Matej Dokić
Na tronu

Iva Mihalić: Moj život nakon ‘Uspjeha’

Zagrebačka glumica, koja tumači jednu od glavnih uloga u TV serijalu ‘Uspjeh’, otkriva kako je bilo snimati scene s bivšim dečkom te zašto radije živi sama nego u lošem društvu

Ne trebaš ništa reći da bi uvrijedila drugog, tebi je psovka u očima - u jednoj od scena serijala “Uspjeh” bijesno u svađi kaže suprug, glumi ga Goran Bogdan, svojoj ženi, pretučenoj bankarici koju igra Iva Mihalić (33). A iako privatno nije konfliktna osoba, zagrebačka glumica u očima zaista ima žar i kao da isijava energiju, što su prepoznali mnogi redatelji. Odnedavno nastupa u novoj HNK-ovoj predstavi “Svaki tvoj rođendan”, u kinima se može vidjeti u komediji Vinka Brešana “Koja je ovo država”.

Iva Mihalic 
Vizazist Tena Basic
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 161218
Matej Dokić

Od 6. siječnja na televiziji se prikazuje “Uspjeh”, prvi domaći serijal u produkciji HBO-a, u kojem tumači lik bankarice Vinke. - Takav ritam nije lagan, ali sretna sam što imam posla i što mogu glumiti i u kazalištu, u filmovima i na televiziji. To me trenutno ispunjava, no nisam sigurna želim li do kraja života biti samo glumica. Volim vjerovati da imam prostora i mogućnosti nadograditi svoje zanimanje. Volim odvažne ljude - govori Iva Mihalić, iza čijih odlučnih riječi stoje jednako odvažna djela.

Iva Mihalic 
Vizazist Tena Basic
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 161218
Matej Dokić

Glumiti je počela u sedmom razredu osnovne škole, kada se upisala u dramsku grupu, a nakon što je odlučila da će joj to biti životni poziv, u tome su je podržali roditelji, magistrica farmacije Branka i pravnik Branko. I premda je u tinejdžerici s piercingom i ružičastom kosom bilo teško prepoznati glumicu, pa možda zbog toga na zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti nije primljena u prvom, nego u drugom pokušaju, s vremenom je pokazala da može biti jednako uvjerljiva u ulozi ruske princeze u kazališnoj adaptaciji “Rata i mira”, s kojom je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta, kao mlada Ličanka mračne prošlosti u drami “Ćaća” Dalibora Matanića za koju je nagrađena Zlatnom arenom, ili kao bankarica u “Uspjehu”. - Nisu to, kao što kažu u “Glembajevima”, distance s kojih čovjek samog sebe ne prepoznaje. Danas se drukčije odijevam, promijenila sam se od tada, ali u sebi još uvijek prepoznajem tu Ivu ružičaste kose. Uostalom, i tada sam slušala različitu glazbu, ne samo punk, već i jazz i rock, a danas, pak, ponekad se vratim nekim sjećanjima i poslušam bendove poput Juggling Jugulars, Debeli predcjednik i Submission Hold - govori Iva Mihalić.

Na studentske dane podsjetilo ju je i snimanje “Uspjeha”. Naime, redatelj Danis Tanović, za kojeg kaže da je vrhunski profesionalac, za ulogu njezinog supruga angažirao je Gorana Bogdana, i ne znajući da su njih dvoje na fakultetu bili u vezi. - Čini mi se da se Danis nije pretjerano iznenadio kada je saznao za to. Nama je, pak, bilo zabavno. Taj prekid nije aktualan, a kamoli veza, davno je to bilo. Ostali smo dobri prijatelji i s njim je uvijek ugodno snimati - kaže glumica. Iako priznaje da joj je srce dovoljno puta bilo slomljeno, o ljubavnom životu ne voli govoriti. Otkriva samo da je u svom stanu u Gornjem gradu već neko vrijeme - sretno sama.

Iva Mihalic 
Vizazist Tena Basic
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 161218
Matej Dokić

- Ponekad, ali samo ponekad mi nedostaje da imam nekoga s kim bih mogla dijeliti život, ali, s druge strane, više volim biti sama nego u lošem društvu - priznaje Iva Mihalić, koja često poziva prijatelje u svoj stan, u kojem ima i mali botanički vrt. - U njemu su stablo benjamina, banane, limuna, palma, koprive, kava, čuvarkuća... Poseban je osjećaj kada uzmete sjemenku neke biljke, posadite je, brinete se o njoj i gledate kako raste, kako se mijenja - s ponosom govori glumica i otkriva da često mijenja hobije. Među ostalim, skupljala je stare kožnate kovčege, a sada razmišlja gdje bi i što mogla naučiti novo. Gradnja suhozida se čini kao dobra ideja. U svim tim strastima jedna je ostala konstantna - putovanja. Obožava istraživati, pa je tako tjednima bila u New Yorku, Barceloni i Parizu, a najviše je se dojmio Kyoto, gdje je spavala u tradicionalnoj japanskoj kući i u uživala u šetnjama u predivnim gradskim vrtovima. - Na žalost, u posljednje vrijeme nemam ni vremena ni novca za putovanja. Zato, osim na stambeni kredit koji sam podigla prije pet godina, uglavnom trošim na hranu i izlaske. Volim se družiti, fino jesti i iskušavati nove namirnice - kaže glumica, objašnjavajući da je sretna što ima takav metabolizam da, uz malo vježbanja, može guštati u hrani i ostati vitka. Uz dobru večeru proslavit će i tri zadnje uspješne uloge, no što je za nju osobno - uspjeh? - Mogla bih o tome nadugo i naširoko lamentirati, ali sve se svodi na tri riječi: znati tko sam. Najveći je uspjeh u životu upoznati samoga sebe i biti si prijatelj. Ovaj je posao nezgodan jer ovisimo o pogledu drugih ljudi. Kada te svi stalno procjenjuju, teško je znati svoju pravu vrijednost. Bitno je ne podlegnuti pritisku.

Linker
19. travanj 2024 11:14