Najbolje za kraj

Ostavština modnog čarobnjaka, poznatog po ljubavi prema mački Choupette, prodaje se na završnoj aukciji

Sotheby‘s je u nedavno obnovljenoj palači u Kölnu izložio i njegove osobne predmete, svima znane kožnate rukavice bez prstiju, plišanog medvjedića i sunčane naočale: kolekcionari su spremni platiti bogatstvo ne bi li ih se domogli

Odjeća koju je Karl Lagerfeld birao za sebe bila je minimalistička, ali je zato njegov životni prostor bio sve osim toga. Omiljene rezidencije - stan u Monacu, na vrhu nebodera Le Millefiori, vilu u francuskom gradiću Louveciennes i stan u centru Pariza, ispunio je biranim dizajnerskim ili antiknim namještajem i umjetničkim djelima koja je pažljivo prikupljao cijeli život.

Većina je prodana prošle godine na aukcijama u Monacu i u Parizu, dok će se najosobniji dio imovine velikog dizajnera, poput svima znanih kožnatih rukavica bez prstiju, njegovog plišanog medvjedića i sunčanih naočala, prodati idućeg mjeseca u novouređenom sjedištu aukcijske kuće Sotheby's u Kölnu, piše portal Galerie.

image

Plišani medvjedić Karla Lagerfelda.

CHRISTOF STACHE/AFP/PROFIMEDIA

Riječ je o palači Oppenheim čija je obnova završena u rujnu prošle godine - raskošni interijer dvorana te pogled s prozora i balkona palače na rijeku Rajnu, zacijelo bi mu se svidjeli.

Preminuo je prije tri godine, a javnost je tek tada dobila uvid u njegov privatni svijet. Sad će i njegove najosobnije sitnice, rukom nacrtane ilustracije, dio vintage namještaja i odjeće iz njegove osobne zbirke visoke mode, početkom svibnja biti ponuđene na prodaju. Početne cijene kreću se od 50 eura za sitnice poput olovke, 80.000 eura za malo skuplje komade namještaja ili dizajnerskih ukrasa do vrtoglavih iznosa za najosobnije predmete, neprocjenjive za kolekcionare.

image

Karl Lagerfeld bio je poznat po minimalističkom načinu odijevanja.

NO CREDIT/SIPA PRESS/PROFIMEDIA

Čitajte i: Na aukciji u Monaku vodila se žestoka borba za imovinu legendarnog dizajnera Karla Lagerfelda

"Ponuđeni predmeti predstavljaju njegov imidž. Pripovijedaju priču o modnom dizajneru, kolekcionaru, dekorateru i fotografu", objavio je Sotheby's na svojoj web stranici. Mogu se razgledati od 28. travnja do 5. svibnja u palači Oppenheim. Budući da je bio Nijemac, nije slučajno što će se završna aukcija održati u njegovoj domovini.

Linker
18. travanj 2024 19:27