvorenom i to većinom besplatnih, doista za svakoga ponešto. Pretpostavljam da su s ovim vrućinama najbolje funkcionirala ona večernja, no stvarno se nemamo na što požaliti.

Kako vaša Cavalier King Charles španijelka Lola podnosi zagrebačke vrućine, a kakva je na moru? Voli li se kupati?

“Guzda” uživa status Voljenog velikog vođe koji se slijedi po principu “i u nebo s njim i u pakao”. Ipak ne i u more, tu se povlači crta (smijeh). Jako mi je žao što moja ljubimica nikad nije zavoljela more, ali ne gubim nadu - u auto je počela samostalno ulaziti s četiri godine, stigne se i oko ovoga predomisliti. Okupa se jedanput tijekom odmora i to tako što ju nekoliko puta uzastopno odnesem u duboko, a ona u maniri “spašavaj se tko može” pliva na obalu. Mislim da je dijelom za “mrzim more” stav odgovorna njezina taština jer onako mokra vjerojatno počinje dovoditi u pitanje vlastito uvjerenje kako je baš ona najljepši pas na svijetu. A što se zagrebačkih vrućina tiče šašava je koliko i dlakava. Najdraža joj je razonoda, naime, lov na guštere, pa umjesto da kao sav pristojan svijet šetamo rano ujutro, kasno navečer ili barem po hladovini koje u mom kvartu ima koliko hoćeš, mi smo od 13.30 na nasipu, Mostu mladosti i sličnim mjestima bez ijedne sjene. Koliko ćemo ostati ovisi o brzini kojom će gospođa popiti vodu koju nosimo sa sobom. Samo za nju, ja trpim.

Zagreb, 280214.
Radijska i tv voditeljica Barbara Kolar vodi novu zabavnu emisiju na HTV-u Godisnjica mature koja se emitira svakoga petka u vecernjem terminu.
Na fotografiji: najvjerniji Barbarin prijatelj pas Lola, cavalier king charles spaniel prati je u svim dnevnim aktivnostima.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Linker
02. svibanj 2024 21:30