trikovi za pakiranje

Poznate mame otkrile su nam kako se pripremaju za obiteljska putovanja sa svojim mališanima

Svi znamo da je pakiranje za ljetovanje poseban logistički pothvat i da ljetovanje s djecom ima posebna pravila! Marijana Batinić, Petra Kurtela i Korana Gvozdić otkrile su nam nose li potrebne lijekove, omiljene stvarčice i igračke na plažu te kako izgleda njihov proces pripreme za put s mališanima.

Kad su u pitanju putovanja, obično razmišljamo o rezervaciji letova i hotela te pakiranju. Međutim, kad u priču stignu djeca brzo spremanje za put uglavnom pada u zaborav jer roditelji prije svega moraju pripremiti svoje mališane i pobrinuti se da im ništa ne nedostaje.

Pripremiti djecu za put možda je čak najzahtjevniji dio planiranja putovanja. Upravo zbog toga, poznate mame podijelile su svoja iskustva o obiteljskim putovanjima s redakcijom Gloria.hr

Marijana Batinić ne voli planirati

Marijana Batinić (41) televizijska voditeljica rodom iz Splita, svaki slobodan trenutak provodi s kćerkicama Rozom (2) i Enom (7), a priznala nam je da je po prirodi spontana i da nema poseban proces pripreme tijekom putovanja.

''Imam sreću da se ne pripremam, možda zvuči čudno, ali ljetujem u svojoj kući u kojoj imam sve, a stvari kupujem usput, primjerice, zaštitu za sunce i od uboda komaraca. Na otoku imam sve što mi je potrebno, od ljekarne do tržnice. Otkad se ne seljakam ljeti, baš uživam. Od lijekova nosim cijelu kućnu ljekarnu, a igračke, kupaće kostime, suncobrane, luftiće, ptičurine za plažu i ostale “modne” dodatke imaju i tamo. S godinama smo skupili dovoljno da mogu buvljak napraviti… Ponekad poželim s djecom obilaziti i druge otoke, ali kad se sjetim te seobe naroda, razvučem osmijeh, zavalim se u svoju ležaljku i zadrijemam.'', ispričala nam je Batinić.

Korana Gvozdić nosi putnu apoteku

Bivša voditeljica, Korana Gvozdić (39) često dijeli privatne trenutke s jednogodišnjim sinčićem Oliverom na društvenim mrežama, a ovom prilikom otkrila nam je kako izgleda njeno planiranje puta.

''Drugo ljetovanje s bebom je novi izazov. Sve što sam mislila da sam usvojila prošlo ljeto, za ovo više ne vrijedi jer je beba aktivnija. Kako ljetujemo u hotelskom smještaju, znala sam čuti da je to komplicirano zbog pripreme hrane za dijete. ali našla sam super rješenje za to. Otkada smo uveli krutu hranu u djetetov jelovnik sve pripremamo u Philips Avent praktičnom kuhalu na paru 4u1, tako da njega sigurno nosim sa sobom jer je praktičan. Od ostalih aparata, nigdje ne idemo bez baby monitora'', kaže Korana koja ne prepušta ništa slučaju pa tako ni lijekove.

''Uvijek nosim 'putnu apoteku' kako za nas odrasle tako i za dijete. Tome pristupam dosta ozbiljno iako ljekarni ima i na Jadranu, ali želim sve imati odmah ako zatreba. Od većih stvari koje planiram nositi je putni krevetić na koji se beba navikla, zatim kremu za djecu sa zaštitnim faktorom koja ne ostavlja bijeli trag na koži, kao i kapice za glavu. Naravno ima tu još njegove osnovne kozmetike bez koje ne idem'', kaže Korana i dodaje: ''S igračkama sigurno neću pretjerivat jer vidim da ga zabavljaju bazične stvari kao npr. prazna boca od vode, a mislim da svako dijete prođe tu fazu. Jedino što nikako ne smijem zaboraviti je njegov plišani slonić za uspavljivanje. Ta lutkica je nadmašila sve igračke i to je stvar broj 1 koja ide s nama.''

''Otkad imam Olivera, prvo pakiram njega, i zaista pazim da ne pretjeram s gomilanjem stvari, a nakon što njegovo stavim na hrpu, određujem kofer koji nosim za sebe, a da sve stane u automobil. Prioriteti su se promijenili i to sa velikim užitkom'', priznaje Korana.

Petra Kurtela ne voli stavljati stvari na papir

Kazališna glumica, Petra Kurtela (39) ne skriva koliko uživa u čarima majčinstva s četverogodišnjim sinčićem Reljom, a njeno planiranje puta je po svemu sudeći vrlo jednostavno i multipraktično.

''Nisam tip koji voli stavljati stvari na papir, ali pri pakiranju to obvezno činim, jer mi uvelike olakšava stvar. Najčešće putujemo 'light' tj. s malo stvari, ali to nije moj savjet za druge, jer vjerujem da svaki roditelj najbolje zna što su potrebe njihove obitelji. Jedan od razloga zašto trebamo manje stvari, leži u našem nastojanju da živimo “zero wast”. Menstrualna čašica zauzima manje mjesta od paketa uložaka, višekratne blazinice za skidanje šminke, šampon i sapun u kamenu, također zauzimaju manje mjesta i praktičniji su'', kaže Petra i dodaje: ''Na plažu ne nosim mnogo, pogotovo ako nismo daleko od smještaja. Nosim kremu za sunčanje, ručnike i vodu. Na nama su šeširi i sunčane naočale. Tu i tamo ponesemo poneku Reljinu igračku i posudu s orašastim plodovima i voćem''.

''Na sreću nema omiljenu igračku, ali se u zadnje vrijeme vezao za plišanog Mikija kojeg je dobio u Disneylandu. Mislim da će on s nama na ljetovanje'', kaže simpatična glumica te za kraj otkriva kako štiti svog mališana od sunca.

''Young Living mineralnom kremom za sunčanje. Ona sadrži non nano cink oksid, ima SPF 50 i štiti od UVA i UVB zraka. Sve mi je to bilo bitno pri odabiru kreme za dijete i jako sam zadovoljna što sam pronašla kremu prirodnih sastojaka za njega.''

Linker
25. travanj 2024 01:39