Ana Mihalić
NOVI POČETAK

Ivana Plechinger: 'Odluku o odlasku vagala sam mjesecima, svi smo plakali'

Nekadašnja pjevačica, spisateljica i voditeljica Ivana Plechinger odradila je nedavno zadnju smjenu na Narodnom radiju, a odluku je, kaže donosila nekoliko mjeseci, no sada joj je laknulo jer život joj donosi neke nove izazove kojima se jako veseli. Unatoč odlasku jučer je s kolegama u Mimari proslavila 'Dan najbolje domaće glazbe'

Nekadašnja pjevačica, spisateljica i voditeljica Ivana Plechinger odradila je nedavno zadnju smjenu na Narodnom radiju, a odluku je, kaže donosila nekoliko mjeseci, no sada joj je laknulo jer život joj donosi neke nove izazove kojima se jako veseli. Unatoč odlasku jučer je s kolegama u Mimari proslavila 'Dan najbolje domaće glazbe'

'Obično odluke u kojima želimo dati otkaz nisu one koje donosimo preko noći. To je bilo nešto o čemu sam razmišljala mjesecima. Nije tako jednostavno. Meni je na Narodnom radiju bilo predivno, no dogodilo mi se to da neke druge stvari koje me silno vesele nisam stizala raditi. Prvenstveno mislim na radionice i novu knjigu koju planiram napisati. Dogodila se još jedna stvar koja je ubrzala samo tu odluku, a to je da je najvažniji izdavač knjiga u Srbiji izdao moju knjigu i tu se otvorilo neko novo tržište. Novost je i da je knjiga koju sam napisala sa svojih 38 međunarodnih kolega postala najprodavanija knjiga na Amazonu. Radio je moja ljubav kao i televizija, ali u nekom trenutku shvatiš da moraš ići dalje' - kaže nam Ivana koja putuje cijelom Hrvatskom i potiče ljude na razmišljanja.

GOXMAG
Bivša voditeljica i spisateljica Ivana Plechinger

'Moje radionice najprije su krenule samo u Zagrebu, a sada ih vodim i u Rijeci, Osijeku, Puli, Splitu, Čakovcu, Ivanić Gradu i u Beogradu. Stvarno mi neće biti dovoljno vremena da to radim uz posao jer dan traje 24 sata i zato je došlo do otkaza', kaže Ivana koja ima i YouTube kanal gdje svake srijede objavljuje novi sadržaj. Ljude, kaže, razveseljuje od svoje 19 godine, otkad se dogodila pjesma 'Mala ptica nebeska', i to je njezina misija. 'U Hrvatskoj toliko nedostaje nekih lijepih i dobrih stvari. Ljudi se osjećaju jako loše, a ne bi trebalo biti tako. I zato snažno osjećam da dok u meni ima glasa, trebam ljudima govoriti: Ljudi, sve je u redu. Sve je dobro. Ne mogu uopće opisati što meni znači vidjeti ta lica nakon radionice'., dodaje. Poznata voditeljica doživjela je toliko životnih udaraca da bi nekome, kako kaže, bili dovoljni za tri života.

Foto: Ivan Gundić

'Meni je mama umrla kad sam imala 12, sa 39 sam imala moždani udar, nakon toga mi je tata umro na rukama. Prije osam mjeseci mi je skoro poginuo sin, ali sam nakon svega toga osoba koja će vas uvjeravati da je život divan i da smo tu došli da se veselimo i radujemo jer sam sve te životne udarace i tuge uspjela pretvoriti u životne radosti. Nisam oduvijek to znala. Do neke 35. ili 36. godine sam bila jedno vrlo zbunjeno i žalosno biće. Imala sam divan život, ali je neki nemir bio u meni. Zato sam i počela učiti i iščitavati i to ću raditi cijeli život. A ako ti ja kažem da je sve u redu nakon svega što sam prošla, meni moraš vjerovati.', kaže Ivana koja sljedeće godine planira raditi organizirati vikend za žene u Gorskom kotaru ili negdje daleko od grada. 'Vjerojatno će se takva radionica zvati 'Odmor za dušu', tamo ćemo uživati i posvetiti si tri dana da se osjećamo dobro i da mijenjamo sve u svojim glavama', otkrila nam je Ivana.

Zagreb, 221112.
Cafe u Dvoristu, Zerjaviceva 7.
Pjevacica Ivana Plechinger sa svojom obitelji osnovala je grupu Plechinger i Kovacici i zajednicki su snimili novi album kojeg su uz brojne prijatelje i obitelj promovirali u cafeu U Dvoristu.
Na fotografiji: sin Vigo, Bruno Kovacic, sin Jan i Ivana Plechinger.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Šimunović / CROPIX
Ivana Plechinger sa sinovima Vigom i Janom te suprugom Brunom 2012. godine

Linker
27. travanj 2024 07:57