Miro Ungar svako jutro pliva od mola do mola
 Vedran Peteh
Vitalnost bez granica

Godine su im samo broj: Miro Ungar, Đurđa Tedeschi i Mladen Kušec su dokaz da za neaktivnost nema opravdanja

Za pjevača Miru Ungara, mirovljenu sutkinju Đurđu Tedeschi i književnika Mladena Kušeca godine su samo broj, a prkose im mladenačkim duhom, životnom radošću i strašću za sportskim izazovima

MIRO UNGAR - NEUMORNI TRAGAČ ZA POBJEDAMA

Među “feš dečke” ubraja se i doajen lakih nota Miro Ungar koji svoju odličnu kondiciju zahvaljuje svakodnevnom bavljenju sportom. To što je u svibnju proslavio 82. rođendan ne sprječava ga da redovito igra tenis, a uživa i u plivanju.

- U mladosti sam se aktivno bavio vaterpolom i skijanjem. Skijao sam i s Antom Ko­stelićem Gipsom, a 1958. bio sam peti u spustu u Hrvatskoj. Tijekom devet godina koliko sam živio u Parizu igrao sam tenis, što sam nastavio i kad sam se 1974. vratio u Zagreb. Do prošle godine bio sam reprezentativac Hrvatske u kategoriji 80 plus, nastupivši na Svjetskom prvenstvu u Umagu. Ne mogu zamisliti dan bez neke aktivnosti jer mi treba fizička priprema i za moj projekt “Cabaret”, koji vodim i u njemu imam tri točke, čak i plešem.

umag 21.07.2019
Miro ungar i sin daniel ungar
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Miro Ungar i sin Daniel u Novigradu

U Zagrebu Miro Ungar igra tenis ujutro, dok se u Novigradu, gdje ljetuje već 30 godina, reketa ipak uhvati predvečer, kad nije toliko vruće. Nastupa samo u parovima i stalno ih mijenja, baš kao i rekete, a zbog urođenog natjecateljskog duha svaki meč igra kao da mu je posljednji. U ostalim sportovima ipak si je odredio neka ograničenja.

umag 21.07.2019
Miro ungar
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Miro Ungar

- Skijanje sam posljednje tri godine malo zapustio zbog problema s koljenima, a za plivanje imam svoju zadanu rutu dugu 600 metara, od mola do mola, pa otplivam tamo i natrag. Nekad i dvaput dnevno. Ali onaj dan kad igram tenis ne plivam. Ta dva sporta drukčije djeluju na mišiće pa ih nije poželjno kombinirati. To me davno naučio jedan iskusni trener pa se pridržavam njegova savjeta.

umag 21.07.2019
Miro ungar
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Miro Ungar svako jutro pliva od mola do mola

Miro Ungar svojim izgledom i životnom energijom potvrđuje da su godine doista samo broj i da je čovjek star onoliko koliko se starim osjeća. Za njega je starost nepoznat pojam. Svaki dan smišlja nešto novo što ga usrećuje, a ako je koji i lošiji, “popravi” ga partijom tenisa.

ĐURĐA TEDESCHI - DAMA U CRNOM PUNA ZNATIŽELJE, DUHA I RITMA

Stotinjak stuba koje vode do njezine kuće za odmor u Dubrovniku umirovljena sutkinja Đurđa Tedeschi (75) prijeđe s gotovo djevojačkom lakoćom zahvaljujući savršenoj kondiciji koju je stekla hodanjem, dugim šetnjama, vježbanjem pilatesa, a u posljednje vrijeme i satovima plesa. Dama u crnom zavidne figure, prepoznatljiva po nepogrešivom i avangardnom modnom izričaju, svaki dan propješači od 10 do 15 kilometara, a ta svakodnevna fizička angažiranost odražava se i na njezin mladenački duh. Za nju su godine samo brojka koja se može iščitati iz osobne iskaznice.

Foto by Plesni centar Zagreb by Nicolas
S Nicolasom Quesnoitom na satovima plesa u njegovu studiju naprosto uživa i pažljivo uči

Oko sebe širi nevjerojatnu energiju i životnu radost. U Plesni centar Zagreb by Nicolas, koji vode vrhunski plesači i plesni pedagozi Nicolas Quesnoit i njegova supruga Ksenija, TV gledateljima poznati iz showa “Ples sa zvijezdama”, Đurđa Tedeschi prvi je put došla u siječnju. Do kraja svibnja redovito je dolazila u Ozaljsku 93 iz drugog kraja grada barem jednom tjedno, ponekad i dvaput, da bi svladala društvene plesove poput engleskog i bečkog valcera te latino plesove.

Spica / Zagreb 14.04.2018. / foto. Davor Matota / Djurdja Tedeschi
Davor Matota

Pozorno je slušala svojeg učitelja Nicolasa i potpuno mu se prepustila, posebno uživajući u disco foxu i argentinskom tangu. Prema njegovu savjetu, nabavila je i profesionalne plesne cipele od brušene buffalo kože, s malom petom i podlogom koja baca težište na prednji dio stopala pa se u njima tijekom plesa lakše klizi po parketu ili izvede okret. Dakako, Nicolas Quesnoit pazio je da ni u čemu ne pretjera, držeći je kao kap vode na dlanu.

- Mladi samo žele naučiti plesati, a kad dođeš u neke godine, više cijeniš tu vještinu i trenutke radosti koje ples pruža - kaže Nicolas Quesnoit, koji od rujna s Đurđom Tedeschi kreće u malo intenzivniju obuku. Dotad će njegova profinjena, strpljiva, gipka i vrlo ritmična partnerica održavati formu hodajući po dubrovačkim skalinama.

MLADEN KUŠEC - MARATONAC S DJEČJOM MAŠTOM

Prava senzacija među vremešnim rekreativcima je dječji književnik i dugogodišnje zaštitno lice Hrvatskog radija i televizije Zagrepčanin Mladen Kušec, koji se u 82. godini “navukao” na vježbanje - u teretani. Njegove fotografije iz zagrebačke dvorane Bodysculpt bile su pravi hit na društvenim mrežama - na njima deda Kušec diže utege, radi sklekove, izvodi čučnjeve...

Pjesnik, prozaik i novinar Mladen Kusec snimljen u Novalje gdje posjeduje kuću u centru i gdje održava dječje radionice
Saša Burić

- Na odlazak u teretanu nagovorio me sin jer sam zbog višemjesečnih problema s išijasom počeo šepati. U početku sam bio skeptičan prema toj ideji misleći da nemam što tražiti među nabildanim mladićima i istreniranim djevojkama, no čim sam prvi put nogom stupio u teretanu, promijenio sam mišljenje - kaže poznati Zagrepčanin, koji je cijelo proljeće dvaput tjedno vježbao u teretani sat vremena, a prvi rezultati bili su vidljivi nakon samo dva tjedna.

Na Kušeca su ponosni i njegovi treneri Nika Maštruko i Matej Barišić koji ga hvale da nije ništa manje uporan i vrijedan u odnosu i na mnogo mlađe vježbače od njega.

U teretanu dolazi dva puta tjedno po sat vremena

- U meni je sportski duh. U mladosti sam trenirao trčanje, skok u dalj i skijaško trčanje, a kasnije sam kondiciju održavao igrajući mali nogomet i rukomet - govori Kušec, koji je najbolji svjedok da nema opravdanja za neaktivnost. Uz to što je u poznoj životnoj dobi, zdravlje mu je ozbiljno narušeno: već petnaestak godina boluje od dijabetesa, prije dvije godine ostao je bez jednog bubrega, a nedavno mu je ugrađen i drugi stent. U teretanu se vraća na jesen jer će cijelo ljeto provesti u Novalji na otoku Pagu gdje također ne miruje. Ako ne vozi bicikl, pliva i kod kuće diže utege. I, dakako, u sklopu obiteljske vikendice vodi umjetničke radionice za djecu koja su još jedan njegov eliksir mladosti.

Linker
20. travanj 2024 06:46