Nevolja na pomolu

Drama Alec Baldwin se nastavlja: Stigla i prva tužba zbog nemara na setu na kojem je stradala nedužna snimateljica

Holivudskog glumca, zvijezdu i producenta zlosretnog filma "Rust" te još dvadeset suodgovornih, tužio je voditelj rasvjete Serge Svetnoy jer ga je metak kojim je zbog nemara usmrćena njegova prijateljica, promašio za dlaku i prouzročio mu tešku emocionalnu uznemirenost.

Holivudskom glumcu Alecu Baldwinu (63) dogodilo se neizbježno: suočio se s prvom sudskom tužbom zbog nemara na setu filma “Rust”. Kako je on i producent, a ne samo glavni glumac zlosretnog westerna, voditelj rasvjete Serge Svetnoy smatra da je odgovoran za tragediju čije detalje mediji još uvijek analiziraju, tražeći odgovor na pitanje: tko je kriv za smrt snimateljice Halyne Hutchins?

Razlog zbog kojeg je Svetnoy u srijedu tužio glumca je "teška emocionalna uznemirenost" zbog nemara na setu, što će ga proganjati zauvijek. Ako je sud prihvati, Alec Baldwin u velikom je problemu. Šef rasvjete tvrdi da ga je metak koji je ubio njegovu blisku prijateljicu za dlaku promašio, a on ju je držao za glavu dok je umirala. Njegov odvjetnik održao je u srijedu i tiskovnu konferenciju u Los Angelesu. Sve što je rekao svodi se na jednu rečenicu:"Na setu se nikako nisu smjeli koristiti pravi meci".

image

Serge Svetnoy i Halyna Hutchins.

HANDOUT/AFP/PROFIMEDIA

Čitajte i: Nije mu do smijeha: Američki komičar nakon pogibije kolegice na setu do daljnjeg se povlači iz šoubiznisa

Svjestan je toga i shrvani Alec Baldwin: nedavno je predložio da oružje na snimanjima filmova ubuduće nadzire policajac. Naime, samo stručno oko trebalo bi moći razlikovati prave metke od ćorka. Prijedlog je za sada ostao “visiti u zraku”, a dok se nešto ne učini po tom pitanju, glumac će se morati pozabaviti pravnim postupkom koji, zacijelo, neće biti jedini.

U tužbi Sergea Svetnoyja podnesenoj na Višem sudu u Los Angelesu nalazi se popis od gotovo dvadeset osoba koje su na ovaj ili onaj način povezane s tragedijom na filmu: Baldwina, tužen je i David Halls, pomoćnik direktora koji je glumcu predao pištolj te oružarka Hannah Gutierrez Reed.

- Bila mi je prijateljica - izjavio rekao je Svetnoy na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, dodavši da je nekoliko dana prije tragedije ugledao oružje sa seta na tlu, bez nadzora i upozorio odgovorne na njih.

Sabotaža ili nemar?

Na dan pucnjave, 21. listopada, u kojoj je ozlijeđen i redatelj "Rusta" Joel Souza, postavljao je rasvjetu u krugu od oko dva metra od Aleca Baldwina. Osjetio je čudan ‘zračni udar’ i pritisak sa svoje desne strane. Vjeruje da je to bio barut i drugi zaostali materijali koji su izravno pogodili desnu stranu njegovog lica.

image

Halyna Hutchins

EDITORIAL/PROFIMEDIA GOURLEY/VARIETY/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Alec Baldwin prvi puta pred kamerama progovorio o tragičnom ubojstvu: ‘Moja djeca plaču u automobilu jer nas pratite‘

Zatim je, s izgrebanim naočalama i na tren nagluh zbog pucnja, kleknuo kako bi pomogao snimateljici”, navodi se u tužbi. Svetnoy traži odštetu čija će visina biti naknadno utvrđena. U međuvremenu je i Hannah Gutierrez Reed angažirala odvjetnika, Jasona Bowlesa, a on je u srijedu izjavio ”da su njegova klijentica i on uvjereni da je riječ o sabotaži.

- Vjerujemo da je prije dolaska policije netko petljao po mjestu događaja. Tražimo detaljnu istragu svih činjenica: kako su se pravi meci našli u kutiji za ćorke i tko ih je tamo stavio? - izjavio je Jason Bowles.

Međutim, nadležna okružna tužiteljica u Santa Feu, Mary Carmack-Altwies, navodi da nema dokaza o sabotaži. Rekla je da policija zna tko je napunio pištolj, no ostaje nejasno kako je smrtonosno streljivo dospjelo na filmski set. Zaključila je da je zabrinuta zbog tolikih sigurnosnih propusta, što je loša vijest za Aleca Baldwina. U međuvremenu se povukao iz zabavljačke industrije filmova jer ga proganja smrt nedužne snimateljice. On je bio taj koji je, uvježbavajući scenu, izvukao revolver iz futrole i usmjerio ga prema kameri. Taj prizor pratit će ga zauvijek.

Linker
16. travanj 2024 08:00