živi vječno

Đorđu Balaševiću posthumno dodijeljena velika čast: Postat će počasni građanin jednog hrvatskog grada

Tamo je održao prvi koncert nakon Domovinskog rata, a građani tog grada su mu nakon smrti odali veliku počast.

Legendarni glazbenik Đorđe Balašević, koji nam je ostavio bogat glazbeni opus, mogao bi postati počasni građanin Pule. Kako piše Glas Istre, Povelja "Počasni građanin Grada Pule" imat će dva dobitnika - "panonskog mornara", kako su zvali Balaševića, i profesoricu Sabinu Nagy iz Eisenstadta koja je zaslužna za više od dvadeset godina prijateljstva i suradnje između Savezne gimnazije Kurzwiese iz Eisenstadta i pulske Talijanske srednje škole "Dante Alighieri".

Konačnu odluku donijet će Gradsko vijeće 5. svibnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada, u spomen na oslobođenje Pule u Drugom svjetskom ratu.

image

Đorđe Balašević

GORAN MEHKEK/CROPIX

Balašević je jako volio Pulu jer je upravo tamo održao prvi koncert nakon Domovinskog rata - 2001. godine zapjevao je u pulskoj Areni. Taj koncert bio je humanitaran, a sav prihod pjevač je donirao Općoj bolnici Pula.

Čitajte i: Olivera Balašević o godini bez Đoleta: ‘Ne prođe dan a da ne pustim suzu za Njim‘

Podsjetimo, Đorđe Balašević prerano nas je napustio 19. veljače 2021. u Novom Sadu u 68. godini života, nakon što se danima borio s posljedicama Covida-19. U studenom 2019. godine doživio infarkt, zbog čega su mu ugrađeni stentovi i tada je morao otkazati najavljene koncerte.

Pula mu je nakon smrti odala veliku počast paljenjem svijeća i stavljanjem bijelih zečeva u pulskoj Areni, a na dan ispraćaja u tamo su se puštale Balaševićeve pjesme punih osam sati.

Linker
23. travanj 2024 11:06