OTKRILI JOJ MELANOM

Influencerica Morana Mamić o borbi sa zdravljem: ‘Da ste došli šest mjeseci kasnije, ništa ne bismo mogli učiniti…‘

Poruke podrške na objavu Morane Mamić pršte sa svih strana. Žene se u komentarima javljaju sa svojim ispovijestima, a iz svega je proizašla važna poruka - pregledavajte se redovito, prevencija je sve!

"Ova današnja slika najbolji je prikaz površnosti društvenih mreža, pa i života, usudila bih se reći. Prvo što vidimo dobro je držeća, "napucana" plavuša koja pije svoju jutarnju kavu u nekom finom bistrou, i dok joj se topi led u cijeđenoj naranči jedinu nervozu stvara joj pomisao koju pozu da zauzme. Da, to je ono što vidimo...a ono što se ne vidi, pokušat ću vam ispisati emocijom", započela je svoju ispovijest na Instagramu influencerica Morana Mamić.

Simpatična plavuša, koju na društvenim mrežama prati 200 tisuća ljudi, većinom dijeli trenutke iz svog privatnog života. Druženje sa suprugom iz kojih se uvijek iznijedri neka "zezancija", nećakom, mamom. No, ova objava u potpunosti je drugačija i zaista bi mogla nekome spasiti život.

Napisala je kako je sjedila na ručku s prijateljicom, obje su se smijale, smišljale što će raditi ovo ljeto, gdje će ići, a odjednom...

“Iz smijeha trgne me zvuk poruke. Bacim pogled, (vidim moja Tea), glavna sestra u “Poliklinici Milojević”. U trenutku mi prođe glavom kako sam prošli tjedan izvadila malu crnu točkicu na podlaktici. Poruka kratka. “Draga Morana, javite se dr. Bolanči.” U toj sekundi u meni se nešto slomilo. Drhtavim rukama šest puta ukucavam broj. Sedmi put začujem zabrinut glas. “Gdje ste Morana ? U Beču, ili? Došao je nalaz. Imate melanom”, napisala je te dodala:

“Dalje nisam čula niti riječ, gledala sam tupo u prijateljicu i rastrojeno potvrdila da se vidimo za sat vremena u klinici. U jednoj sekundi stalo je sve. Sve što je dotada bilo važno, prestalo je biti...Prva rečenica koju je doktorica izgovorila bila je; “Nakon ovog idite na Kamenita vrata zapaliti svijeću. Niti ja, niti moj kolega histopatolog u svojoj praksi nismo vidjeli manji melanom. Odmah sam vam dogovorila novu operaciju. Da ste došli za šest mjeseci ništa ne bi mogli učiniti”, napisala je. Nitijedna dijagnoza nije laka, a Morana se u tom trenutku pitala hoće li umrijeti.

image
Moranu Mamić na Instagramu prati 200.000 ljudi, a ispovijest je podijelila kako bi potakla ljude na liječničke preglede kojima je svrha, prije svega, prevencija.
MORANA MAMIĆ/INSTAGRAM

“Danas je bila operacija. Popila sam kavu prije toga s frendicom koja u jednom trenutku kaže; “Zgledaš top, daj da slikam!” Predivan doktor Andrej Roth napravio je ono što najbolje zna, očistio je “gada”, duboko, široko, dugačko. Čekamo tjedan dana. Bit ćemo pametniji. Sve ovo piše vam “bezbrižna“, namontirna, ispozirana plavuša sa slike jer želi da poslušaš taj unutarnji glas koji je njoj iz dana u dan govorio "idi nek’ te doktor pogleda”, napisala je.

Morana je bila kod dva liječnika, a pregledi su joj, kaže, spasili život. Ispovijest je podijelila iz razloga kako bi još nekome pomogla te je dodala kako se nikada ne zna kakvu čovjek bitku bije iza savršenog osmijeha.

Melanomi se mogu javiti u raznim oblicima, bojama i veličinama te na gotovo svim dijelovima tijela. Upravo zbog toga je njihovo otkrivanje često otežano, osobito ako osoba ima veći broj madeža na koži. Međutim, rano otkrivanje melanoma je ključna stavka u uspješnosti njegova liječenja – na vrijeme otkriveni melanom ima petogodišnje preživljenje od gotovo sto posto, piše polikinika Mazalin.

Linker
19. travanj 2024 01:43