Kim pod paljbom

Čini se da je Kim Kardashian uništila kultnu haljinu Marilyn Monroe

Pasionirani sakupljači osobnih predmeta glumice, pisci knjiga o Merlinki i dizajneri prozivaju odgovorne za nečuvenu privilegiju koja je, izgleda, završila katastrofom.

Kad se na prošloj Met Gala pojavila u legendarnoj haljini Marilyn Monroe, malo kome je bilo jasno tko je dopustio Kim Kardashian posuditi osjetljiv odjevni predmet star 60 godina? Dizajneru prve "gole" haljine u povijesti mode, filmskom kostimografu i dizajneru Bobu Mackieju, digla se kosa na glavi kad je ugledao fotografije Kardashianke u njegovoj kreaciji na crvenom tepihu, izrađenu za zvijezdu filma "Neki to vole vruće".

"Zašto se glumicama i starletama za svečana događanja ne posuđuju haljine američkih prvih dana izloženih u washingtonskom Nacionalnom muzeju američke povijesti? Kako se usudila?!" zapitao se ljutiti Mackie.

image

Kim Kardashian

B4859/AVALON/PROFIMEDIA

Pokazalo se da je bio u pravu. Scott Fortner, pasionirani kolekcionar osobnih predmeta Marilyn Monroe detaljno je proučio fotografije svjetlucave kreacije koju je glumica nosila 1962., kad je predsjedniku Johnu F. Kennedyju zapjevala "Sretan rođendan". Oštećenja su vidljiva - nedostaju kristali na mjestu gdje je bujna Kim ležerno sjedila u neprocjenjivoj haljini (koju je očito jedva navukla), štete je najviše oko patentnog zatvarača te na samom krhkom tkanju.

Čitajte i: Iako mnogi misle da nije zaslužila nositi haljinu Marilyn, Kim je sada vlasnica i pramena njezine kose

Autorica knjige "The Girl: Marilyn Monroe, Seven Year Itch", Michelle Morgan, prozvala je neodgovorne kustose Metropolitan Museum of Art's Costume Instituta gdje je čuva kultni odjevni predmet jer su popustili pritiscima zvijezde Instagrama.

“Haljina je izuzetno krhka. Čuva se u kontroliranim uvjetima, nije namijenjena nošenju na crvenom tepihu”, rekla je spisateljica. Smatra da su je oštetili znoj, parfem i šminka, što je nedopustivo. U muzeju šute, a ni Kim se nije oglasila.

Linker
20. travanj 2024 14:14