Propao im veliki povratak

Dosad neviđeno: Menart otkazao ugovor legendarnom Tram 11 jer ne žele sudjelovati u govoru mržnje

Dugo se već o nekom domaćem albumu nije toliko pričalo na javnoj sceni kao o ‘Jedan i jedan‘ koji je nedavno izdao dvojac Tram 11, iza kojeg stoje Srđan Ćuk poznatiji kao General Woo i Nenad Šimun domaćoj javnosti poznat kao Target. Kritičari i javnost pa čak i fanovi zamjeraju im promoviranje govora mržnje i fizičkog nasilja zbog čega im je suradnju raskinula i izdavačka kuća Menart.

Nakon 22 godine reperski dvojac Tram 11 izdao je album "Jedan na jedan", a par dana kasnije glazbeni kritičari, njihovi dugogodišnji fanovi i svi oni koji razmišljaju zdravorazumski javno su reagirali zbog poruka koje šalju u svojim pjesmama a koje su uglavnom koktel šovinizma, homofobije, mizoginije i šovinističke srbofobije. Nakon brojnih kritika i reakcija javnosti Menart je odlučio u zadnji tren ispraviti pogrešku i zabiti posljednji čavao u lijes Tram 11. Raskinuli su suradnju s njima tako da će Srđan Ćuk i Nenad Šimun morati potražiti nove izdavače.

"Diskografska kuća Menart raskida ugovor s grupom Tram 11. Nedavno objavljeni album 'Jedan i jedan', odlučili smo povući i iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa. Svjesni smo i žao nam je što je objava spomenutog albuma uvrijedila dio publike. To nam nikako nije bila namjera i radimo sve kako bismo ispravili ovaj nenamjeran propust. Menart nikada nije podupirao nikakav oblik mržnje već slobodu govora i različitosti. Album 'Jedan i jedan', objavili smo prvenstveno zbog uspješne dvadesetogodišnje suradnje s Tram 11 te golemog interesa publike koji se pokazao najavom izlaska albuma 'Jedan i jedan'. Menart posluje 25 godina i ponosni smo što je u našem katalogu široka lepeza glazbenika koji djeluju u svim glazbenim žanrovima", stoji u priopćenju diskografske kuće.

Tu su odluku pozdravili mnogi, među njima i kolumnistica Jutarnjeg lista, Snježana Pavić.

"Jako mi je drago što su u diskografskoj kući Menart saslušali argumente i odlučili prekinuti prodaju i streamanje albuma grupe Tram 11. Ljudski je griješiti, a divna je stvar vidjeti kako se i kod nas polako usvajaju maniri javne komunikacije jedne žive, pluralističke javnosti, u kojoj niz aktera izražava svoje stavove. Samo u takvoj otvorenoj raspravi možemo utvrditi što je to ovom društvu prihvatljivo, što spada u slobodu govora i izrugivanje sterilnim propisima političke korektnosti, a što u čiste uvrede (nazivati novinarke kurvama, naprimjer) i propagiranje fizičkog nasilja (“Tebi fali masti, kruha, zidarska iza uha”, “Ljudi traže posao, budale traže batine”). Ili širenje mržnje prema ženama, nacionalnim i seksualnim manjinama, što je u ovoj zemlji kazneno djelo. Već i način na koji su Tram 11 u "PŠK" napali Danku Derifaj jasno je da nije riječ ni o kakvoj slobodi govora, nego priklanjanju online linču nad novinarkom koja se drznula izvještavati o nekretninskoj uzurpaciji Marka Perkovića Thompsona. Menart nije neka underground kuća koja eksperimentira s političkom pristojnošću, i zato mi je drago da su se povukli i ispričali" rekla nam je kolegica Pavić.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Tram 11 mnogi smatraju začetnicima hrvatske hip hop scene, no čini se kako su ih debelo razočarali. Njihov novi album, među ostalim, govori da je Jasenovac mit, a vrvi i vulgarnim stihovima protiv Tita i Balaševića. Nadalje su na meti žene, homoseksualci, Srbi...

"Žene s karijerom ljube kućne ljubimce. Urbana spika, psi se vodaju na uzici. Nema djece, nikog nema na ulici...", samo je jedan od stihova koji je mnogima "podigao obrve", a da ne govorimo o drugima koji su i homofobni, usmjereni na manjine, omalovažavajući, prožeti nacionalizmom i prijetnjama.

Njihov novi album, a i pjesme, pretpostavlja se, bili su i neke od tema na nedjeljnom ručku sa Zlatanom Hasanbegovićem i Velimirom Bujancem kojim su se pohvalili na društvenim mrežama.

Sve te stihove nije do kraja poslušala urednica i voditeljica RTL Direkta Mojmira Pastorčić kada ih je pozvala u emisiju dan prije no što je njihov album bio u prodaji. Jer da je, kaže nam, ne bi im dala toliko medijskog prostora. "Tram 11 su bili važni za hip hop scenu, bili su originalna pojava koja je formirala ukus mnogim generacijama. I bilo mi je zanimljivo da su nešto novo napravili nakon 22 godine. Zato sam ih pozvala. Došli su dan prije nego će im album izaći u prodaju. Dotad je o tome izašla samo pozitivna kritika Aleksandra Dragaša. Album su mi poslali mailom, poslušala sam nekoliko pjesama, nažalost ne pozorno svih 14. Čula sam ono 'Žene s karijerom ljube kućne ljubimce. Nema djece..' I nešto o dezerterima koji vode državu, i to sam ih pitala. Žao mi je što nisam na vrijeme znala da im je album mržnja, ne hip hop", rekla nam je Mojmira.

Novinarka Danka Derifaj koju u svojim stihovima nazivaju 'Danka partizanka' na Facebooku se oglasila riječima: "Ha, čim su ustvrdili da jedan i jedan nisu dva nego jedanaest, sve nam je trebalo bit jasno." kao i "1 minus 1 je 0."

Za komentar smo upitali i popularnu repericu Mirelu Priselac Remi, no kazala nam je kako njihov novi album nije preslušala te da ga zbog toga ne može ni prokomentirati.

Linker
26. ožujak 2024 00:41