privatna sreća glumice

Elizabeta Brodić cvate: 'Dovoljno mi je da me Sandrino nazove na posao i kaže da kuha ručak'

Zagrebačka glumica Elizabeta Brodić otkriva kako ju je njezin partner Sandrino Starčević zaveo kulinarskim umijećem te zašto su praznik ljubavi ove godine začinili samo poljupcem.

Dan zaljubljenih su zagrebačka glumica Elizabeta Brodić (24) i njezin dečko, bivši MMA borac Sandrino Starčević (28), proveli radno. Ona je snimala seriju “Drugo ime ljubavi”, u kojoj je napetost na vrhuncu - svi se pitaju kad će napokon svoju veliku tajnu otkriti suprugu Saši, kojeg glumi Momčilo Otašević - a on je pak, kao trener, imao obvezu navečer tako da su se vidjeli prekasno za bilo kakav romantični izlazak. Ali to im, kažu, nije ni važno jer je njima Valentinovo svaki dan, no ovaj put su ga “nadoknadili” kušajući “srcoliki” meni koji je dočekao mnoge zaljubljene 14. veljače u Esplanadinom restoranu Zinfandel’s

"Nastojimo si stalno nekim sitnicama uljepšati život i pokazati jedno drugom koliko nam je stalo do naše veze", otkriva glumica. "Dovoljno mi je da me Sandrino nazove, kaže da kuha ručak i pita želim li da mi ga donese na snimanje. To mi znači puno više od slavlja taj jedan dan u godini."

Zagreb hotel Esplanade
Elizabeta Brodic i Sandrino Starcevic za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

S wokom je uvijek može osvojiti

Elizabeta je prava sretnica jer Sandrino zaista voli kuhati, i to radi jako dobro. Obožava njegov wok s piletinom i povrćem - od kojeg ona pojede povrće i piletinu, a on rezance. "Što se mene tiče, mogli bi ukinuti svu tjesteninu i pekarske proizvode" kaže Elizabeta. "A ne volim ni čokoladu i druge slastice, jedem jedino cheesecake, i njega rado pripremam. Oduvijek sam jela zdravo pa me Sandrino, kao sportaš, nije ni trebao podučavati zdravoj prehrani".

U Elizabetinom roditeljskom domu cijeni se dobra hrana. Njezin tata Davor, odvjetnik, fantastičan je kuhar, baš kao i mama Stanka Sunčana, magistrica matematike i informatike.

Gastronomija je njihova velika strast, a s vremenom je postala i stil života pa su tako nedavno bili u Barceloni da bi kušali meni restorana koji je po kvaliteti deveti u svijetu. "Oduvijek je bilo tako", govori Elizabeta.

"Sjećam se kako su mene i moju mlađu sestru Margaretu vodili po Sloveniji i Istri prije dvadesetak godina, kada je slow food postajao trend, jer su htjeli doživjeti to iskustvo. Nas dvije bile smo premale da bismo uživale u toj hrani, ali mi se sve to svidjelo. Cijelo moje djetinjstvo putovali smo po Europi, obilazili muzeje i restorane, što je sve utjecalo i na moj hedonistički pristup. Moji roditelji bi platili skupu večeru u nekom vrhunskom restoranu i onda ta jela pokušali pripremiti kod kuće što je vjernije moguće s obzirom na tehničke mogućnosti. I doista su mi u tome uzor. Želim raditi i dovoljno zaraditi da si mogu priuštiti lijepa putovanja i otkrivati zanimljive gastro destinacije. Jako mi je drago da sam pronašla životnog partnera koji također u tome uživa. Ja sam se nedavno vratila iz Jordana, a on je pak bio u Tajlandu, u kampu za tajlandski boks. Rekla sam mu da je baš sretan što je doživio nešto tako zanimljivo. Ja pak nisam prestala govoriti o začinima koje sam kušala u Jordanu".

Zagreb hotel Esplanade
Elizabeta Brodic i Sandrino Starcevic za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Kad su ona i sestra bile male, tata bi pripravio objed, a njima bi ostavio da skuhaju tjesteninu ili podgriju umak. Tako su obje osnove kuharstva svladale u najranijoj dobi, a Elizabeta je s 11 godina već “ozbiljno” kuhala. "Znam sve pripraviti, a posebno volim rižota. No nikad u tome neću postići tatinu savršenost jer je njegov rižoto tehnički besprijekoran, ali ću do kraja života to pokušavati. Što ne ovisi samo o vrhunskim sastojcima, nego i o odnosu prema kuhanju".

Tata me naučio da postoje dvije vrste hrane: ona koja se priprema reda radi, jer nešto moraš jesti, i ona koja se kuha s ljubavlju. To se osjeti i u okusu


Lijepo je kad se probudimo jedno kraj drugog

O liniji Elizabeta Brodić ne mora razmišljati jer osim što ne jede čokoladu i kolače, tijelo je oblikovala sinkroniziranim plivanjem, čime se bavila šest godina, a Sandrino joj je približio i tajlandski boks. "Nažalost, ne stignem se njime baviti, ali za mene je to idealan način za izbacivanje negativne energije. Teretana mi je dosadna, a tajlandski boks je konstantna akcija. Jedino što nisam tip za spariranje. Draže mi je udaranje u vreću".

Elizabeta i Sandrino u vezi su tri godine, a od rujna žive u unajmljenom stanu u središtu grada i uživaju u svakom zajedničkom trenutku.

"Odlučili smo živjeti zajedno jer oboje toliko radimo, i u različita vremena, da se i ne stignemo drukčije viđati. Sada to možemo barem navečer i vikendima, koji spašavaju stvar. Lijepo je kad Sandrina mogu samo i poljubiti kad odlazim na snimanje, a i lijepo je kad se probudimo jedno pored drugog. No vrlo dobro smo se upoznali i prije zajedničkog života pa nam se zapravo ništa nije promijenilo. Osim što smo shvatili koliko košta špeceraj te da nije dovoljno platiti samo stanarinu. No snalazimo se i u tome: na plac ide Sandrino, jer je preko dana slobodan, a u dućan idem ja jer on ne vozi pa jednom tjednom kupim sve što nam treba.

Kuhali smo s Markom Petrićem: 'Sve manje jedem vani i sad sam već tata-mata u kuhinji'


Donosimo i nekoliko recepata koji su nastali u suradnji s Elizabetom i Sandrinom:

KOZICE S CVJETAČOM

Zagreb hotel Esplanade
Elizabeta Brodic i Sandrino Starcevic za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sastojci za 2 osobe

20 dag cvjetače, od kojih 5 dag svježe ostaviti, 5 dag oyster kavijara, 2 dl bisquea, 10 dag kozica, malo gela šafrana, 5 dag divlje riže, 5 dag maslaca, 1 dl vrhnja za kuhanje

Bisque (gusta juha)

1 žlica koncentrata od rajčica, ljuske od kozica, 1 mrkva, 1 celer, 2 dl bijelog vina, sol, papar

Priprava

Ljuske od kozica zapeći na tavici na malo ulja, ubaciti žlicu koncentrata od rajčica, dodati narezanu mrkvicu i celer, kad omekšaju podliti vinom i temeljcem i iskuhavati do željene gustoće. Tada procijediti i po ukusu posoliti i popapriti. Za gel kuhati niti šafrana s temeljcem i maslacem do gelaste strukture. Ostaviti 5 dag cvjetače, a ostalu skuhati u vodi i mlijeku. Kad je kuhana, ocijediti je i izblendati u pire s maslacem i vrhnjem za kuhanje. Divlju rižu ubaciti u vrelo ulje i kad pukne kao kokice, izvaditi je. Kozice marinirane sa začinskim biljem, maslinovim uljem i limunovom koricom dvije minute zapeći u pećnici. Naribati svježe cvjetove cvjetače te po želji dekorirati klicama i kavijarom.


POŠIRANI KOVAČ

Zagreb hotel Esplanade
Elizabeta Brodic i Sandrino Starcevic za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sastojci za 2 osobe

70 dag kovača, 2 grančice ružmarina, malo timijana, malo limunove korice, 1 dl maslinovog ulja

Pesto od pistacije

7 dag pistacija, 0,5 dl maslinova ulja

Pjena od špinata

Veća šaka špinata, 4 dl vrhnja za kuhanje, malo maslinova ulja, sol, papar, 3 kockice maslaca

Priprava

Kovača filetirati, a kožu očistiti i osušiti u dehidratoru ili je ostaviti sat i pol u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva. U loncu zakuhati vodu, staviti u njega posudu od bambusa za kuhanje na pari, na dno položiti grančice ružmarina i timijan, dodati filete kovača, posoliti, naribati limunovu koricu i poširati na pari desetak minuta. Pistacije tostirati, ohladiti ih te staviti s maslinovim uljem u blender i dobro izraditi. Špinat blanširati u kipućoj vodi, ocijediti, zaliti ga vrhnjem, posoliti, popapriti, dodati malo maslinova ulja i kockice maslaca i malo dulje miksati da krema postane pjenasta i rahla. Ohlađenu dehidriranu kožu kovača samo uroniti u vrelo ulje i odmah izvaditi da postane hrskava. Ukrasiti kokicama od heljde.


ČOKOLADA I KUMKVAT

Zagreb hotel Esplanade
Elizabeta Brodic i Sandrino Starcevic za Gloria
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Sastojci za podlogu

20 dag integralnih mljevenih keksa, 5 dag mljevenih pekan oraha, 10 dag otopljenog maslaca

Nadjev

20 dag mascarponea, 10 dag tamne nougat kreme, 2 dl tučenog slatkog vrhnja

Marmelada

30 dag svježeg kumkvata, 20 dag smeđeg šećera, sok od pola limuna, 1 mahuna vanilije, prstohvat cimeta

Priprava

Pomiješati sve sastojke za podlogu i smjesu utisnuti na dno kalupa za tortu ili za male torte. Sve sastojke za marmeladu kuhati na laganoj vatri dok masa ne poprimi željenu gustoću. Mascarpone i nougat kremu izmiješati u glatku smjesu, zatim dodati tučeno vrhnje i u sredinu svakog kalupa utisnuti 1 žlicu marmelade od kumkvata. Pečene tortice ohladiti, izvaditi iz kalupa, preliti po želji čokoladnom glazurom te ih ukrasiti nekim drugim voćem.

Omiljena domaća glumica požalila nam se na modnom događanju: 'Ormar mi puca po šavovima, a nemam što obući'

Linker
19. travanj 2024 20:52