Facbook
Još jedna plivačka nada

Klara Bošnjak: Mlada rekorderka proplivala je u trećoj godini života, a o njoj ćemo još čuti

Nakon što je splitski genije, 16-godišnji Franko Grgić srušio rekorde na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Budimpešti, o plivanju se počelo naveliko govoriti. Tako smo upoznali mladu Klaru Bošnjak (15) koja je s plivačkim klubom Medveščak u Mađarskoj isplivala vlastiti rekord. Klara je za sada 16. na svijetu na 1500 metara. U Budimpešti je ostvarila novi ml. seniorski, juniorski i ml.juniorski rekord Hrvatske. Njezino jutro počinje u pet ujutro, trenira je Marko Lovrečić, a uvjereni smo da njezino vrijeme tek dolazi.

Kad si zavoljela plivanje i zašto je to idealan sport za tebe? Je li to bila ljubav na prvo plivanje?

- Od malena sam voljela more i vodu. Imala sam sreću da sam čitavo ljeto provodila na moru, proplivala s tri godine, uživala u moru i bazenu. Već tada je to bila bezgranična ljubav i prekrasan osjećaj, a to me drži i danas.

Plivački savez u zadnje vrijeme radi odlične rezultate, i sama si oborila rekorde kakav je osjećaj?

- Plivanje je u zadnje vrijeme malo više u fokusu, ali samo nakon osvojenih medalja. Oboriti rekord je predobar osjećaj. Naravno uvijek se najviše sjećate kada ste prvi puta isplivali rekord, a moj prvi rekord sam oborila u Dubrovniku 2017. godine. Svaki novi rekord je nova motivacija za mene, za daljnji rad i nove rekorde.

Franko Grgić osvojio je svijet svojom čeličnom voljom, veselite li se rezultatima drugih plivača?

- Naravno da se veselim svakom uspjehu naših plivača, pogotovo jer smo mala zemlja i nema nas mnogo. Kad pomislimo koliko djece u svijetu trenira plivanje i sigurno u puno boljim uvjetima, a onda netko od nas uspije to je stvarno za ponos i sreću. Iza svake plivačice i plivača stoje sati i sati treninga, mnogi isplivani kilometri, puno truda, znoja, pa i suza. Svatko od nas morao je naučiti nositi se i s lošim rezultatima, danima kada nam se nije dalo na trening, ali na kraju se sve isplati kada vidiš da možeš pobijediti sam sebe.

Kakav je dojam o Franku Grgiću?

- S Frankom surađujem jer nas vežu duge discipline koje oboje plivamo. On ima jaku volju i mislim da će nastaviti s uspjesima.

Kakav je tvoj dnevni ritam, stigneš li obaviti sve obveze škole i odraditi dva treninga?

- Dan počinje ujutro ustajanjem u pet ujutro, od 6-8 sam u bazenu, pa suhi trening. Nakon toga trčim u školu, a poslije opet bazen. Navečer završavam školske obveze i tako svaki dan. Nekako se snalazimo, pomažu mi svi ,moja razrednica koja mi je pomagala oko izostanaka, moji roditelji bez kojih ne bih mogla stići na sve , a i moj trener s kojim se usklađujem oko termina treniranja. U danu nema puno „praznog hoda“, ali uz disciplinu i jasno određen dnevni raspored stignem sve obaviti.

Facebook Plivački savez


Trenutno si 16. na svijetu, čestitamo! Koji je tvoj novi cilj?

- Hvala. Trenutno mi je najveći cilj dodatno spustiti vremena, još više popraviti rezultate i plivati u finalu europskog juniorskog prvenstva u Škotskoj sljedeće godine.

Jesi imala doček nakon Budimpešte?

- Frankov uspjeh je malo skrenuo pozornost na nas plivače pa smo bili malo više u fokusu javnosti.

facebook

Što radiš u slobodno vrijeme?

- Imam jako malo slobodnog vremena tako da ga koristim za učenje i spavanje.

Kako izgledaju pripreme za tako velika i važna natjecanja?

- Prije velikih natjecanja imamo duple treninge svaki dan što znači da u bazenu provodim dnevno po 5-6 sati. Između treninga se nastojim odmoriti. Važna je i redovita i ispravna prehrana.

Jesi li uopće imala ljetni odmor u smislu 'lezi pod palmu i uživaj'?

- Još nisam imala prilike odmoriti se, ali sada napokon nakon SJP mogu otići do svog Pelješca i odmarati se do početka škole.

Linker
25. travanj 2024 07:13