privatni album
Rad od kuće

Poznata glazbenica i učiteljica o online nastavi: 'Nikad nisam mogla ni sanjati da bi nam se ovako nešto moglo dogoditi'

Učiteljica i glazbenica Nikolina Tomljanović napisala nam je komentar o svom viđenju fukcionira li online nastava. Zasad je zadovoljna, a ona je prava učiteljica iz snova, naime, svojim učenicama ne daje puno zadaće...

Piše: Nikolina Tomljanović

Samoizolacija, odnosno boravak kod kuće na dulje vrijeme, uopće mi ne pada loše. I inače najviše volim biti u svome domu te uživati sa suprugom Jakobom Patekarom i kćeri Salome.

Sada smo konačno više skupa.

Pečemo kruh, radimo kolače, papamo šato, vježbamo, pjevamo, plešemo, skupa gledamo filmove… Po lijepom vremenu uživamo na našem balkonu - pijemo čaj, ručamo te sadimo biljčice i jabučice. Glazba je sad malo stala, odnosno producenti dovršavaju pjesme za ljetne festivale na čije se natječaje želim prijaviti. Naravno, u nadi da će se koronavirus do ljeta ugasiti. Ono što se nije ovom situacijom zaustavilo, ali se izmijenilo, jest još jedan moj posao.


Kako to izgleda

Jer uz to što sam glazbenica, učiteljica sam u 3. razredu OŠ Pećine u Rijeci, imam 25 učenika, a nastava za "trećaše“ odvija se na 3. programu HRT-a. Pratim nastavu, a potom učenicima, odnosno njihovim roditeljima, šaljem dodatni radni materijal putem Vibera: audio i zvučne zapise s uputama i interpretacijama, slike, linkove, kvizove, savjete, dodatne zadatke za razbibrigu…

privatni album

Za sada sve lijepo funkcionira.

Mislim da djeca nisu preopterećena, barem što se mojih učenika tiče. Zaista pokušavam korelirati sa sadržajem s televizije i ne dajem im previše zadaće. Uz dobre upute i, naravno, pomoć roditelja, sve ide glatko. Rečeno je da se prva dva tjedna ne ocjenjuje i toga sam se držala.

privatni album

Ipak, vodim evidenciju o njihovim uradcima koje mi svakodnevno šalju. Ono što su mi dosad slali gotovo je ista slika znanja kao i prije situacije s koronom: isti rukopis, iste navike... Nemam osjećaj da će mi biti problem ocijeniti ih. A je li ovakav vid nastave dovoljno dobar znat ćemo nakon nekog vremena.


Pozitivna sam

Situacija je sada takva kakva jest. Činjenica je da se s obrazovanjem nije stalo i da učenici svakodnevno rade i uče. Moram priznati da se obrazovni sustav u svemu ovome u vrlo kratkome roku jako dobro organizirao. Nikad nisam mogla ni sanjati da bi nam se svima ovako nešto moglo dogoditi, da i ja "radim od kuće" kao neka informatičarka. Ali zaista sam se dobro snašla i ovaj način rada me čak i zabavlja. Pozitivna sam i nadam se da će se virus povući do ljeta. Možda bih ipak sve to teže podnijela da se ne može do plaže. Sve ću preživjet', kako kaže ona poznata pjesma.


Čitajte i:

Linker
23. travanj 2024 18:09