Hit izdanje

Objavljena antologija: Knjižica sadrži fotografije iz privatne arhive Rajka i Snježane Dujmić

Bogato box set izdanje s pet CD-a, privatne fotografije iz skladateljeva djetinjstva i tri pjesme objavljene prvi put...

Antologija jednog od najvećih skladatelja u povijesti hrvatske diskografije Rajka Dujmića napokon je u prodaji. Box set s ukupno pet CD-a i devedeset i jednom pjesmom presjek je sjajne skladateljske biografije s najvećim pjesama koje su obilježile mnoge generacije te proglašene evergreenima.

Njegov glazbeni početak vezan je uz Nove fosile, jednu od naših najpopularnijih pop grupa u koju ga je doveo Slobodan Momčilović Moka i na čiji je nagovor Rajko Dujmić počeo pisati pjesme. Sanjaj me bila je prva pjesma koja je nagovijestila zlatno doba Novih fosila koji su 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća prodavali dijamantne naklade albuma.

Rajko Dujmić Lima, kako su ga zvali prijatelji, bio je glazbeno čudo od djeteta, a svoj prvi honorar od glazbe zaradio je već s trinaest godina. Veliki skladatelj veći je dio svoje karijere vezao upravo uz grupu Novi fosili čiji je bio član, ali je njegov skladateljski potencijal i gotovo dječačka radoznalost bila tolika da je svojim pjesmama obilježio i karijere mnogih danas renomiranih pjevača poput Jasne Zlokić i njene "Skitnice", Nede Ukraden i "Vrati se s kišom", "Umoran sam" Jasmina Stavrosa i mnogih drugih.

image
Rajko Dujmić za klavirom
FOTOGRAFIJE: CROATIA RECORDS

Među poznatim hitovima, u Antologiji se nalazi jedan stariji duet i to Arsena i Gabi "Ljubim tvoje lijepe bore" kao i najnoviji "Susret" koju su otpjevali Ivanka Boljkovac i Darko Domijan. Uz Stevu Cvikića, Rajko je napisao pjesmu "Rock me" za tada nepoznatu grupu Riva koja je do danas ostala jedina grupa koja je dovela Eurosong u Zagreb i to 1990., a uz još jednog velikog skladatelja Zrinka Tutića napisao je jednu od najljepših domoljubnih pjesama "Moja domovina". Upravo je zato ovaj box set podijeljen na nekoliko cjelina, na prva dva CD-a se nalaze pjesme Novih fosila, na druga dva Rajkovi hitovi koje su otpjevali Jasna Zlokić, Neda Ukraden, Jasmin Stavros, Srebrna krila, Mišo Kovač, Oliver Dragojević, Gazde, Đurđica Barlović, Severina, Željko Bebek i drugi, dok peti CD sadrži pjesme koje Rajko pjeva poput "Leina", "Rijeka suza" i svira poput "Pjevaju šume".

image
Na Antologiji su objavljene tri nove pjesme koje se do sada nisu imale priliku čuti...
LUPINO

"Ja sam kameleon: Moj zvuk je građen na europskom soundu. Jako puno slušam glazbu, kupujem ploče, strani materijal i sve kameleonski sublimiram u sebi i za ljude koje radim. Unatoč čvrstom rukopisu katkada ni najstručniji znalci ne prepoznaju moje pjesme. Nije mi strana ni komercijalna, ni uvjetno rečeno, manje komercijalna glazba, tvrđi i mekši pop", rekao je Rajko Dujmić.

U bogatoj knjižici na čak 48 strana nalaze se slike iz privatne arhive Rajka i Snježane Dujmić, od njegovih slika iz djetinjstva do raznih novinskih natpisa. Naslovnu fotografiju Antologije te nekoliko stiliziranih unutar knjižice box seta potpisuje svjetski poznati fotograf Lupino. Siniša Škarica dugogodišnji urednik Jugotona i Croatia Recordsa, poznati skladatelj i Rajkov veliki prijatelj Nenad Ninčević te Petar Luković, glazbeni kritičar, dali su svoj osvrt na Rajkov lik i djelo, dok je dr.sc. Marijo Pejić temeljito pisao o Rajkovu stvaralaštvu na području BiH. Posebnost ove Antologije leži i u tri pjesme koje su prvi put objavljene. Pjesma Dobro jutro, Hrvatska u izvedbi Maje Blagdan zaštitni je znak najdugovječnije emisije na HRT-u, Mir vama u izvedbi raznih izvođača koju je Rajko napisao povodom dolaska Pape Franje u Sarajevo te Bachova toccata i fuga u D-molu koju je odsvirao s grupom Clan.

Pjesmu Milena, jednu od kultnih pjesama koja se nalazi u ovoj Antologiji, Rajko Dujmić napisao je za stvarnu osobu, medicinsku sestru iz Negotina na Vardaru, ali je uvijek isticao da je to posveta svim medicinskim sestrama. U čast velikog skladatelja, Rajka Dujmića, Croatia Records napravila je i video lyrcs za pjesmu Milena s kadrovima zdravstvenih radnika kao još jednu zahvalu za svu njihovu požrtvovnost i napore s kojima su suočeni zadnjih nekoliko mjeseci.

01 - Modified: 2021-03-11 16:23:08 - Feat.: 1 - Title: ‘U pripremi je album mojih i Dujmićevih pjesama koje sam pronašao na jednom starom mobitelu‘
01 - Modified: 2021-03-11 16:23:08 - Feat.: 1 - Title: ‘U pripremi je album mojih i Dujmićevih pjesama koje sam pronašao na jednom starom mobitelu‘
Linker
04. ožujak 2023 04:09