SCOTT OLSON/AFP/PROFIMEDIA
Razvod milenija

Ljubavna priča Billa i Melinde Gates: Zaljubili se na poslu, vjenčali na Havajima i stekli ogromno bogatstvo

Jedan od najbogatijih parova na svijetu objavio je da se rastaje nakon 27 godina braka. Nakon osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji se rastao od spisateljice MacKenzie Bezos, ovo će biti jedan od najskupljih razvoda u povijesti.

Jedan od najbogatijih parova na svijetu objavio je da se rastaje nakon 27 godina braka. Nakon osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji se rastao od spisateljice MacKenzie Bezos, ovo će biti jedan od najskupljih razvoda u povijesti.

Mnogi ni u najcrnjim snovima ne bi pomislili da će se milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates (65) i njegova supruga, filantropkinja i bivša generalna direktorica Microsofta Melinda Gates (56) rastati nakon dugih 27 godina braka.

"Nakon puno razmišljanja i puno rada na našoj vezi, donijeli smo odluku da okončamo svoj brak. Više ne vjerujemo da se možemo zajedno razvijati kao par u sljedećoj etapi našeg života. Tražimo prostor i privatnost za našu obitelj dok se okrećemo novom životu", naveo je Gates u službenoj izjavi na Twitteru.

Njihova ljubav je, čini se, dosegla svoj vrhunac, no ono što ih i dalje veže je "Bill & Melinda Gates" zaklada koju su zajedno pokrenuli i koja se smatra najvećom privatnom fundacijom na svijetu.

Čitajte i: Kći Billa Gatesa o životu u milijarderskoj obitelji: ‘Odmalena su sa mnom vodili ozbiljne razgovore‘

"Nisi dovoljno spontan za mene"

Jedan od najbogatijih parova na svijetu upoznao se prije 34 godine upravo u Microsoftu. Tvrtku za razvoj softvera Bill je osnovao 1970. godine, a njoj se 1987. pridružila Melinda kao product menadžerica. Odmah mu je zapela za oko i jedne večeri ju je direktno pitao "želi li otići na spoj dva tjedna od večeras", na što je Melinda odgovorila s "Dva tjedna od večeras? Nemam pojma što radim dva tjedna od večeras. Nisi dovoljno spontan za mene".

image
Melinda French i Bill Gates 1993. godinu dana prije vjenčanja.
S03/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Dala mu je svoj broj da je nazove i predloži neki raniji termin spoja. Billu se njezina odrješitost očito svidjela i morao je prihvatiti izazov. Nazvao ju je iste večeri i upitao "Je li ti ovo dovoljno spontano?". Očito je bilo.

No, nisu svi blagonaklono gledali na njihovu vezu. Naime, Melinda je u jednom intervjuu rekla kako njezina majka Elaine Agnes Amerland nije smatrala da je viđanje predsjednika uprave u tvrtki u kojoj radi dobra ideja.

Ali zaljubljeni par nikoga nije slušao i nastavili su hodati. Ipak, svoju vezu nisu htjeli nabijati na nos kolegama pa su na poslu šutjeli o njoj i ponašali se vrlo profesionalno.

"Kad pogledam u prošlost, Bill je bio isti tip muškarca s kojima sam se družila na fakultetu. Ja sam poštivala njih, a i oni mene. Definitivno me privukao njegov briljantni um, ali izvan toga i njegova znatiželja. Jako se voli zabavljati i volim tu njegovu vrckavu stranu", ispričala je svojedobno Melinda.

Lista 'za i protiv' ulaska u brak

Bill i Melinda hodali su čak sedam godina prije nego su odlučili stupiti u brak. Nakon godinu dana veze, Bill je postao nemiran jer je osjećao kako su došli do odlučujućeg trenutka u odnosu.

"Znate, puno smo brinuli jedno za drugo i postojale su samo dvije mogućnosti: ili ćemo prekinuti ili ćemo se vjenčati", rekao je milijarder u Netflixovu dokumentarcu "Inside Bill’s Brain".

Čitajte i: Filantrop kojeg ne vole: Životni put čovjek koji je promijenio svijet i donirao milijarde, a nije morao

image
Melinda i Bill Gates u braku su bili 27 godina.
NANCY KASZERMAN/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Morao je donijeti odluku", nadovezala se Melinda koja je jedan dan ušla u njegovu spavaću sobu i zatekla ga kako radi listu 'za i protiv' ulaska u brak. Možda taj potez nije bio nije najromantičniji, ali održavao je svu težinu odluke.

Naime, Bill je brak shvaćao vrlo ozbiljno, jednim dijelom i zbog svojih roditelja - odvjetnika Bill Gatesa Sr. i poslovne žene Mary Maxwell Gates koji su bili ravnopravni partneri i u svojim profesionalnim težnjama i u svojoj ljubavnoj igri.

"Bill nije bio siguran je li spreman na takvu vrstu obveze jer je želio biti oženjen, ali nije znao može li se tome stvarno posvetiti i ujedno voditi Microsoft", prisjetila se Melinda.

Na Melindino iznenađenje rekao joj je da je voli, na što mu je odvratila da voli i ona njega. "Pomislila sam, ok, što će se sad dogoditi?".

Havajsko vjenčanje

Bill je tada zaprosio Melindu, no nisu se željeli odmah vjenčati. Umjesto toga, 1993. su otputovali u Afriku, gdje su zatekli ljude u velikom siromaštvu. Njihove teške sudbine potakle su ih na razgovor o tome kako bi mogli iskoristiti svoje bogatstvo da pomognu drugima. Tada je ideja, koja će u konačnici postati zaklada "Bill & Melinda Gates", počela puštati korijene.

"Nije fer da imamo toliko bogatstva kad milijarde drugih imaju tako malo", napisala je Melinda u jednom od njihovih godišnjih pisama.

image
Melinda je uvijek bila ponosna na svog supruga, a i on na nju. Osvojio ju je briljatnim umom, ali i smislom za zabavu.
GEOFFREY ROBINSON/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Par se vjenčao 1994. u tadašnjem hotelu Manele Bay na Havajima i to na golf terenu, a prema Forbesu, cijela svečanost koštala je milijun dolara. Kako bi osigurao privatnost, Bill je rezervirao sve sobe u hotelu, zajedno sa svim helikopterima na otoku Maui kako bi spriječio neželjene posjetitelje da prelete preko otoka.

Čitajte i: Supruga Billa Gatesa: 'Sve tri trudnoće sam planirala, crkva me prozivala zbog kontracepcije'

Sljedeće godine uselili su se u novi, raskošni dom u Medini u Washingtonu te mu dali nadimak "Xanadu 2.0". Nakon dvije godine braka Melinda je slučajno zatrudnjela s njihovim prvim djetetom - danas 25-godišnjom profesionalnom jahačicom Jennifer Katharine Gates.

Djeca bez privilegija

Kako su oboje bili usredotočeni na karijeru, Melindi je bilo vrlo teško reći suprugu da je trudna. Naposljetku je to ipak napravila, ali je shvatila da im život više nikada neće biti isti. Odlučila je napustiti karijeru i posvetiti se majčinstvu. Drugo dijete, danas 21-godišnjeg Roryja Johna Gates rodila je 1999., a Phoebe Adele Gates (18) tri godine kasnije.

"Svjesna sam da se i zbog toga možemo smatrati stvarno pravim sretnicima jer smo djecu dobili upravo onako kako smo željeli i planirali, što je, znam, stvarno sretna okolnost, baš kao i činjenica da nam se dijete nije dogodilo, niti se po ikome trebalo dogoditi ranije. To je možda naša prednost, što živimo u razvijenom svijetu u kojem se obitelji doista mogu planirati", napisala je Melinda u svojim memoarima.

Iako su i Bill i Melinda bili tehnološki potkovani, imali su vrlo striktnu roditeljsku politiku - djeci nisu kupili mobitel dok nisu navršila 14 godina. Umjesto toga, čitali su im knjige i odgajali ih u katoličkom duhu.

Čitajte i: Urnebesna objava kćeri Billa Gatesa! Cijepila se pa progovorila o teorijama zavjere koje okružuju njenog oca

Jedan od najskupljih razvoda u povijesti

Par je 2000. konačno osnovao zakladu "Bill & Melinda Gates" koja sada vrijedi više od 40 milijardi dolara. Unatoč tome što će im od sada životni putevi biti različiti, najavili su da će nastaviti sa zajedničkim radom u zakladi u misiji pomaganja ljudima.

No, glavno pitanje je kako će podijeliti bogatstvo od čak 130 milijardi dolara. U zahtjevu za razvod koji je podnijela upravo Melinda stoji da par ima sklopljen sporazum o razdvajanju kojim se utvrđuje na što svaki pojedinac ima pravo i njihove odgovornosti, iako nije jasno kako će njihova imovina biti podijeljena.

image
Melinda i Bill 2011. u posjetu sirotištu u Indiji.
FOTOGRAFIJE: STR/AFP/PROFIMEDIA STR/AFP/PROFIMEDIA

Prema Forbesu, Bill Gates jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, odmah ispod izvršnog direktora Tesle Elona Muska i izvršnog direktora i osnivača Amazona Jeffa Bezosa.

Iako je Bill odstupio s mjesta predsjednika Microsofta 2014. godine, po Forbesu još uvijek posjeduje 1,34% tvrtke. Također je dioničar tvrtke za integraciju i oglašavanje robne marke Branded Entertainment Network i predsjednik TerraPower, tvrtke za projektiranje nuklearnih reaktora.

Osim toga, Bill i Melinda posjeduju nekoliko luksuznih domova diljem Amerike, privatnih aviona i automobila. Ipak, Melinda je u zahtjevu za razvod navela da od uskoro bivšeg supružnika ne zahtijeva financijsku potporu, ali traži da sud podijeli njihove stečene nekretnine, osobnu imovinu te dugove i obveze.

"Ovaj je brak nepovratno slomljen", zaključila je Melinda koja će, bez obzira na odbijanje financijske potpore, biti jedna od najbogatijih razvedenica ikad.

Linker
26. travanj 2024 05:34