Osjećala se krivom

Slavna nogometašica o bratovoj borbi s ovisnošću: ‘Nije mu trebao zatvor, trebalo mu je odvikavanje‘

U svojim memoarima ‘One Life‘ otkrila je detalje o tome kako se njezina obitelj borila s lošim navikama njezinog brata koji je zbog njih završio iza rešetaka.

Poznata američka nogometašica Megan Rapinoe, koja je prošle godine sa svojom reprezentacijom osvojila Svjetski kup, vrlo je uspješna na terenu, no privatno je godinama vodila privatnu bitku o kojoj malo tko zna više od pukih pretpostavki. U memoarima 'One Life', koji izlaze sljedeći tjedan, Megan je ispričala sve o bratovoj ovisnosti o drogama već s 15. koja ga je dovela i u zatvor.

Megan, koja je odrasla u sjevernoj Kaliforniji kao kći konobarice i građevinarca, prisjetila se kako je u devedesetima jedne večeri roditeljima te braći i sestrama obznanila kako je njihov brat i sin Brian uhićen zbog posjedovanja metamfetamina i poslan u pritvor za maloljetnike. Nakon toga, Brian je s 18 završio u zatvoru zbog krađe auta te iza rešetaka proveo čak dva desetljeća.

Cijela obitelj Rapinoe, uključujući i Megan, napisala je, dugo se osjećala krivom zbog Brianovog stanja, no ne više. "Više ne preuzimam tu krivnju, ali ona mi je dala nevjerojatnu količinu empatije za ljude kojima se dogodilo isto. Zbog nekoga razloga droga je zarila zube u Briana. Nije mu trebao savezni zatvor nego odvikavanje", rekla je sportašica.

Ipak, Brian se 2017. opametio i shvatio što radi te je počeo pohađati program za povratak u zajednicu u San Diegu. Njegova sestra Jennifer, baš kao i Megan, posvetile su se radu s ovisnicima te su tek tada shvatile da su oni zapravo normalni ljudi.

"Oni su vaša braća, sestre, prijatelji, obitelj... Moj brat je poseban i ima puno toga za ponuditi. Bila bi šteta da napusti ovaj svijet samo sa zatvorskim kaznama. Najbolja stvar za mene bila bi da je on na slobodi, zdrav i s drugačijom perspektivom te da mogu igrati za njega. Da postoji bilo koja suma novca koju bi mogla dati da ozdravi, dala bih je", rekla je Megan koja je zahvalna što se njezina obitelj ne srami Briana i otvoreno govori o njegovoj borbi.

image
Kad ne igra i trenira, Megan se sa sestrom Jennifer posvećuje radu s ovisnicima.
LIONEL BONAVENTURE/AFP/PROFIMEDIA

"Oduvijek smo puno razgovarali jedni s drugima, bili otvoreni i mislim da smo si time puno pomogli", zaključila je. Megan danas ne zna kako je i gdje je točno Brian, ali je načula da se pokušava dovesti u normalu. "Gdje god da jest, htjela sam iznijeti istinu o tome kako je imati ovisnika u obitelji: osjećaj razaranja nikada ne nestaje", poručila je.

Linker
19. travanj 2024 19:42