Getty Images
Tužan odlazak

Feministkinja i pjevačica legendarne pjesme 'I Am Woman' Helen Reddy umrla u 79. godini života

Helen Reddy, velika zvijezda sedamdesetih, bila je prva australska pjevačica koja je osvojila nagradu Grammy za najbolji pop vokal i to za pjesmu koja je postala feministička himna njezine generacije.

Australska pjevačica Helen Reddy preminula je u utorak 29. rujna u staračkom domu Los Angelesu. Godinama je bolovala od Addisonove bolesti, a pred kraj života postala je dementna.

U zlatno doba svoje karijere, Helen je imala 20 hitova na Billboardovoj ljestvici najslušanijih sto pjesama te tri hita na broju jedan, a osvojila je i nagradu Grammy za pjesme "I Am Woman", "Delta Dawn" i "Angie Baby".

CULVER CITY, CA - JANUARY 26:  Honoree Helen Reddy attends the 2019 G'Day USA Gala at 3LABS on January 26, 2019 in Culver City, California.  (Photo by John Sciulli/Getty Images for G'Day USA )
Getty Images for G'Day USA
Pjevačica Helen Reddy 2019. godine na gala priredbi

Tužnu vijest sa svijetom su podijelila njezina djeca, Traci i Jordan, na službenoj Facebook stranici svoje majke.

"S velikom tugom moramo vas obavijestiti da je naša voljena majka Helen Reddy preminula, poslijepodne 29. rujna 2020. u Los Angelesu. Bila je divna majka, baka i uistinu veličanstvena žena. Naša srca su slomljena. Tješimo se mišlju da će njezin glas živjeti vječno".

Njezin najveći hit "I Am Woman", koji je izašao 1972. godine postao je himna feministkinja njezine generacije, a upravo je za taj hit osvojila svoj prvi Grammy te tako postala prva pjevačica iz Australije koja je dobila tu nagradu za najbolji ženski pop vokal.

Na sceni je bila od malih nogu

Helen se showbiznisom počela bavti u najranijoj mladosti - njezini su roditelji bili dio Vodvilj trupe, a na sceni im se pridružila već s 4 godine, a od obiteljskih nastupa odustala je sa 12 kad se preselila živjeti s tetom. Kasnije se, zbog teške financijske situacije, vratila trupi, a već je u tinejdžerskim danima počela graditi karijeri na australskoj televiziji i radiju. 1966. godine pobijedila je na talent showu koji joj je osigurao put u New York i tako je krenula njezina svjetska karijera. U sedamdesetima je doživjela najveću slavu, a u osamdesetima se već, prema vlastitom priznanju, počela dosađivati.

American singer Helen Reddy in London, where she will be performing at the Palladium, May 1978.
(Photo by John Minihan/Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)
Getty Images
Helen Reddy u Londonu, 1978. godine

Nakon svjetla pozornica, natrag u školske klupe

Helen je službeno odustala od svijeta glazbe 2002. godine te se vratila u školu kako bi dobila diplomu kliničkog hipnoterapeuta. Godinama je radila kao terapeut i motivacijski govornik, a 2012. ponovno se nakratko vratila pjevanju i odradila nekoliko koncerata.

Njezin hit ponovno je "oživio" 2010. godine

Novije generacije pjesmu "I Am Woman" ponovno su prepoznale zahvaljujući filmu "Sex and The City" u kojem četiri glavne glumice na bini u Dubaiju pjevaju tu feminističku himnu.

Screenshot
Scena iz filma "Sex and The City 2"

Čitajte i:

Utišala glasine jednom zauvijek: Supruga Hugha Jackmana progovorila u glumčevoj seksualnosti

Mariah otkrila divlju stranu: 'Snimila sam tajni rock album, htjela sam se oslododiti, izraziti tugu'

Teorija koja sve objašnjava: Evo zašto se Melania možda nikada neće rastati od Trumpa

Linker
14. travanj 2024 11:43