Gloria arhiva/Cropix
Na godišnjicu smrti

Objavljena velika biografija Arsena Dedića 'Čovjek kao on' iz pera Zlatka Galla

Knjiga će biti na tržištu točno na petu godišnjicu odlaska tog velikana hrvatske glazbe, i hrvatske umjetnosti, a prva promocija održat će se 18. kolovoza, a gdje drugdje nego u njegovu Šibeniku.

"Čovjek kao on" portret je umjetničkog djela velikog Arsena Dedića u kojem se Zlatko Gall - glazbeni kritičar i višegodišnji Dedićev "suputnik" te autor brojnih bilješki za njegova diskografska izdanja - osvrće na cjelokupni Arsenov glazbeni opus. Naravno, nije izostavljena ni njegova poezija, glazba za kazalište, film i televiziju te opsežan opus pjesama za djecu.

Uz Gallove osvrte na albume i najznačajnije koncerte, "Čovjek kao on" nudi dubinski uvid u "fenomen" jedinstvenog pjevača, kantautora, glazbenika i pjesnika, niz biografskih podataka najuže vezanih uz Arsenov umjetnički opus te izvatke iz brojnih Dedićevih intervjua, autobiografskih tekstova te najrelevantnijih zapisa o svim segmentima njegova umjetničkog djelovanja.

Press

Knjigu zajednički objavljuju MEDIA BAR i Croatia Records. Urednik izdanja je Neven Kepeski, a art director Tomislav Šiptar. Naslovnicu je snimio Jadran Babić.


O ZLATKU GALLU

Zlatko Gall, novinar, glazbeni kritičar i publicist, rođen je 1954. u Splitu jedva koji mjesec poslije "rođenja" rock & rolla i nastanka znamenitih Elvisovih snimaka u "Sun" studiju Sama Phillipsa u Memphisu. Okorjeli je diskofil, vinyl-junkie, foodie sklon kuhanju te pisac opće prakse trajno određen i "južnjačkom utjehom" i zvucima "vatrenih ulica".


REKLI SU O ARSENU

"Arsen Dedić je pjevač koji nas, konačno, vraća nama samima, a to i jest ono što ga čini nezaobilaznim u svijetu naše umjetnosti i zabave, tj. umjetničke zabave i zabavne umjetnosti."

- Igor Mandić

"Odista velik umjetnik, jedan od onih rijetkih koji uspijevaju biti razumljivi i bliski mnogima, ali nikad trivijalni i banalni. I nitko, odista nitko u našoj poeziji i glazbi nije uspio tako dojmljivo izraziti naše osjećaje, naše misli, iskustva našeg vremena."

- Velimir Visković

"Kao kolos s Rodosa, pa još mnogo kolosalniji od njega, Arsen je jednom nogom u Haulikovoj, blizu zagrebačkog kolodvora, a drugom nogom u šibenskom Varošu. I na obje je strane prisutan u neprestanoj odsutnosti i osujećenosti, u osjećaju da je nešto prošlo i da se više nikad neće vratiti."

- Miljenko Jergović

"Arsenova ličnost (i dvoličnost!) uvijek je na neki način u raskoraku sa svijetom estrade i medijskog spektakla u koji je uronjen bez ostatka. Kao zvijezda spektakla ili kao njegova žrtva."

- Zdravko Zima

"U nas je Dedić pionir kojega je po tome teško uspoređivati (…) naprosto zato što je jedinstven po svojoj poetici i namjeri da pod svaku cijenu govori istinito."

- Željko Ivanjek

"Stvarajući dodatni sloj poruka, Dedić u filmovima djeluje poput naratora koji na sebe preuzima ulogu daleko vječnijeg, raspjevanog pripovjedača - Homera."

- Irena Paulus

"U glazbi (pjevanju i skladanju) zapravo gostuje pjesnik. Iz mojeg pristranog rakursa, Arsenova izgovorena ili otpjevana pjesma s jednakim je pravom (i podjednakom težinom) mogla biti fiksirana na (gramofonskoj) ploči kao i zabilježena u knjizi."

- Tonko Maroević


Knjiga će biti na tržištu 17. kolovoza, točno na petu godišnjicu odlaska tog velikana hrvatske glazbe, i hrvatske umjetnosti, a prva promocija održat će se 18. kolovoza, a gdje drugdje nego u njegovu Šibeniku, točnije - u 19 sati, ispred wine bara Kamerino, Gradska vrata 3.


ČITAJTE I:

Linker
30. ožujak 2024 07:03