trijumf ovijen tragedijom

Govor koji je slomio sve! Redatelj posvetio Oscara preminuloj kćeri: ‘Trebala je biti tu s nama‘

Thomas Vinterber osvojio je Oscara za najbolji međunarodni film. Nijedna nagrada, nažalost, ne može danskom redatelju biti utjeha nakon gubitka koji je doživio prije dvije godine.

Danski redatelj Thomas Vinterberg uzeo je Oscara za najbolji međunarodni film. Iako je Jasmili Žbanić zbog toga izmaknuo zlatni kipić za 'Quo Vadis, Aida?', bosanskohercegovačka redateljica kolegijalno je čestitala Vinterbergu, koji je Oscara dobio za film "Another Round".

Iza pobjedničkog filma danskog redatelja, krije se zaista tragična priča, a dio iste ispričao je i tijekom govora koji je održao pri preuzimanju Oscara. Nagradu je, naime, posvetio svojoj voljenog kćeri Idi, koja je preminula nakon teške prometne nesreće. Imala je svega 19 godina.

Čitajte i: Velika Frances Mcdormand! Lutalica u srcu i holivudska zvijezda koja se identificira kao američko ‘bijelo smeće‘

Čitajte i: Tri najvažnija Oscara za ‘Zemlju nomada‘: Najbolji film, režija i ženska glavna uloga! Noć trijumfa za Frances McDormand i Chloé Zhao

"Četiri dana uoči snimanja, nemoguće se dogodilo. Nesreća na autocesti uzela je moju kćer... Nedostaje nam i volimo je", ispričao je Thomas kroz suze. Objasnio je i da se nesreća dogodila uslijed nepažnje, vozač je gledao u mobitel i u nesretnom trenu oduzeo život mladoj djevojci.

image
Thomas Vinterberg sa svojom suprugom preživio je najteži gubitak.
MEGA/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

Tijekom govora, Thomas se prisjetio koliko je njegova Ida bila talentirana, toliko da je ocu pomogla usavršiti i scenarij za Oscarom nagrađeni film.

"Dva mjeseca prije nego je preminula, bila je u Africi. Napisala mi je pismo, pročitala je scenarij i bila je oduševljena, uzbuđena. Trebala je biti s nama tu. Na kraju smo ovaj film napraviti za nju, kao spomenik njoj. Ida, dio si čuda koje se upravo dogodilo. Možda si negdje i vukla konce da se ovo dogodi", rekao je dirnuti redatelj i nagradu posvetio svojoj kćeri.

Govor slavnog redatelja možete pogledati ovdje.

Čitajte i: Zlatna boja za zlatni uspjeh! Tek su došli na crveni tepih, a odmah su ukrali svu pažnju

Čitajte i: Eksplozija boja na crvenom tepihu: Glumice i glumci zablistali na Oscarima, donosimo pregled najupečatljivijih

Ida je, inače, u filmu trebala glumiti uz Madsa Mikkelsena. Nakon njezine smrti, Vinterberg je u intervjuu priznao da mu se dugo vremena činilo da mu je život uništen. U vrlo teškom emotivnom stanju ipak je uspio snimiti film koji mu je u konačnici donio Oscara, zahvaljujući velikoj pomoći kolega i prijatelja, koji su ga, kaže, vodili i bili tu za njega kroz cijeli proces.

Linker
20. travanj 2024 10:45