-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
Upisan u povijest

Najzanimljiviji detalji inauguracije! Otkriven nadimak prve dame, ali i hrvatsko vino kojim su Bidenovi nazdravili

Osim fenomenalnog nastupa Lady Gage, Bidenove prisege na ogromnu Bibliju i odlične recitacije mlade pjesnikinje Amande Gorman, najsimpatičniji trenutak dogodio se između bivše prve dame i nove potpredsjednice SAD-a te njihovih muževa.

Osim fenomenalnog nastupa Lady Gage, Bidenove prisege na ogromnu Bibliju i odlične recitacije mlade pjesnikinje Amande Gorman, najsimpatičniji trenutak dogodio se između bivše prve dame i nove potpredsjednice SAD-a te njihovih muževa.

Joe Biden jučer je postao 46. američki predsjednik, dok je Kamala Harris preuzela ulogu njegove desne ruke, potpredsjednice SAD-a i tako postala prva žena na toj poziciji, a koja nije bijele boje kože. Iako je sama svečanost bila skromnija i bez velike publike zbog epidemioloških mjera, nije nedostajalo trenutaka koji su postali dio američke povijesti i o njima će se govoriti još dugo.

Nadimak prve dame

Tijekom svoje kampanje Joe Biden je više puta istaknuo koliko mu znači obitelj, a to je ponovno napravio i dan prije inauguracije. Svojoj supruzi, prvoj dami Jill Biden, napisao je emotivnu poruku na Twitteru i potvrdio koliko je njegov brak čvrst. Osim toga, konačno smo saznali kako svoju suprugu zove iz milja.

Čitajte i: Monokromatske kreacije i odabir boja dama na inauguraciji šalju snažne političke poruke

"Volim te, Jilly i ne mogu biti zahvalniji nego što jesam što ćeš biti uz mene na ovom putovanju", napisao je uz snimku na kojoj se njih dvoje primaju za ruke.

Velika Biblija

Običaj kod prisege novog predsjednika na služenje svom narodu jest zaklinjanje na Bibliji, a upravo je Jill bila ta koja je držala Bibliju dok je Joe prisezao, položivši lijevu ruku na knjigu. Mnogi su primijetili kako je ovaj primjerak Biblije puno veći od uobičajenog.

image
Joe Biden priseže na obiteljsku Bibliju.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Riječ je, naime, o Bibliji koja je u Bidenovoj obitelji još od 1893. godine, a koristio ju je i za polaganje potpredsjedničkih prisega 2009. i 2013. Joe Biden je tek drugi američki predsjednik koji je katolik te mu njegova vjera mnogo znači.

"To je obiteljsko nasljeđe Bidenovih i svaki važan datum nalazi se unutra. Primjerice, svaki puta kada sam prisezao za nešto upisan je datum u Bibliju", otkrio je Biden gostujući kod Stephena Colberta u The Late Showu.

Najmlađi član obitelji Biden

Osim Jill, na Bidenovoj inauguraciji bila je cijela njegova obitelj - kći Ashley, sin Hunter sa suprugom Melissom Cohen, ali i Bidenove unuke - Naomi, Maisy i Finnegan, koje su privukle puno pozornosti svojim monokromatskim outfitima. Sve tri imale su dolčevite i dugačke kapute, s pripadajućim zaštitnim maskama.

image
Jill Biden maše uz kćer Ashley i sina Hunter Bidena.
RS/MPI/CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIA
image
Bidenove unuke Naomi Biden, Natalie Biden i Finnegan Biden.
ALEX WONG/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

No, najviše pozornosti uzeo je najmlađi član obitelji Biden - unuk Beau, Hunterov i Melissin sin, u preslatkoj kariranoj jaknici. Beau je dobio ime po Hunterovom i Ashleynom bratu koji je preminuo 2015. od raka mozga.

image
Hunter Biden sa suprugom Melissom Cohen i njihovim sinom Beaueom.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kamalina pokćerka

Poglede je ukrala i Kamalina pokćerka 22-godišnja umjetnica Ella Emhoff, za koju se već govori da će donijeti osvježenje u Bijelu kuću. Za razliku od poznatih dama u monokromatskim kombinacijama, Ella je odabrala mladenački, no glamurozan kaput s tihom porukom o snazi.

Čitajte i: Moćnim outfitom privukla poglede: Tko je pokćerka Kamale Harris o čijem kaputu svi govore?

image
Ella Emhoff.
ROB CARR/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Riječ je o kaputu od tvida talijanske modne kuće Miu Miu s naglašenim ramenima, s mnoštvo žutih perlica i starinskim ovratnikom. Krojem podsjeća na na odjeću koju su davnih dana nosile sufražetkinje. Ispod kaputa imala je haljinu boje vina, a kovrčavu kosu učvrstila je rajfom brenda Loeffler Randall.

Nastup Lady Gage

Na inauguraciji svojom je izvedbom himne oduševila Lady Gaga. Otpjevala ju je vrlo emotivno i energično, što ne čudi jer je Bidenu tijekom predsjedničke kampanje stalno pružala podršku i trudila se doprinijeti njegovoj izbornoj pobjedi.

Čitajte i: Modni odabir Lady Gage na inauguraciji simbolizira otpor? Mnogi tvrde da ih podsjeća na lik iz ‘Igara gladi‘

image
Mnogi vide simboliku u inauguracijskom outfitu Lady Gage.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

U neobičnoj kreaciji talijanske modne kuće Schiaparelli, koja se sastoji od voluminozne crvene suknje i tamnoplave zatvorene jakne, izgledala je vrlo elegantno, a na jakni je imala veliku zlatnu golubicu koja u kljunu drži maslinovu granu - simbol mira.

Jennifer Lopez odala počast korijenima

Nakon Gage, nastupila je još jedna glazbena diva, Jennifer Lopez koja se pojavila u bijelom od glave do pete. Nakon prisege potpredsjednice Kamale Harris, Lopez je izvela pjesmu "America, This Is Your Land".

Čitajte i: Inauguracijski nastupi: Lady Gaga oduševila svijet, a Jennifer Lopez iznenadila i odala počast svojim korijenima

image
Jennifer Lopez nastupila je poslije Lady Gage, a tijekom nastupa pozvala je na jednakost i toleranciju.
SIPA USA/DDP USA/PROFIMEDIA

Klasik Woodyja Gunthrieja tijekom izvedbe je Jennifer ponešto prilagodila prilici pa je na španjolskom, kao ponosna predstavnica latinoameričke manjine, uzviknula: "Justica para todos!" (Pravda za sve) te potom nastavila: "Let's get loud", podsjećajući na svoj davni hit.

Djevojka koja je zasjenila Gagu i J.Lo

U američku povijest upisala se i Amanda Gorman, kao najmlađa pjesnikinja koja se popela na pozornicu predsjedničke inauguracije i izrecitirala svoju pjesmu "The He Will Climb". Svojim odličnim nastupom ova je 22-godišnja djevojka iz Los Angelesa odmah pokupila brojne simpatije na društvenim mrežama.

Čitajte i: Djevojka koja je zasjenila i Jennifer i Gagu! Svi pričaju o 22-godišnjoj Amandi

image
Amanda je nekoliko tjedana pripremala pjesmu za inauguraciju.
PATRICK SEMANSKY/UPI/SHUTTERSTOCK

Osim pjesničkog talenta, pohvalili su joj i modni izbor - žuti kaput i crveni rajf kojim je učvrstila mnoštvo pletenica na glavi.

"Kad dan dođe, pitat ćemo se gdje možemo naći svjetlo u ovoj beskrajnoj sjeni. Vidjeli smo silu koja će našu naciju radije razoriti nego dijeliti zajedništvo, koja će našu zemlju uništiti ako to znači odgađanje demokracije. Gotovo su uspjeli u tome, ali iako se demokracija može povremeno odgoditi, nikad je se ne može trajno poraziti", rekla je Amanda tijekom svog nastupa.

Neobičan pozdrav Michelle Obame i Kamale Harris

Jedan vrlo simpatičan trenutak na inauguraciji bio je pozdrav bivše prve dame Michelle Obame i potpredsjednice Kamale Harris i njihovih supruga - Baracka Obame i Douga Emhoffa. Naime, njih četvero pozdravili su se "fist bumpom", odnosno skupljenim šakama.

Čitajte i: Na svemu što ima, Kamala Harris može zahvaliti majci: ‘Davno mi je dala savjet kojeg se još uvijek držim‘

image
Pozdrav upisan u povijest.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njihov potez je simboličan jer je Kamala prva potpredsjednica SAD-a koja je afroameričkog i azijskog porijekla, a Michelle je bila prva dama Afroamerikanka u američkoj povijesti.

Pelješko vino

I Hrvatska je, možemo reći, jednim dijelom bila prisutna na svečanosti nakon inauguracije. Naime, uzvanici su nazdravljali uz hrvatska vina s Pelješca, etikete Benmosche Family Dingač.

image
Benmosche Family Dingač.
PENINSULA.HR

Boris Mrgudić, direktor obiteljske vinarije Benmosche, za Reuters je rekao kako će kako će ta vijest zasigurno doprinijeti promociji naših vina, a ujedno i same Hrvatske.

Bernie Sanders

I za kraj, osoba koja je na društvenim mrežama pokupila mnoštvo kritika bio je Bernie Sanders, Veteran s ljevice, koji je, sjedeći sam na na stolici na sklapanje, prekriženih ruku, poručio kao da je na inauguraciju svratio, onako, usput.

image
Senator Bernie Sanders.
BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/PROFIMEDIA

U prilog mu nije išao ni odabir odjeće - goleme pletene rukavice i zimska šuškava jakna, popularno zvana "vinterica" nešto su što se nosi na skijalištima, a ne predsjedničkoj inauguraciji. Vogue je objavio da "ništa na njemu nije izgledalo dobro".

Linker
26. travanj 2024 10:03