Novi izazov

Prvi turistički let u svemir! Milijarderi lete u srpnju, Bezos zadovoljno trlja ruke

Osnivač Amazona kreće na avanturu života: u letjelici New Shepard koju je razvila njegova tvrtka ‘Blue Origin‘ poletjet će u svemir, a pratit će ga brat i pobjednik aukcije koju je raspisao.

Osnivač Amazona Jeff Bezos planira nesvakidašnje putovanje kojim će obilježiti najavljeno povlačenje s mjesta izvršnog direktora maloprodajnog diva početkom srpnja. Poletjet će u svemir 20. srpnja s mlađim bratom Markom u suborbitalnoj letjelici New Shepard koju je razvila njegova tvrtka “Blue Origin”. Riječ je o prvom turističkom letu u povijesti na kojem će se prijeći Karmanova linija: zamišljena crta na visini od 100 kilometara iznad mora na Zemlji koja predstavlja granicu Zemlje i svemirskog prostranstva. Bezosova letjelica dobila je ime po astronautu i probnom pilotu Alanu Shepardu, prvom Amerikancu koji je 5. svibnja 1961. poletio u svemir. Let je planiran na isti dan kada je prije 52 godine Apollo 11 sletio na Mjesec, a astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali prvi Zemljani koji su ondje ostavili svoje otiske.

Odlazak u velikom stilu

- Imao sam pet godina kada sam gledao prijenos slijetanja na Mjesec i od tada sanjam o putovanju u svemir – otkrio je 57-godišnji milijarder u video objavi na svom Instagram profilu, koji će nesvakidašnjim podvigom obilježiti povlačenje s mjesta izvršnog direktora Amazona, najavljeno za 5. srpnja. Naime, na taj dan je 1994. osnovao Amazon, pa letom u svemir završava poslovno razdoblje u kojem je bio usmjeren na razvoj i pozicioniranje maloprodajnog diva. Ondje će ga zamijeniti Andy Jassy, a on će se posvetiti razvoju “Blue Origina”. Milijarder se već sada veseli trenutku kada će kao prvi turist ući u svemirsku kapsulu u kojoj se nalazi sedam mjesta: tri će zauzeti članovi posade, dva su rezervira za braću Bezos dok je za preostalo sjedište “Blue Origin” raspisao online aukciju čiji je prihod namijenjen u dobrotvorne svrhe. Tko najviše plati, letjet će s nima. Pristiglo je 6000 ponuda iz 143 zemalja, najviša iznosi 2,8 milijuna dolara, a završetak aukcije bit će 10. lipnja. S obzirom na toliki interes, Mark Bezos (53), nekadašnji propagandist koji je danas suosnivač tvrtke HighPost Capital i član upravnog odbora Zaklade obitelji Bezos, šokiran je galantnom ponudom. - Nisam očekivao da ću biti baš na prvom letu – izjavio je Mark Bezos.

image
Bezos let u svemir planira u srpnju. S njim će letjeti njegov brat.
BLAYZENPHOTOS/BACKGRID/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Čitajte i: Jeff Bezos ‘na sva usta‘ hvali novog muža svoje bivše žene: ‘Dan je sjajan momak, sretan sam zbog njih‘

Čitajte i: Prekinuli džentlmenski dogovor: Smjena bogataša prošla je u tišini, no Musk i Bezos opet ratuju

Svemirski turizam

Budući da kapsulu u svemir nosi letjelica na mlazni pogon, let je rizičan. Naime, za stvaranje potiska koriste se mješavine eksplozivnih tekućih pogonskih goriva, trenutak polijetanja je najopasniji, a pođe li nešto po zlu, astronauti pokreću sustav za hitan prekid misije. Avantura će započeti na lansirnoj platformi Blue Origina u Teksasu: letjelica će ponijeti kapsulu uvis, a kad dosegne granicu Zemlje i svemira, odvojit će se od kapsule i vratiti na mjesto polijetanja, poput rakete Falcon 9 konkurentskog SpaceX-a. Braća Bezos i pobjednik na aukciji tada će uživati u pogledu na Zemlju i iskusiti bestežinsko stanje.

- Vidjeti Zemlju iz svemira je čudesno. Taj prizor vas mijenja, mijenja vaš odnos s ovim planetom, s čovječanstvom - rekao je razgaljeni poduzetnik u video objavi.

Ispadne li sve kako je planirano, kapsula će se poslije predviđenog vremena početi spuštati na Zemlju, a pritom će je usporavati posebni padobrani te sustav za kočenje. Braća Bezos i njihov gost trebali bi se prizemljiti nedaleko od lansirne rampe, a cjelokupni doživljaj trajat će 11 minuta.

Milijarder sada zadovoljno trlja ruke jer je pretekao ljutu konkurenciju, Elona Muska i Richarda Bransona, britanskog biznismena koji je osnovao „Virgin Galactic” kako bi se natjecao s „Blue Originom”. Bezosova tvrtka provest će u djelo prvi svemirski turistički let, što toj dvojci (još) nije uspjelo. Doduše, Elon Musk ušao je u povijest u svibnju 2020. kao izvršni direktor prve privatne tvrtke koja prevozi američke astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju i natrag. S druge strane, tvrtka Richarda Bransona prodala je 600 karata za putovanje svemirskom letjelicom SpaceShipTwo čija se cijena kreće između 200.000 i 250.000 dolara, a prvi let je zakazan potkraj ove godine. Dakako, ondje će biti i Branson, a doživljaj bi mu mogla pokvariti činjenica da je Jeff Bezos bio u svemiru prije njega.

Linker
20. travanj 2024 09:21