Premijera u sjeni

Proganja je odlazak prerano preminulog chefa:Talijanska glumica suočila se s prošlošću na crvenom tepihu

Paralelno s premijerom filma u kojem briljira njezin otac, u Americi je počelo prikazivanje dokumentarca o karizmatičnom Anthonyju Bourdainu koji je tijekom njihove veze bilo ludo zaljubljen u nju.

Premijera filma Gaspara Noea „Vortex” na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu nezgodno se poklopila s početkom prikazivanja dugo iščekivanog dokumentarca „Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain” u Americi. Premda se čini da nemaju ništa zajedničko, oba projekta povezuje Asia Argento (45), talijanska glumica koja je u crnoj haljini modne kuće Givenchy pozirala na crvenom tepihu u Cannesu prošlog petka, isti dan kad se u domovini njezinog tragično stradalog partnera Anthonyja Bourdaina mogao pogledati dokumentarni film o njemu.

Razlog zbog kojeg je nazočila premijeri filma Gaspara Noea o bračnom paru koji boluje od demencije, njezin je otac, nagrađivani talijanski glumac Dario Argento (80) koji tumači glavnu mušku ulogu. Asia mu je bila pratilja, a dok je strpljivo čekala da fotografi najglamuroznijeg europskog filmskog festivala odrade svoje, otkrila je impresivne tetovaže koje su joj, čini se, te večeri poslužile umjesto nakita. Svi su znali kada počinje prikazivanje dokumentarca o slavnom chefu iza kojeg stoji produkcijski tim streaming platforme HBO Max te CNN films (ogranak informativnog kanala), a potpisuje ga ugledan američki redatelj Morgan Neville. Ali ga bivša partnerica najpoznatijeg televizijskog chefa, autora nezaboravnih kulinarskih dokumentaraca te spisatelja koji je u Francuskoj 8. lipnja 2018. počinio samoubojstvo nedugo nakon što su objavljene Asijine fotografije kako izmjenjuje nježnosti s drugim, nije komentirala. Dala je na znanje kako je u Cannes došla zbog oca, dok je bivšem partneru nedavno posvetila objavu na Instagramu na dan kada bi napunio 65 godina - da je kojim slučajem izdržao pakao depresije i ovisnosti s kojima se godinama borio.

Čitajte i: Na listi želja: Anthony Bourdain iza sebe je ostavio vodič po najboljim restoranima na svijetu

image
Bourdain je obožavao Asiu.

NIJO/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Živi pijesak

Nekoliko dana prije samoubojstva autora literarnog hita „Dosje kuhinja”, njegova draga viđena je kako se šeta ulicama Rima s privlačnim novinarom Hugom Clementom. Bili su zagrljeni ili s rukom u ruci, ostavljali su dojam zaljubljenog para, a javnost je zbunila činjenica da je Asia na svom Instagram profilu prije šetnje s Clementom objavila romantičnu fotografiju s 19 godina starijim Bourdainom koja ne otkriva da su imali problema u vezi. Da li je njezin flert bio okidač za chefov tragičan čin, nije poznato. To pitanje ne postavlja ni Morgan Neville, autor dokumentarca u kojem Asia Argento ni na koji način nije sudjelovala. Dao je naslutiti kako je puno doznao o njihovoj vezi uspoređujući je sa „živim pijeskom”. No jasno je rekao da njihov odnos nije tema njegovog filma nego samo dio priče o legendarnom kuharu.

- Nisam želio snimiti film o njima jer je to tema kojoj možete posvetiti cijeli film. Mislim da sam bio vrlo fer uzimajući u obzir sve činjenice. Dobro se osjećam zbog ovog što sam učinio – izjavio je redatelj. Za svaki slučaj, dokumentrac su pomno provjerili njegovi odvjetnici, po tom pitanju angažirani su odvjetnici i u Italiji te CNN-ov pravni tim, za slučaj da se Asia - ili netko drugi - usprotivi prikazivanju.

image
Kada je uhvaćena u društvu zgodnog novinara, Bourdainu se slomilo srce.
FAMZ, SCAN, ANVE, AGFO/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Talijanska glumica i karizmatični chef kojem po vlastitim priznanju ništa ljudsko nije bilo strano, upoznali su se krajem 2016. u Rimu, tijekom snimanja epizode njegovog putopisno-kulinarskog showa "Parts Unknown". Brzo su se spetljali, a Bourdain ju je kasnije pozvao da mu se pridruži na snimanju epizode u Hong Kongu, kada se njegov redatelj razbolio. Slavni kuhar zamolio ju je da režira tu epizodu. Naime, vrlo brzo je postao ovisan o njoj, njezina je u mnogo čemu bila posljednja, pa ne čudi da se priključila i njegovom timu. Kad joj se chefov dugogodišnji, nagrađivani snimatelj Zacha Zamboni pokušao usprotiviti, Bourdain ga je otpustio. Taj je detalj, čini se, obrađen u dokumentarcu.

Skandal s Weinsteinom i maloljetnikom

Međutim, mnogi nisu. Primjerice, kada je kulinarska zvijezda upoznala Asiu Argento, nije slutila da se druži s jednom od žrtvi ozloglašenog filmskog producenta i osuđenog zlostavljača, Harveyja Weinsteina. Upoznala ga je 90-ih kao ranjiva glumica u usponu koja se pojavila u holivudskim filmovima „XXX”, „Land of Dead” te „Marie Antoinette”, ali su joj je za proboj među velike zvijezde trebala upečatljive glavne uloge umjesto sporednih kakve su nuđene.Tada se pojavio Weinstein, što je Asia 2017. otkrila nagrađivanom istraživačkom novinaru Ronanu Farrowu u članku za časopis New Yorker. Pokazalo se da je s Harveyjem Weinsteinom nakon njegovog nametljivog ulaska u njezin život stupila u vezu, što je Farrow napisao, a njoj se nije svidjelo.

image

RACHID BELLAK/BESTIMAGE/PROFIMEDIA

Dvaput se udavala a danas iz brakova s glazbenikom Marcom Castoldijem i redateljem Micheleom Civettom ima kćer Annu Lou (16) i sina Nicolu Giovannija (13). Iza nje je i skandal s maloljetnim Jimmyjem Bennettom kojem je bilo tek 17 godina kada je s njim spavala: upoznali su se 2004. na snimanju filma „The Heart Is Deceitful Above All Things” a on je glumio njezinog sina. Pokazalo se da je njihov odnos zbog njegove dobi okarakteriziran kao silovanje, a skandal je završio financijskom nagodbom: glumica je mladiću isplatila oko 400 tisuća dolara odštete nakon čega je slučaj pao u zaborav. Danas se zbog razumljivih razloga rijetko pojavljuje na velikim filmskim događajima. Draži joj je povučen život s djecom nedaleko od Rima. No, dokumentarac o bivšem partneru probudio je stare uspomene i podsjetio javnost na nerazjašnjene okolnosti koje su omiljenog chefa odvele preko ruba. Mnoge zanima što će Asia reći?

Linker
24. travanj 2024 23:33