Mario Kučera
Kuhajmo s Antonijom Šolom

Gastro majstorica uživa na selu: 'Hranu uberem u našem vrtu, a sama radim i svoj jogurt'

Glazbenica je presretna što živi izvan grada jer priprema povrće koje uzgaja u svojem vrtu, kokice kupuje od susjede, a brašno u obližnjem mlinu, dok jogurt radi sama, kao i tople pripravke za podizanje imuniteta.

Da ljubav ne ide samo kroz želudac, već se uz dobru hranu i puno bolje pjeva, dokazala je glazbenica Antonija Šola (40) na snimanju autorske pjesme “Cijena prave ljubavi”, koja je na vrhu domaće glazbene ljestvice.

Otpjevala ju je s Osječaninom Marijem Rothom (38), pjevačem grupe Vigor, kojeg je jednom, nakon što je stigao s puta, na snimanju dočekala s nenadmašnim sendvičima.

Što ste mu pripremili?

- Htjela sam se malo iskazati pa sam u njih stavila svašta: hruskavi baguette, kuhanu šunku, domaću rajčicu, rikulu, malo kukuruza. Bila je vrela ljetna večer, sve je super izgledalo, Mario je došao s puta i to mu se činilo kao pravi mali banket.

Znači, učinili ste prvi korak u zbližavanju?

- Da… Ostalo je stvar vremena.

Što sebi najradije kuhate?

- Ne mogu zamisliti dan bez juhe. Juha je moj energetski napitak. Imamo svoj vrt pa u njemu berem kelj, brokulu i drugo zelenje, koje nekad izblendam, ili pak sitno nasjeckam. Znam dodati i proso, heljdu, kvinoju, amarant…

Birate li radije meso ili povrće?

- Silno sam željela postati vegetarijanka zbog suosjećanja prema životinjama, ali izdržala sam samo nekoliko mjeseci. Jako sam oslabila, pojavili su se i problemi s razinom vitamina pa sam shvatila da nisam tako sazdana i da moram slušati tijelo. No kad god mogu, izbjegnem meso. Radije pojedem komad piletine ili neku ribu.

Koliko život izvan grada utječe na vaše prehrambene navike?

- Puno. Osim što imamo svoje povrće, jaja kupujem od susjede, imam i svoju dobavljačicu pilića hranjenih kod kuće, po brašno idem u obližnji mlin, lako dođem i do domaćih sireva i kozjeg mlijeka, a jogurt radimo doma.

Koja vam je omiljena namirnica?

- Celer. Sirov, kuhan u juhi, prepržen kao čips, nariban u sok ili smoothie. Još ga jedino nisam probala staviti u kolač.

Što ste najegzotičnije kušali?

- Volim kinesku, japansku i indijsku kuhinju, kiselkasto-slatkaste kombinacije u egzotičnim jelima, a još pamtim afrički roštilj koji nam je pripremio Antimon iz “Večernje škole”. Bilo je tu svakojakog mesa, pa i janjetine, poslužene s tropskim voćem. Nešto savršeno!

Pratite li gastro showove?

- Omiljeni su mi Ivan Pažanin i Goli kuhar. Super mi je kako Jamie Oliver peče ribu u aluminijskoj foliji, a sjećam se i božićnog ručka uz pečenje narezano na tanke trake i preliveno saftom u kojem se peklo.

Koji vam je kolač najfiniji?

- Kremšnite! Samoborske, iz slastičarnice, talijanske s čokoladom… Kad sam jako gladna, mogu pojesti i međimursku gibanicu. Jednom

sam je i napravila.

Bez kojih začina ne možete?

- Kajenski papar, bosiljak, kurkuma, đumbir, mljevena crvena paprika i šafran, koji stavljam u rižota.

Čega uvijek mora biti u vašem frižideru?

- Maslac, pasirana rajčica, temeljac za juhu, sardine u ulju, jogurt, kefir, neko fino vino.

Imate li svoj gastro ritual?

- Navečer volim popiti toplo kozje mlijeko u koje stavim žličicu meda i kuham ga desetak minuta s prstohvatom kurkume. Jedan Indijac mi je otkrio da se kurkuma mora kuhati najmanje deset minuta. A i rado pjevušim dok kuham.

Sanjate li neko gastro putovanje?

- Nisam bila u Turskoj, a voljela bih kušati njihova jela i slastice. Razmišljam i o Indiji. Ako Mario i ja snimimo još koji duet, možda zajedno odemo u Indiju.

A da ipak najprije odete na neko romantičnije mjesto?

- Na Maldive, recimo? Nije loša ideja. Gitara, predivno more, nas dvoje… Možda ondje napišemo i neku novu pjesmu…

Privatni album

Proljetni losos

SASTOJCI

  • filet svježeg lososa
  • 6 šparoga
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 1 crveni luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 tikvica
  • 1 avokado
  • stabljika celera
  • klice kresa
  • 1 limeta
  • malo maslinova ulja
  • malo sjemenki sezama
  • sol i papar po ukusu


PRIPRAVA

Prepržiti na maslinovom ulju polacrvenog luka i 1 režanj češnjaka, dodati paprike i tikvice narezane na trake te pirjati dok ne omekšaju.

Očistiti šparoge, ukloniti drvenasti dio stabljike te prokuhati najviše 10 minuta u vreloj vodi. Ocijediti ih, staviti na tanjur, preliti maslinovim uljem i posoliti.

Prepržiti ostatak luka i češnjaka na maslinovom ulju i zapeći losos okrenut kožom na tavi, a zatim i s druge stane, ali ne do kraja.

Staviti povrće i losos u lim, začiniti, posoliti i zapeći u pećnici da se okusi prožmu.

Losos staviti na šparoge.

Prepržiti sezam na maslinovom ulju i preliti losos i povrće, narezati avokado, posoliti i ukrasiti opranim klicama kresa.

Povrće staviti na tanjur uz losos, ukrasiti limetom i narezati nekoliko komadića dobro opranog sirovog celera.

Poslužiti uz čašu omiljenog vina, preporučujem rashlađeni muškat žuti Vinarije Novak.


Čitajte i:

Linker
22. travanj 2024 15:05