Biti će najstariji

Ispunjenje davnog sna: Legendarni kapetan USS Enterprisea napokon će odletjeti u svemir

Jeff Bezos, osnivač kompanije Blue Origin pozvao je legendarnog glumca koji se proslavio ulogom kapetana Kirka u prvim sezonama serije Zvjezdane staze - na let u svemir.

Američki glumac William Shatner (90), poznatiji kao James Tiberius Kirk iz znanstveno-fantastičnog TV-serijala "Zvjezdanih staza", istražit će neobične nove svjetove, tragati za novim životom i novim civilizacijama, smjelo ići onamo gdje još čovjek nije bio - i u stvarnom životu.

Pritom će vremešni glumac postati najstarija osoba koja će 12. listopada, raketom Blue Origin, iz Teksasa poletjeti preko Karmanove granice - 100 kilometara iznad Zemlje - što se smatra rubom svemira te se poslije desetak minuta vratiti na Zemlju.

image
Kapetan Kirk na let u svemir kreće 12. listopada.
SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Velik je to dan za legendarnog glumca kojeg pamtimo po ulozi odvažnog kapetana Zvjezdane flote, prvog zapovjednika svemirskog broda USS Enterprise u prvim sezonama serije koja se počela prikazivati 1966. te i danas ima vjerne poklonike. Serija se temelji na utopijskoj viziji njezinog autora Genea Roddenberryja o društvu iz daleke budućnosti bez podjela i ratova na Zemlji, kad je čovječanstvo otkrilo warp pogon i hrabro se otisnulo u svemir u potrazi za drugim miroljubivim civilizacijama. Budući da su kapetan Kirk i njegov Enterprise imali velik utjecaj na popularnu kulturu i nadahnuli serije Zvjezdane staze nove generacije, Zvjezdane staze: Voyager, Star Trek: Deep Space Nine te filmove, osnivač kompanije Blue Origin za istraživanje svemira i organiziranje turističkih svemirskih letova, pozvao je umirovljenog glumca na drugi let u svojoj raketi. Naime, na prvom letu 20. srpnja ove godine, bili su Jeff Bezos, njegov brat Mark te 82-godišnja nesuđena astronautica Wally Funk, dosad najstarija osoba koja je dosegnula svemir. Ona je u 60-im godinama prošlog stoljeća bila sudionica programa NASA "Mercury 13" tijekom kojeg je 13 žena bez problema prošlo ista ispitivanjima kao i astronauti muškarci, ali ipak nisu letjele u svemir.

Slavni glumac oduševljen je što će mu se ispuniti davna želja. Dirnut je što u poznim godinama nije zaboravljen i što mu je vlasnik kompanije Blue Origin odao priznanje.

- Slušam o svemiru već jako dugo. Iskoristit ću priliku da ga osobno posjetim. Kakvo čudo - izjavio je William Shatner.

Linker
17. travanj 2024 20:15